Ο Νίκος Πιτλόγλου, εξαίρετος μουσικός, έχει σπουδάσει πιάνο, σαξόφωνο, αρμονία, τζαζ αρμονία, κιθάρα και είναι γνώστης της σύγχρονης τεχνολογίας του ήχου. Διατηρεί στούντιο ηχογραφήσεων και επιμελείται τις ενορχηστρώσεις σε δισκογραφικές παραγωγές. Έχει σημαντική δισκογραφία και έχει γράψει μουσική για θέατρο και ντοκιμαντέρ. Εχει συνεργαστεί στη σκηνή με τη Μαρίζα Κωχ, τον Βασίλη Λέκκα, τον Στέλιο Βαμβακάρη και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Είναι διοικητικό μέλος του οργανισμού «Αυτοδιαχείριση» προς όφελος των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Είναι ένας καλλιτέχνης κοινωνικά ευαίσθητος και παρών στα κινήματα για την τέχνη και το περιβάλλον.

Αφορμή για τη συνέντευξη αποτέλεσε ο πρόσφατος δίσκος του με τον τίτλο «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας».

 

Ήδη αποτελείτε ένα επιτυχημένο δίδυμο με την στιχουργό Μαρία Λαλιώτη. Πώς προέκυψε αυτή η γνωριμία;

Η γνωριμία μου με τη στιχουργό Μαρία Λαλιώτη αρχικά υπήρξε μέσα από τον οργανισμό διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων «Αυτοδιαχείρηση», όπου είμαστε και οι δύο μέλη. Στη συνέχεια, κάποια στιγμή, βρεθήκαμε  στο τέλος της παρουσίασης του νέου τότε βιβλίου του φίλου μας δημοσιογράφου και ποιητή Γιάννη Παπουτσάκη, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να γνωρίσει ο ένας τη δουλειά του άλλου. Έτσι εγώ έστειλα στην Μαρία κάποια τραγούδια από τη δισκογραφία μου και εκείνη μου έδωσε τέσσερις αδημοσίευτους στίχους της. Μου άρεσαν πολύ όλοι οι στίχοι και μου γέννησαν αμέσως μουσικές ιδέες. Η μελοποίηση και των τεσσάρων στίχων ήταν θέμα λίγων ημερών και οι ιδέες μου στις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις άρεσαν και στη Μαρία. Είχα την αίσθηση ότι βρήκα τη Μούσα μου και δεν διαψεύστηκα.

 

Γιατί, τι σας αρέσει στη γραφή της;

Τη γραφή της χαρακτηρίζει συναισθηματική ευφυΐα και έχει την ικανότητα να σκηνοθετεί τις ιδέες της με τρόπο κλασικό και συνάμα σύγχρονο, απλό και κατανοητό, με κορυφώσεις και απρόσμενες εκπλήξεις.

 

Η συνεργασία σας άρχισε αμέσως;

Ναι, με συνεχή ανταλλαγή υλικού. Με τον καιρό, κι αφού φτάσαμε στα 17 - 18 τραγούδια, αποφασίσαμε να επιλέξουμε τα 13 (τυχερός μας αριθμός) και να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός άλμπουμ στο οποίο θα καταγράψουμε τα τραγούδια αυτά.

 

Είχατε κάποιο σκεπτικό για το περιεχόμενο του άλμπουμ;

Επιλέξαμε τραγούδια που δεν επιζητούν ένα συγκεκριμένο στιλ, μια συγκεκριμένη φόρμα, αλλά χαρακτηρίζονται από πολυμορφία που πηγάζει από τον συναισθηματικό κόσμο και την έμπειρη πένα της στιχουργού και συναντά τις δικές μου αγέννητες μουσικές εικόνες που παίρνουν πλέον ζωή και βγαίνουν στο Φως. Με λίγα λόγια, το άλμπουμ «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» αποτελείται από τραγούδια που γράφτηκαν από την εσωτερική ανάγκη μας για την έκφραση του ωραίου και μιας καθημερινότητας που βιώνουμε όλοι μας ως πολίτες μιας κοινωνίας που άλλοτε ανθίζει, άλλοτε νοσεί, ξέρει όμως να ελπίζει και να αποθεραπεύεται. Και ο κύκλος συνεχίζει.

 

Πώς επιλέξατε τους ερμηνευτές

Μα φτάνουν τα τραγούδια από μόνα τους να πουν τις ιστορίες αν δεν υπάρχουν οι φωνές αυτές που θα μεταφέρουν τη δόνηση των συλλαβών της μουσικής και των στίχων στην ψυχή των ακροατών; Χωρίς τον Βασίλη Λέκκα και τον Παντελή Θεοχαρίδη, δυο ερμηνευτών που το να λέμε απλά ότι έχουν πολύ καλές φωνές τους αδικούμε, ακριβώς επειδή διαθέτουν κάτι πολύ περισσότερο και ουσιαστικότερο. Χωρίς αυτούς το έργο μας με την Μαρία, θα είχε «οστά» αλλά θα ήταν χωρίς «σάρκα, ανολοκλήρωτο και ανεκπλήρωτο. Τους ευχαριστώ από καρδιάς γιατί ακούγοντας τη δική μου φωνή μου στα demo, ήξερε ο καθένας τους τι τραγούδι θα επιλέξει να το κάνει δικό του και από το στόμα του να φτάσει στον κόσμο σαν ένα χάδι αλήθειας, σαν κάτι που γεννήθηκε ταυτόχρονα με τον στίχο και τη μουσική. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για την Αργυρώ Καπαρού, την Καλλιόπη Βέττα και την Πολύμνια Κονδύλη, που με την πολύτιμη συμμετοχή και παρουσία τους, από ένα τραγούδι η κάθε μία , σφράγισαν το άλμπουμ: «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας», μεταξύ χαράς και λύπης, μέρας και νύχτας, αγωνίας και ελπίδας, εκεί στην κόψη των πραγμάτων βρίσκεται η δύναμη της ζωής.

Αφιερώνω το άλμπουμ αυτό στη μνήμη του πατέρα μου Σταύρου, μουσικού, ραδιοτεχνίτη και σπουδαίου κεραμίστα, που σε όλα τα βήματά μου στάθηκε εμπνευστής και αρωγός.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet