Στο ήδη καυτό περιβάλλον, στο οποίο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε το βίντεο του προέδρου του, έξω από κάθε λογική, για να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά! Εξαγγέλλει ότι θα ζητήσει από την ΚΕ «να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας». Πρόκειται για μια εξωφρενική πρωτοβουλία που δύσκολα θα εγκρίθηκε ακόμη και από τους πιο ακραίους και επιθετικούς σε απόψεις συνεργάτες του. Είναι ένα κράμα αλαζονείας, απειλών, αυθαιρεσίας και άγνοιας κινδύνου που υπονομεύει το κόμμα αλλά και την ίδια του την εξουσία.

 

Ταυτόχρονα, είναι ακραία υβριστική τοποθέτηση για το ίδιο το κόμμα και τη στελέχωσή του. «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη», συμπέρανε με περισσό θράσος, καθώς είναι ο κύριος αρωγός της κρίσης. Είπε ακόμη ότι «στελέχη προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα» και «χιλιάδες αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες με τέτοιες συμπεριφορές ντρέπονται να πουν ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ». Και με μια καρικατούρα βολονταρισμού –«δεν θα κάνω πίσω! Θα τιμήσω την εντολή που έλαβα πλήρως δεν θα σας προδώσω ποτέ»– φαντασιώνεται ότι μιλάει «στο όνομα αυτών των ανθρώπων … και όχι των κομματικών γραφείων». Και απειλεί «εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας». Εκδοχή τραμπισμού, αναπάντεχα, στην Αριστερά και όχι στη Δεξιά.

O Στ. Κασσελάκης, προφανώς, δεν ξέρει τίποτε από την κομματική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή, ούτε μπορεί να αντιληφθεί ότι ο ίδιος τώρα προσφέρει ισχυρές δόσεις στις ήδη έκδηλες διαλυτικές τάσεις στο κόμμα. Ενδεχομένως αυτό δεν τον απασχολεί καθώς φαντασιώνεται μια αδιαμεσολάβητη σχέση «με τον λαό» και με τον «λαό του κόμματος». Που νομίζει ότι τον «συναντά» κάθε φορά που περιοδεύει και λέει, όπου σταθεί, τις κοινοτοπίες του, που τις διατρέχει συγχρόνως έντονος λαϊκισμός. Χθες βρέθηκε στην Καλαμάτα ερήμην των πάντων στο κόμμα, του τοπικού βουλευτή Αλέξη Χαρίτση μη εξαιρουμένου!

Αν αυτό, όμως, είναι το περιβάλλον που διαμορφώνει ο ίδιος για το κόμμα, που υποτίθεται είναι άρρωστο και θέλει να αναρρώσει, ταυτόχρονα είναι και εντελώς ασφυκτικό για τη μετριοπαθή πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης κυρίως των «6 + 6», δηλαδή τη συσπείρωση που στήριζε από την αρχή την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά όχι μόνο. Τώρα, είναι υποχρεωμένοι να επανασχεδιάσουν την τακτική τους, που σχεδιαζόταν να είναι ένα κείμενο έντονης πολιτικής κριτικής που θα κατέθεταν στην ΚΕ αλλά και με προτάσεις. Δηλαδή, ύστερα από μακρά συζήτηση που κατέληξε σε ένα συμβιβασμό μεταξύ των διαφορετικών απόψεων που διατυπώθηκαν, επέλεγαν τη στάση της παραμονής στο κόμμα, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Τώρα το σκηνικό αλλάζει εντελώς, με τον πρόεδρο να τους δείχνει την πόρτα. Διότι αυτούς απειλεί, κυρίως, εφόσον γνωρίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ρεύματος της Ομπρέλας αλλά και άλλα μέλη της ΚΕ αποχώρησαν ήδη ή έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν.

Πρόβλημα, ωστόσο, δημιουργεί και στους συμπολιτευόμενους, είτε ως «κομματικούς νομιμόφρονες» είτε ως «εξηγητές» των θελήσεων του Αλέξη Τσίπρα. Διότι έως τώρα ήταν εύκολη μια τοποθέτηση που ασκούσε κριτική σε στελέχη της Ομπρέλας και καλούσαν στην υπεράσπιση και ανασύνταξη του κόμματος. Τώρα πώς θα τοποθετούνταν σε πρωτοβουλίες του Στ. Κασσελάκη που δεν είναι μόνο διαλυτικές, αλλά αντιθεσμικές; Πουθενά το καταστατικό δεν προβλέπει τέτοια πράγματα. Εννοείται ότι η προεδρική επέλαση δεν αφήνει και κανένα περιθώριο επαναλειτουργίας και σε προτάσεις όπως αυτές του Γιάννη Δραγασάκη. Απεναντίας, υποχρεώνει, πια, σε πρωτοβουλίες «έκτακτης ανάγκης» για την προστασία του κόμματος από τον πρόεδρό του!

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η προσπάθεια του Στ. Κασσελάκη να εξασφαλίσει τη βοήθεια του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν τις έως τώρα ντε φάκτο εύνοιες προς αυτόν μέσω της σιωπής του Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρεται πολλές φορές στο βίντεό του στον πρώην πρόεδρο με εμφανή την κολακεία. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η προσπάθειά του να πραγματοποιήσει συνάντηση, πριν την ΚΕ, με τον Α. Τσίπρα, προσέκρουσε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην άρνησή του.

Στον χώρο τη Ομπρέλας και ευρύτερα των στελεχών της ΚΕ που δεν αποδέχονται και το έχουν δηλώσει τη συνύπαρξη με αυτή την ηγεσία, υπάρχουν επίσης εξελίξεις. Ήδη οι Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης με δηλώσεις τους αποχωρούν από το κόμμα και δεν θα προσέλθουν στην ΚΕ. Πριν λίγες μέρες με ένα εκτενές και βαθύ ιδεολογικό και πολιτικό κείμενο ο Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες και ο Αριστείδης Μπαλτάς σχεδιάζει να ζητήσει προδιαδικαστικά στην ΚΕ να αναιρεθούν οι προτάσεις διαγραφής των «4» και μετά να προχωρήσει η συνεδρίαση. Καταψήφιση της πρότασής του θα τον οδηγήσει, επίσης, στην έξοδο.

 Όπως έγινε γνωστό περισσότερα από 40 μέλη της ΚΕ αυτού του ρεύματος αναμενόταν να προσέλθουν μεν στη συνεδρίαση της ΚΕ και να καταθέσουν κείμενο που θα συνόδευε τις αποχωρήσεις - παραιτήσεις σε κάποια στιγμή του διήμερου. Τώρα, ωστόσο, και γι’ αυτό το ρεύμα επιβάλλεται ανασχεδιασμός της στάσης του, μετά τις δηλώσεις Κασσελάκη. Προφανώς διαμορφώνουν ένα πρόσφορο κλίμα για τη στάση της όπως και την κοινή στάση με τους «6 + 6» και άλλα στελέχη της ΚΕ.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet