"Ο αριθμός των εκτοπισμένων εξαιτίας των πολέμων, των διώξεων, της βίας και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο μάλλον ξεπέρασε τα 114 εκατομμύρια στα τέλη Σεπτεμβρίου”, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Στην εκτίμηση αυτή δεν υπολογίζεται το 1,4 εκατομμύριο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι περισσότεροι από τους μισούς εκτοπισμένους εγκατέλειψαν τη χώρας τους, με τους πρόσφυγες να προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Ουκρανία. “Η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί σήμερα, και δικαίως, στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, πάρα πολλές συγκρούσεις εξαπλώνονται ή κλιμακώνονται, καταστρέφοντας ζωές αθώων και ξεριζώνοντας τους πληθυσμούς”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ Φίλιπο Γκράντι.
Ενώ η εκτίμηση του ΟΗΕ είναι ότι τα προσφυγικά κύματα θα γιγαντωθούν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο καλεί σε ευρείας κλίμακας αντιμεταναστευτικό πογκρόμ και μαζικές επαναπροωθήσεις, αφήνοντας μονάχα ένα παράθυρο για τους μετανάστες για λόγους εργασίας, αρκεί να διασφαλιστεί ο επαναπατρισμός τους, μετά το πέρας της εργασίας. Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της «παράτυπης μετανάστευσης» χρειάζεται η «ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», η «αύξηση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών» και η «οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες».
Είναι πολύ πιθανό από τη Σύνοδο Κορυφής να προκύψει ένα κείμενο που θα προκαλεί για μια ακόμα φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Ενόψει του δεύτερου Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες (GRF) στη Γενεύη από τις 13 έως τις 15 Δεκέμβρη, πρέπει να οργανωθούν άμεσα αντιστάσεις. Εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τις χώρες τους, φεύγοντας από το θάνατο του πολέμου και ελπίζοντας να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι να βρουν κάπου να μείνουν.

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet