Για «εμμονή» κατηγόρησε ο πρωθυπουργός της χώρας την αντιπολίτευση –και συγκεκριμένα τον Σ. Φάμελλο και τον Ν. Ανδρουλάκη- επειδή επιμένει να επαναφέρει στην επικαιρότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Αλλάξτε τροπάρι επιτέλους», είπε και πρόσθεσε «Μην είστε τόσο μονοθεματικοί. Τα ίδια ακριβώς λέγατε πριν από τις εκλογές και η ΝΔ πήρε 41%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17% και το ΠΑΣΟΚ 12%». Η κυβέρνηση που επιμένει σε όλους τους τόνους στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στο να δείξουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, μετατρέπει την κάλπη σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ και βγάζει εαυτόν αμόλυντο και άσπιλο. Παράλληλα, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες να μην λειτουργήσουν οι θεσμοί και οι ανεξάρτητες Αρχές αλλά και δείχνει στην Δικαιοσύνη ποιο δρόμο να ακολουθήσει. Προσπαθεί έτσι από όλες τις οδούς να διασφαλίσει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν θα διερευνηθεί και θα αποσιωπηθεί.
Το κοινό κέντρο
Ενώ η ερευνητική δημοσιογραφία συνεχίζει τις αποκαλύψεις, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «κουτσομπολιά» τα δημοσιεύματα και «κουτσομπόληδες» όσους πολιτικούς επαναφέρουν το ζήτημα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Reporters United –σε συνεργασία με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης Der Spiegel (Γερμανία), Mediapart (Γαλλία), Infolibre (Ισπανία), Domani (Ιταλία), Daraj (Λίβανος), και στο πλαίσιο της διασυνοριακής έρευνας Predator Files υπό τον συντονισμό του δικτύου EIC – «το κέντρο παρακολούθησης του Predator έστειλε 11 κακόβουλα μηνύματα παραπλανώντας τους παραλήπτες που νόμιζαν ότι δέχονταν μήνυμα από τον Γρηγόρη Δημητριάδη –δηλαδή από τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του». Όπως επισημαίνεται τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τον Ιούλιο του 2023. Το πόρισμα αυτό –το οποίο επισημαίνει ότι «τα στοιχεία του αποστολέα (σ.σ.: του κ. Δημητριάδη) υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης τους για να ενεργοποιεί τον περιεχόμενο σύνδεσμο ιστοσελίδας και με τον τρόπο αυτό να εγκαθίσταται το κατασκοπευτικό λογισμικό» – ήδη από το καλοκαίρι επιβεβαιώνει τη θεωρία του κοινού κέντρου και αποκαλύπτει πως ανάμεσα στους στόχους ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο οικονομικός εισαγγελέας (υπεύθυνος για τις υποθέσεις διαφθοράς) και υπουργοί/υφυπουργοί.
Ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών ερευνούσε το κοινό κέντρο ΕΥΠ-Predator με παραγγελία της προς την ΑΔΑΕ για τον έλεγχο ενδεχόμενης ταύτισης των 92 στόχων, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου της αφαίρεσε την υπόθεση και η κυβέρνηση αντικατέστησε τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής ελέγχου, της ΑΔΑΕ. Ακολούθησε η δίωξη δυο μελών της ΑΔΑΕ για διαρροή ευαίσθητων κρατικών μυστικών. Για τη δίωξη αυτή ο κ. Ράμμος καταθέτοντας στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (26 Οκτώβρη), χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο ότι το ελληνικό δικαστικό σύστημα, που μέχρι τώρα —μετά από 18 μήνες— δεν έχει κάνει τίποτα ή δεν έχει κατηγορήσει κανέναν για την χρήση του κακόβουλου λογισμικού, το ίδιο σύστημα δικαιοσύνης σπεύδει να διώξει δύο μέλη του εποπτικού οργάνου, που έκαναν το καθήκον τους».
Κατά μέτωπο επίθεση
Αφού έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην διερευνηθεί η σύνδεση, ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της βουλής, χαρακτήρισε την ΑΔΑΕ «σουρωτήρι με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ» και κατέληξε λέγοντας σε έντονο ύφος: «Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του ατζέντα, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας». Αντίστοιχα, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Βορίδης, χαρακτήρισε «σπερμολογίες, φήμες και κουτσομπολιά του διαδικτύου» τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις από το βήμα της Βουλής και σε παρέμβασή του στο πρώτο επιστημονικό συνέδριο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών (1-2 Νοεμβρίου) όπου ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τον Μ. Βορίδη να αφήσουν «τη δικαστική έρευνα να εξελιχθεί», απάντησε πως «κανείς δεν έχει πειράξει τη διεξαγωγή του δικαστικού ελέγχου των υποθέσεων. Ίσα-ίσα αυτό που λέει η κυβέρνηση συστηματικά, μονίμως, σε σημείο αφορήτου… κοπώσεως δια της επαναλήψεως, είναι ότι, ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε αυτήν την υπόθεση». «Μην την βοηθάτε υπερβολικά, δεν χρειαζόταν η επικουρία του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία θα ολοκλήρωνε την προκαταρκτική εξέταση», ήταν το σχόλιο του κ. Βενιζέλου.
Στο ίδιο τραπέζι, ο κ. Ράμμος δήλωσε πως «σαράντα χρόνια δεν έδωσα αφορμή» και πως νιώθει «ότι θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου, η δικαστική μου τιμή», απαντώντας στην κατηγορία του πρωθυπουργού περί προσωπικής ατζέντας. Ο Γ. Κατρούγκαλος αναρωτήθηκε πως διασφαλίζεται «αυτοσυγκράτηση, σεβασμός της συνταγματικής αυτοτέλειας και της λειτουργίας της ΑΔΑΕ, όταν ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την Αρχή σουρωτήρι;» και επεσήμανε πως η Ελλάδα είναι πολλαπλά εκτεθειμένη διεθνώς. Ο Ξ. Κοντιάδης επεσήμανε «τη διαρκή πίεση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας προς τις ανεξάρτητες Αρχές».
Σε ανακοίνωσή τους οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα τονίζουν πως «η σκόπιμη παράλυση της έρευνας του σκανδάλου παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα είναι απαράδεκτη και αποτελεί πλήγμα για το κράτος δικαίου στη χώρα». Καλούν «τις ελληνικές δικαστικές αρχές να επιταχύνουν την έρευνα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και να λάβουν άμεσες ενέργειες για να επιτρέψουν τη σύγκριση της λίστας του Predator με εκείνη της ΕΥΠ, αλλά και να προχωρήσουν τελικά σε ποινικές διώξεις». Καταλήγουν να αναρωτιούνται «γιατί οι ελληνικές αρχές επιμένουν να παραλύουν την έρευνα, ενώ στοχεύουν αδικαιολόγητα όσους εργάζονται για να ρίξουν φως στην υπόθεση; Πρέπει να σταματήσει η ξεδιάντροπη πολιτική συγκάλυψη της έρευνας».
Χθες, Παρασκευή, θα συζητιόταν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη κατά της ΑΔΑΕ, με την οποία ζητά να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους, των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούντα από την ΕΥΠ και έφερε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2022, ως νόμο που θα προστάτευε τους πολίτες από τις παρακολουθήσεις, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. Για τη συγκεκριμένη διάταξη η επιτροπή LIBE έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της κατά πόσο συνάδει με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς δεν εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Η διερεύνηση και η απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι επιβεβλημένη. Το πλήγμα στη δημοκρατία, διαφορετικά, θα είναι ανεπούλωτο. Και η χώρα θα μείνει ένα κουφάρι που αιμορραγεί.