Μετά από χρόνια αδιέξοδων διαπραγματεύσεων μεταξύ των φιλο-δυτικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν συγκροτήσει την Ενιαία Πλατφόρμα και της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο στη Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, στις 22 Οκτωβρίου διεξήχθησαν οι προκριματικές εκλογές από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την ανάδειξη υποψηφίου ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα λάβουν χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Νικήτρια της εκλογικής αναμέτρησης αναδείχτηκε η αρχηγός του κόμματος «Εμπρός Βενεζουέλα» και πρώην βουλεύτρια Μαρία Κορίνα Ματσάδο, έναντι των άλλων υποψήφιων της αντιπολίτευσης Κάρλος Προσπέρι, Ντέλσα Σολορζάνο, Αντρές Καλέκα, Σεζάρ Περέζ Βίβας, Αντρές Βελάσκεζ, Λουίς Φαρίας, Γκλόρια Πίνχο, Ταμάρα Αντριάν, Σεζάρ Αλμέιντα. Συνολικά η Μαρία Κορίνα Ματσάδο με καταμετρημένο το 64% των ψήφων, που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Επιτροπή διεξαγωγής των Προκριματικών Εκλογών, ξεπέρασε το 1,4 εκατομμύρια ψήφους με ποσοστό 92.56%.

Η διεξαγωγή των εκλογών είναι απόρροια της υπογραφής των Συμφωνιών Μπαρμπαρός από την κυβέρνηση και την Ενιαία Πλατφόρμα. Οι όροι της προσδιορίζουν τον οδικό χάρτη για τη διασφάλιση εγγυήσεων για τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών το ‘24, με διακηρυγμένο στόχο τον τερματισμό του παρατεταμένου πολιτικού και οικονομικοκοινωνικού τέλματος λόγω και της υιοθέτησης διευρυμένων αμερικανικών κυρώσεων στην οικονομία με την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και χρυσού, που συγκρότησαν την πολιτική άσκησης της «μέγιστης πίεσης» της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, η παρέμβαση της Δύσης εκδηλώθηκε με τον πραξικοπηματικό διορισμό του Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρου της «προσωρινής κυβέρνησης», καθώς αμφισβητούσε την εκλογική νίκη του Ν. Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του 2018, που είχε ως συνέπεια τη διεθνή απομόνωση και τον πλήρη αποκλεισμό της χώρας. Η υπογραφή της Συμφωνίας είχε ως συνέπεια τη μερική άρση, υπό αιρεσιμότητα, κυρώσεων από την αμερικανική γραφειοκρατία. Θα επικυρωθεί εκ νέου εφόσον η κυβέρνηση συμμορφωθεί στους προβλεπόμενους όρους.

 

Η συμφωνία στο Μεξικό

 

Η συμφωνία που υπεγράφη στο Μεξικό στις 17 Οκτωβρίου, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πώληση κρατικών ομολόγων και χρέους της χώρας στη δευτερογενή αγορά. Ειδικότερα προβλέπεται και από τα δύο μέρη η δέσμευση προστασίας πολύτιμων κρατικών περιουσιακών στοιχείων έναντι χρέους συνολικής αξίας 160 δισ. Συγκεκριμένα, πιστωτές/εταιρείες μέσω εκτέλεσης διαιτητικών αποφάσεων διεκδικούν μέσω δημοπρασιών την εκχώρηση ομολόγων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA και της θυγατρικής της CITGO, για την αποζημίωση τους για προγράμματα εθνικοποίησης της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καναδική εταιρεία Μίνερ Κρυσταλλέξ για την εθνικοποίηση του χρυσωρυχείου Λας Κριστίνας στην Ανατολική Βενεζουέλα το 2008.

Περαιτέρω προβλέπεται, ενόψει της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η στήριξη της εθνικής θέσης και από την Ενιαία Πλατφόρμα για την αμφισβητούμενη εδαφική ζώνη δυτικά από τον ποταμό Εσσεκουίμπο της Γουιάνας, τα νησιά Εσσεκούιμπιο, που διεκδικεί η Βενεζουέλα. Δημοψήφισμα διαβούλευσης με τον λαό της Βενεζουέλας θα λάβει χώρα στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο θα θέσει μια σειρά ερωτήσεων για το αν θα πρέπει η χώρα να προσαρτήσει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Επιπρόσθετα προβλέπεται η επικαιροποίηση των μηχανισμών εγγραφής στους εκλογικούς κατάλογους, με στόχο να αποδοθεί το δικαίωμα ψήφου έστω σε ένα τμήμα της διασποράς, καθώς υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 7 εκατ. Βενεζουελάνοι βρίσκονται σε όμορες χώρες και στις ΗΠΑ. Ακόμα προβλέπεται η αναγνώριση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών και από τα δύο μέρη και η απελευθέρωση 5 κρατούμενων πολιτικών της αντιπολίτευσης και ακτιβιστών από τις φυλακές. Συγκεκριμένα των Ρολάντ Καρρένο, δημοσιογράφο και μέλος του κόμματος «Λαϊκή Θέληση», Τζουάν Ρεκουέσενς, μέλος του κόμματος «Πρώτα η Δικαιοσύνη», ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας του βενεζουελάνου πρόεδρου τον Αύγουστο του 2018, Μάρκο Αντόνιο Γκαρσές Καραπάικα, Μαριάνα Μπαρέττο και Ερινέλ Ρινκόν.

Τέλος, στη συμφωνία γίνεται λόγος για άρση της απαγόρευσης συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές πολιτικών, όμως οι προγραφές καταδίκης της κυβέρνησης Μαδούρο ισχύουν για όσους θεωρούνται προδότες, λόγω της στήριξης τους στην παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων στη χώρα. Εάν και υπήρχε έντονη δημοσιογραφική φημολογία ότι θα αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας, ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης, Τζόρτζ Ροντρίγκες, δήλωσε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πολιτικοί στους οποίους έχει απαγορευτεί η άσκηση δημόσιου αξιώματος δεν θα συμμετέχουν στις εκλογές». Μεταξύ αυτών των πολιτικών είναι και η νικήτρια των προκριματικών εκλογών, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, καθώς της έχει απαγορευτεί για 15 χρόνια η δημόσια πολιτική της παρουσία, λόγω της φερόμενης εμπλοκής της στις απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης. Η στήριξη της προσωρινής κυβέρνησης του ευνοούμενου της Δύσης, Χ. Γκουαϊδό, φαίνεται και από δημοσιεύσεις της Ματσάδο στην πλατφόρμα Χ (πρώην τουίτερ).

 

Ποια είναι η Ματσάδο

 

Σε μια ανάρτηση της, έχοντας βγει φωτογραφία με τον Γκουαϊδό, απαντώντας στο σχόλιο του «είμαστε ταγμένοι στο να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κερδίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας. Στηρίξου πάνω μου σε αυτήν την πορεία», εκείνη απαντά: «Απευθύνομαι στους πολίτες, στον λαό, στον στρατό και σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο, ας εκμεταλλευτούμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία».

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο είναι θαυμάστρια του κυβερνητικού έργου των Ντ. Ρήγκαν, Σεμ. Πινέρα και της Μαρ. Θάτσερ. Περαιτέρω είναι υπέρμαχη των ελεύθερων κανόνων της αγοράς, της ιδιωτικοποίησης της PDSVA και των δημοσίων υπηρεσιών και της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στη ∆ιαµερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης για την άντληση χρηματοδότησης, ενώ έχει υποβάλλει τα διαπιστευτήρια της και στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τ. Μπους.

Άλλωστε, τον Σεπτέμβριο σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από τον γερουσιαστή Σέρτζιο Μόρο, λυσσαλέο αντίπαλο του βραζιλιάνου πρόεδρου τον οποίο έβαλε στη φυλακή ως δικαστής, ζήτησε τη βοήθεια της χώρας του για τις προκριματικές εκλογές τονίζοντας ότι: «σου ζητώ να συνδράμετε σε αυτή τη διαδικασία, για να μας κάνετε να νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι». Επιπρόσθετα, αποδέχτηκε τη θέση διπλωματικής εκπροσώπησης του Παναμά, προκειμένου να μιλήσει στον περιφερειακό «Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών», ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας της, ενώ για τις θανατηφόρες συγκρούσεις που έλαβαν χώρα το 2014 κατατέθηκε ψήφισμα από το Κοινοβούλιο να γίνει έρευνα για τυχόν εμπλοκή της. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διέρρευσε ηχογραφημένη συζήτησή της με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ραμόν Γκουιλλέρμο Αβελέντο, ο οποίος της πρότεινε πραξικόπημα.

Έξω από τα γραφεία του κόμματος της με φόντο τη σημαία των 7 αστεριών της αντιπολίτευσης, που προσπαθεί να διαγράψει τη σημαία των 8 αστεριών της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, απευθυνόμενη στο πλήθος δήλωσε ότι στόχος της αντιπολίτευσης είναι να τερματίσει την τυραννία, να ανατρέψει και να καταδικάσει το σύστημα, επαναλαμβάνοντας το γνωστό σύνθημα της: «μέχρι το τέλος».

Θα λυγίσει από τον πολιορκητικό, ακροδεξιό κριό της Δύσης το απόρθητο φρούριο της Βολιβαριανής Δημοκρατίας του Ν. Μαδούρο, συνεχιστή της πολύτιμης παρακαταθήκης του Ο. Τσάβες;

 

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet