Καινούριο κόμμα ιδρύθηκε στη Β. Μακεδονία στα Σκόπια, με τον τίτλο Znam (δηλαδή γνωρίζω), από τον δήμαρχο της πόλης Κουμμάνοβο, Μακσίμ Ντιμιτρίεφσκι. Ο δήμαρχος, δελφίνος του Ζάεφ, προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές ως αντάρτης δήμαρχος για την ανανέωση της θητείας του. Το SDSM αρνήθηκε να τον υποστηρίξει ξανά και είχε δικό του υποψήφιο, ο οποίος δεν πέρασε καν στον δεύτερο γύρο.
Το νεογέννητο κόμμα, κατ’ ουσία σχίσμα των Σοσιαλδημοκρατών SDSM του πρωθυπουργού Κοβάτσεφσκι, ήδη στις μετρήσεις εκτιμάται ότι θα καταλάβει 1 έδρα στα Σκόπια και 2 στο Κουμμάνοβο από τις 120 συνολικά έδρες της Βουλής.
Το Ζnam είναι στραμμένο στους οπαδούς του κόμματος, που μαζικά αποσύρουν την υποστήριξή τους από τον πρωθυπουργό τους Κοβάτσεφσκι, που δηλώνει υποταγμένος στον εκβιασμό της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία έχει θέσει μια σειρά από όρους προς τη Βόρεια Μακεδονία, που αφορούν τη γλώσσα και τον πληθυσμό, και πρέπει να ψηφιστούν ως άρθρα του Συντάγματος, προκειμένου να την κάνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ θέλουν να τους υποχρεώσουν να δεχτούν ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι Βούλγαροι, που είτε δεν το γνωρίζουν, είτε παριστάνουν ότι δεν το γνωρίζουν.
Για παράδειγμα, όποιος πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας ήθελε βουλγαρικο- ευρωπαϊκό διαβατήριο έκανε μια επίσκεψη στη Σόφια, το ζητούσε, τον δήλωναν σ’ ένα διαμέρισμα (60.000 στην ίδια διεύθυνση) κι έτσι 120.000 καταγράφτηκαν ως πολίτες για να το αποκτήσουν. Στη συνέχεια, όμως, στην απογραφή που έγινε στη Β. Μακεδονία, μόνο 4.000 δήλωσαν εθνοτικά Βούλγαροι από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας. Η απαίτηση της Βουλγαρίας είναι άμεση και επαναλαμβανόμενη. Κάθε φορά που η χώρα ζητάει από την ΕΕ ενταξιακή διαδικασία, η Βουλγαρία προβάλει βέτο.
Αυτή είναι η πίεση κάτω από την οποία λύγισε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, ανάμεσα στον πληθυσμό των Σλαβομακεδόνων υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και αντίδραση. Το 80% αντιδρά στον εκβιασμό και υποστηρίζει το δεξιό VMRO, που δεν αποδέχεται συνταγματική μεταρρύθμιση καθ’ υπαγόρευση. Όπως είναι αναμενόμενο βέβαια, η μεγάλη αλβανική μειονότητα, και τα κόμματά της, είναι παντελώς αδιάφορη στα στοιχεία εθνικής ταυτότητας των Σλάβων της χώρας.
Όπως είναι επίσης γνωστό, η σύμμαχος των ναζί Βουλγαρία στην κατοχή προσάρτησε την περιοχή ως δική της (όπως κι την Ανατολική Μακεδονία στην Ελλάδα) και ο πληθυσμός για να προστατευτεί από τις θηριωδίες, μαζικά εντάχθηκε και στήριξε τους παρτιζάνους του Τίτο. Ταυτόχρονα, και μέχρι σήμερα, απωθούνται από τα οποιαδήποτε στοιχεία πολιτισμικής συγγένειας, τα οποία θα τους υποχρέωναν να απωλέσουν τη μακεδονική και να υιοθετήσουν τη βουλγαρική ταυτότητα.
Η συμμαχική κυβέρνηση SDSM–αλβανών εθνικιστών, που σχοινοβατεί καθημερινά ανάμεσα στην αμφισβήτηση της εθνικής ταυτότητας, από τη μια, και την ανεργία και την ακρίβεια, από την άλλη, δεσμεύτηκε ότι θα διεξάγει εκλογές τον Μάιο του 2024. Ένας γύρος για την εκλογή βουλευτών και προκριματικές για τον πρόεδρο και δεύτερος γύρος για τον πρόεδρο. Και ενώ το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δημοσκοπικά καταρρέει κάτω από το βάρος της επέλασης των δεξιών εθνικιστών VMRO και των αριστερών υπερ-εθνικιστών Levica, o Maxim και το κόμμα του επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα.
Τον δήμαρχο ακολουθούν 10 ενώσεις πολιτών, συγγραφέων και καθηγητών. Πρέπει να πάψει το κράτος να έχει ιδιοκτήτες, είπε ο Μαξίμ , να είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη και η αστυνομία και να μην ανήκει στους λίγους. Δεν μπορεί να μας πάρουν τους φυσικούς πόρους μας και την ιδιοκτησία μας και να μετατραπούμε σε ενοικιαστές των σπιτιών μας.
Στο μεταξύ στο γειτονικό Κόσσοβο, το οποίο ήταν περισσότερο θρησκευόμενο από την αδελφή Αλβανία, δημιουργήθηκε επίσημο κίνημα για την «οικειοθελή εγκατάλειψη της ισλαμικής θρησκείας», που προβλήθηκε και στο Euronews – Good morning Albania. Το Ισλάμ άρχισε μάλλον να θεωρείται πολιτική θρησκεία, ίσως και εξτρεμιστική, έφτιαξε 500 τζαμιά μετά τον πόλεμο και την ανεξαρτησία και τώρα πρέπει να περιοριστεί. Ίσως μάλιστα και να στραφεί προς τον καθολικισμό. Μάλλον οι ΗΠΑ, παρόλη την αμερικανόφιλη στάση των Αλβανών, αισθάνονται ανασφάλεια μέσα σ ένα βαλκανικό ισλαμικό περιβάλλον.