Η κυριαρχία είναι και ασυλία; Θα έπρεπε, σύμφωνα με τη ΝΔ. Η δήλωση του Α. Γεωργιάδη έστρεψε το πολιτικό ενδιαφέρον σε εκείνον, με τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ζητούν την αποπομπή του. Όμως, πόσο μεμονωμένη ή πόσο ακραία ήταν η δήλωσή του; Καθόλου. Αυτή είναι η γραμμή. Απλά ο Α. Γεωργιάδης έδωσε έναν πιο ακραίο τόνο, κατά το προφίλ που έχει χτίσει όλα τα χρόνια της τηλε-πολιτικής που ασκεί.

«Όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι [του Κ. Μητσοτάκη] έχουν αποφασίσει, δεν ξέρω για ποιους λόγους, αντί να ασχολούνται με αυτά που ενδιαφέρουν πράγματι τους Έλληνες, να ασχολούνται με πράγματα που δεν αφορούν κανέναν, παρά μόνο τον μικρόκοσμό τους. Δηλαδή, σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους 100 συμπολίτες μας, άμα τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για Εξεταστική ή για Προκαταρκτική επιτροπή για τα Τέμπη;» Η δήλωση αυτή του Α. Γεωργιάδη δεν θεωρεί ανάξιο λόγου το πολύνεκρο τροχαίο στα Τέμπη, αλλά θεωρεί ανάξια τη διερεύνησή του και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Απαξιώνει έτσι την κοινοβουλευτική δημοκρατία και κρίνει τους μηχανισμούς ελέγχου που αυτή έχει προβλέψει ασήμαντους. Κατόπιν της γενικής κατακραυγής, ζητά συγγνώμη από τα θύματα που παραπλανήθηκαν από όσους αντέδρασαν από την δήλωσή του και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «ψάχνει πολιτικό όφελος, εκεί που οι συμπολίτες σου βιώνουν πόνο και πένθος», επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την αρχική του δήλωσή αυτούσια.

 

Έχει κριθεί;

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, κ. Μαρινάκης, από την άλλη, θέλησε να πάρει αποστάσεις από τη δήλωση του υπουργού της κυβέρνησης… για τα μάτια του κόσμου. «Αλίμονο αν δεν μας απασχολούσε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», δήλωσε, και ανακοίνωσε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για εξεταστική για τα Τέμπη». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα το κάνει αυτό «επιφυλασσόμενη για το περιεχόμενό της». Και επομένως αποκάλυψε ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της κυβέρνησης, να κάνει μια εξεταστική, που θα κουκουλώσει τις πολιτικές ευθύνες.

Το έκανε –με μεγάλη επιτυχία…– στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές, όταν την ολοκλήρωσε με συνοπτικές διαδικασίες και με ελάχιστους μάρτυρες· όταν έφερε προς ψήφιση στη βουλή, για πρώτη φορά στα χρονικά, ένα απόρρητο πόρισμα, ένα κείμενο  σφραγισμένο, που δεν διάβασαν ποτέ οι βουλευτές και που κατέληγε σε άγνωστα –και για τον ιστορικό του μέλλοντος– συμπεράσματα. Η συγκάλυψη και η απαξίωση των θεσμών είναι συνήθης πρακτική για την κυβέρνηση. Όπως και η επιχειρηματολογία ότι όλα κρίθηκαν στις εκλογές. Αυτή τη θυελλώδη βδομάδα, το ακούσαμε ουκ ολίγες φορές. Άλλωστε, αυτή τη γραμμή έχει τραβήξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος την περασμένη βδομάδα στη βουλή –λίγες βδομάδες αφού τράβηξε το αυτί στους βουλευτές του για αλαζονεία– δήλωσε, με αφορμή νέες κινήσεις συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, ότι «τα ίδια λέγατε πριν από τις εκλογές. Η ΝΔ πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους». Αυτή τη βδομάδα, σε συνέντευξή του στο Politico, όταν ρωτήθηκε για το «αν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με το λογισμικό παρακολούθησης», ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε «έχω μιλήσει δημόσια για το θέμα αυτό πολλές φορές και θα πρέπει επίσης να σας υπενθυμίσω ότι όταν οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες, εξετάζουν συνολικά τις επιδόσεις μιας κυβέρνησης (…) Ο κόσμος κοίταξε τις επιδόσεις μας, αξιολόγησε το συνολικό μας έργο και μας εμπιστεύτηκε να συνεχίσουμε να κυβερνάμε τη χώρα». Το ότι για την κυβέρνηση η κάλπη λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ είναι η δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα που το γράφουμε. «Δεν μπορώ να διαγράψω το γεγονός ότι είναι πράγματα που έχουν ήδη συζητηθεί και έχουν μεσολαβήσει και δύο εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Α. Γεωργιάδη. «Υπήρξαν εκλογές, διπλές και κρίθηκε» είπε αντίστοιχα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδης.

 

Σύμπλευση

 

Για τα Τέμπη, επομένως, κρίθηκε η κυβέρνηση. Για τις υποκλοπές, επίσης. Μάλλον κρίθηκε και για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, το οποίο παρότι συνέβη σε μεταβατική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δηλώσει κάθε δυνατή στήριξη στους χειρισμούς του Λιμενικού και συνεχίζει να το κάνει και σε επόμενα περιστατικά βίαιης επαναπροώθησης, αρκετά από τα οποία έχουν καταγραφεί σε βίντεο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη γραμμή σύμπλευσης και στο Politico: «Πιστεύουμε ότι ενεργούμε (σ.σ.: διαφέρει σημαντικά από το «ενεργούμε»)  στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών όταν αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα. Έχω μιλήσει με μεγάλη σαφήνεια για την πρακτική μας, χωρίς να απολογούμαι για κάτι. Ταυτόχρονα, ήμουν και σε αυτό πολύ ξεκάθαρος, εξασφαλίζουμε πως το Λιμενικό Σώμα πάντα σώζει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα και στη συνέχεια τους μεταφέρει, ασφαλώς, πίσω στο ελληνικό…» Στο σημείο αυτό η δημοσιογράφος τον διέκοψε για να του επισημάνει: «για να είμαστε δίκαιοι, έπρεπε να γίνετε πιο αυστηροί ως προς αυτό το μήνυμα, έτσι δεν είναι, σε ό,τι αφορά το Λιμενικό Σώμα» [Θυμίζουμε ότι για το ναυάγιο στην Πύλο γίνεται ευρωπαϊκή εισαγγελική έρευνα] Ο πρωθυπουργός απάντησε στηρίζοντας για μία ακόμα φορά το Λιμενικό, χωρίς επιφυλάξεις «Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι σχετικά με το τι κάνουμε. Αλλά είναι επίσης, κατά τη γνώμη μου, στα όρια του παραλόγου να επιρρίπτουμε την ευθύνη στο Λιμενικό Σώμα, που προσπαθεί να κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά, και να μην αντιμετωπίζουμε το βασικό πρόβλημα: ότι υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θησαυρίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Την Πέμπτη, ο Συνήγορος του Πολίτη ανακοίνωσε ότι ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, μετά τη ρητή άρνηση του Λιμενικού Σώματος να «υπάρξει ενδελεχής διοικητική διερεύνηση τυχόν πράξεων ή παραλείψεων στελεχών του Λιμενικού που συνδέονταν με το τραγικό περιστατικό της 14.06.2023». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αποτελεί «δικαιοκρατικό αίτημα η πλήρης διαφάνεια ως προς τη δράση των αρμόδιων στελεχών της Διοίκησης για το πολύνεκρο ναυάγιο», όπως και ότι οι ελληνικές αρχές και ο Συνήγορος του Πολίτη είχαν λάβει ειδοποίηση για το συγκεκριμένο πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο, από τις 13/6/2023 (μια μέρα πριν το ναυάγιο). Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συνδρομή του Έλληνα Συνηγόρου στην αντίστοιχη έρευνα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας. 

Η κυβέρνηση και εδώ προσπαθεί να διασφαλίσει την ασυλία της, να μην επιτρέψει να διερευνηθούν οι ευθύνες της, για τις πολιτικές κατευθύνσεις που έχει δώσει –το Λιμενικό άραγε μονομερώς αποφάσισε να ανακοινώσει στην ανεξάρτητη συνταγματική αρχή, τον Συνήγορο του Πολίτη, ότι αρνείται να πραγματοποιήσει εσωτερική έρευνα; Είχε αναμφισβήτητα υπόρρητη στήριξη. Την ίδια πρακτική συνεχίζει και τώρα. Πόσες βαφτίσεις να κάνει αυτή η κολυμβήθρα; Κάποια στιγμή τα πράγματα θα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους. Δεν είναι απόδοση ευθυνών η κάλπη. Είναι επίδειξη εμπιστοσύνης. Ή μήπως όχι;

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet