Ένα από τα κυρίαρχα αφηγήματα που χρησιμοποιούνται από τα μέσα ενημέρωσης της Δύσης με σκοπό την άνευ όρων υποστήριξη της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι η αδρή περιγραφή των δύο πλευρών. Από τη μία βρίσκεται το Ισραήλ, ένας υπερασπιστής των αξιών της Δύσης, των ελευθεριών της, της κουλτούρας της. Από την άλλη βρίσκεται η Χαμάς. Η γελοία αυτή θεώρηση των πραγμάτων, ακόμα και όταν δεν ειπώνεται με αυτό τον μονοκόμματο τρόπο (και συχνά ειπώνεται ακριβώς έτσι), στην πραγματικότητα διαχέεται σε κάθε πτυχή του δημοσίου λόγου, στις ερωτήσεις των δυτικών δημοσιογράφων προς όσους υπερασπίζονται τον παλαιστινιακό λαό, σε κάθε επιχείρημα. Το να περιγράφεις έναν ολόκληρο λαό με ρατσιστικούς όρους που τον ταυτίζουν με τον φονταμενταλισμό, προφανώς δεν είναι κάτι καινούριο στη μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή. Ο ρατσισμός έχει γίνει κυρίαρχη αφήγηση και κομμάτι της σύγχρονης οριενταλιστικής θέασης του μουσουλμανικού κόσμου. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σε αυτό. Αυτό, όμως, που έχει ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι το πρώτο σκέλος. Τη σχέση που αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του.

Ας αφήσουμε παράμερα τα δικαστικά σκάνδαλα του Νετανιάχου και τις διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη του Ισραήλ με σκοπό να σώσει την απόλυτα διεφθαρμένη του ύπαρξη. Όχι επειδή το ζήτημα δεν είναι σημαντικό, αλλά επειδή η «Εποχή» το έχει καλύψει εδώ και πολλούς μήνες σε μια σειρά από άρθρα και συνεντεύξεις. Ας δούμε κάτι το οποίο συχνά αναφέρεται, αλλά δεν καταγράφεται με λεπτομέρειες. Και ας δούμε το πόσο στενές σχέσεις έχουν με τον εξτρεμισμό, τη μισαλλοδοξία και τελικά τον φονταμενταλισμό.

Η μέχρι πρόσφατα κυβέρνηση του Ισραήλ αποτελείται από το Λικούντ και άλλα έξι μικρότερα κόμματα. Σχεδόν όλα αυτά τα κόμματα είναι ακροδεξιά, με βασική τους αναφορά στη θρησκεία. Ανάμεσα τους τα πολυπληθέστερα και πιο φανατικά: το Θρησκευτικό Σιονιστικό Κόμμα του Bezalel Smotrich και το κόμμα Otzma Yehudit (εβραϊκή δύναμη) Itamar Ben-Gvir.

Ο Bezalel Smotrich ορίστηκε ως υπουργός Οικονομικών. Στο βιογραφικό του καταγράφονται μια σειρά από ρατσιστικά και αραβοφοβικά σχόλια (όπως όταν αποκάλεσε όλα τα μωρά των Αράβων μελλοντικούς τρομοκράτες), το γεγονός πως οργάνωσε την «παρέλαση των κτηνών» μια εκδήλωση κόντρα στο Gay Pride, όπου οι οπαδοί του έβαλαν γαϊδούρια και κατσίκες να παρελάσουν δίπλα στους συμμετέχοντες στο pride (τις πορείες αυτές ο ίδιος περιέγραψε ως χειρότερες από την κτηνοβασία), ενώ στις αντιδράσεις μετά το πογκρόμ εποίκων κατά Παλαιστινίων στην παλαιστινιακή πόλη Huwara, τον Φεβρουάριο του 2023, δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός έπρεπε να εξαφανίσει την πόλη από τον χάρτη. Εδώ να σημειώσουμε πως ο Smotrich ορίστηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου ως ουσιαστικά κυβερνήτης της Δυτικής Όχθης.

Ο Itamar Ben-Gvir ορίστηκε ως υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και θεωρείται ηγέτης του πιο ακροδεξιού κόμματος στην ιστορία του Ισραήλ. Ακόμα και πριν υπουργοποιηθεί, είχε ζητήσει την εξορία όλων των Αράβων που δεν είναι πιστοί σύμμαχοι του Ισραήλ από τη χώρα, ενώ συχνά χρησιμοποιώντας τη βουλευτική του ιδιότητα δημιούργησε προκλήσεις σε θρησκευτικούς χώρους και εντάσεις με Παλαιστινίους. Έγινε γνωστός το 1995, όταν βγήκε στην τηλεόραση κρατώντας το στολίδι του καπό από το αμάξι του Γιτζάκ Ράμπιν «Φτάσαμε στο αμάξι του, σε λίγο θα φτάσουμε και σε αυτόν» δήλωσε. Λίγες εβδομάδες μετά ο Ράμπιν δολοφονήθηκε από έναν φονταμενταλιστή Ισραηλινό. Ο χώρος μας δεν αρκεί για να καταγράψουμε όλες τις προκλήσεις, τις προσβολές και τις επιθέσεις του Ben-Gvir κατά των Παλαιστινίων. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη δημιουργία μιας παραστρατιωτικής Εθνικής Φρουράς τελείως ανεξάρτητης από την αστυνομία της, οποίας ο Ben-Gvir έχει τον απόλυτο έλεγχο, ενώ ο ίδιος έχει φροντίσει να εξοπλίσει με χιλιάδες ντουφέκια τους ισραηλινούς εποίκους και τις πολιτοφυλακές τους.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις δεν περιγράφουν απλώς δύο ευκαιριακούς συμμάχους, αλλά έναν ισχυρό πόλο μέσα στην κυβέρνηση. Μια δύναμη που όχι μόνο πιέζει για άμεση συντηρητικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας και έλεγχο της δικαιοσύνης, αλλά ήδη εφαρμόζει απολυταρχικές μεθόδους επιβολής. Στη Δυτική Όχθη, αλλά και σε ολόκληρο το Ισραήλ. Και αυτά πριν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Ας μιλήσουμε λοιπόν για Δύση. Ας μιλήσουμε για φονταμενταλισμό.

 

Θωμάς Τσαλαπάτης tsalapatis.blogspot.com Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet