Στον έναν μήνα και κάτι βρίσκονται οι πρωτοφανείς, άνευ προηγουμένου κλίμακας, πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, με τουλάχιστον 1.300 νεκρούς. Η έναρξη του πολέμου εναντίον της Γάζας όπως επίσης και εναντίον της Δυτικής Όχθης είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν 10.966 Παλαιστίνιοι και τουλάχιστον 28.500 να έχουν τραυματιστεί, έως τώρα, χωρίς να διαφαίνεται η παραμικρή ελπίδα τερματισμού της αιμοσταγούς πολεμικής επιχείρησης στον θύλακα και συνολικά στα παλαιστινιακά εδάφη.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννοήσεων πρόεδρων ΗΠΑ–Ισραήλ υπήρξε συμφωνία για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ δεσμεύεται για εκεχειρία 4 ωρών για ανθρωπιστικούς λόγους, προκειμένου να διευκολυνθεί η «διέλευση» εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων προς τη νότια Γάζα, ουσιαστικά ο ξεριζωμός τους από τη βόρεια πλευρά του θύλακα. Περαιτέρω τόνισε ότι με την ολιγόωρη εκεχειρία θα διευκολυνθεί η επικείμενη απελευθέρωση αιχμαλώτων από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γάζας. Ωστόσο, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ αντιτίθενται, προς το παρόν, στην κατάπαυση πυρός» υπό οποιοδήποτε πρίσμα, καταδεικνύοντας τη συνέργεια Ισραήλ–ΗΠΑ στη συνέχιση των βομβαρδισμών στον θύλακα που καθημερινά στοιχίζει τις ζωές εκατοντάδων Παλαιστίνιων για να εξαλείψουν τη Χαμάς.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι να καταστεί αδύνατη η επιβίωση των Παλαιστίνιων στη Γάζα. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι νεκροί, ή ζωντανοί, είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. 2.650 είναι, έως τώρα, οι αγνοούμενοι στη Γάζα μεταξύ αυτών 1.400 παιδιά. Λόγω των εκτεταμένων βομβαρδισμών, έλλειψης καυσίμων και χωρίς ηλεκτροδότηση 18 από τα 35 συνολικά νοσοκομεία πλέον δεν λειτουργούν. Την Τετάρτη βομβάρδισαν, για πολλοστή φορά, το ινδονησιακό νοσοκομείο. Νωρίτερα το πυροβολικό βομβάρδισε το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αλ Ραντίσι. Επιπρόσθετα οι βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είχαν ως συνέπεια 6 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, αντίστοιχα, 99 στελέχη του σκοτώθηκαν.

Ταυτόχρονα, την προηγούμενη Τετάρτη, 14 Παλαιστίνιοι εξοντώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού, μετά την εισβολή του στους παλαιστινιακούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Σε ένα προσφυγικό καταυλισμό έλαβε χώρα μια άνιση μάχη απαράμιλλου ηρωισμού: ένα τουφέκι άλλαξε 3 φορές μαχητές, ο πρώτος έπεσε νεκρός στον δρόμο, ο δεύτερος τραυματίστηκε και ο τρίτος συνέχισε να πολεμά τον ισραηλινό στρατό κατοχής.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, Μοχάμεντ Στάγεχ, στη Διάσκεψη Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, απέκλεισε κάθε πιθανότητα δημιουργίας καταυλισμών στη νότια Γάζα. Αρνήθηκε να συναινέσει στην εθνοκάθαρση του λαού του. Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δικαίωμα της αυτοάμυνας δεν δίνει σε μια χώρα το δικαίωμα να καταλαμβάνει εδάφη άλλης χώρας. Είμαστε τα θύματα της κατοχής και εμείς είμαστε εκείνοι που έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας». Περαιτέρω κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει εγκλήματα που συμπεριλαμβάνουν δολοφονίες, εκτοπισμό από τη γη, και τέλος με τον αποκλεισμό της Γάζας, όπως και καταυλισμών της Δ. Όχθης, ότι εξαναγκάζει τον λαό να πεθάνει από την πείνα. Τέλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πόλεμος του Ισραήλ δεν είναι εναντίον της Χαμάς, είναι εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι πλέον εξαναγκάζονται σε «απεργία πείνας και δίψας» από τους ισραηλινούς δεσμώτες τους. Δεν υπάρχει ψωμί πλέον, ενώ πίνουν μολυσμένο νερό, σύμφωνα με μαρτυρίες. Ο λαός υποσιτισμένος –μετά από 17 χρόνια αποκλεισμού– πλέον πεινασμένος, αφυδατωμένος, με τον θάνατο να παραμονεύει κάθε στιγμή από τις βόμβες του Ισραήλ, αγωνίζεται να παραμείνει ζωντανός. Η ανθρωποθάλασσα της προσφυγιάς βαδίζει προς τη βόρεια πλευρά. Είναι οι εικόνες της Νάκμπα του 1948 που ξαναζωντανεύουν.

Όσον αφορά τους ισραηλινούς αιχμάλωτους, ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ Αμπού Χάμζα ανακοίνωσε την πρόθεση των στρατιωτικών δυνάμεων της Γάζας να απελευθερώσει τους Χάννα Κατσίρ και Γιαγκίλ Γιακούμπ για λόγους ανθρωπιστικούς και υγείας.

Το μαρξιστικό λενινιστικό κόμμα «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (Democratic Front for the Liberation of Palaestine –DFLP) δηλώνει για την κατάσταση στη Γάζα στην «Εποχή»:

«Αυτές τις δύσκολες, τραγικές στιγμές το DFLP διαβεβαιώνει ότι ο λαός και οι μαχητές μας δίνουν τη μάχη για για να υπερασπιστούν τα νόμιμα, εθνικά μας δίκαια, ενώ αντιμετωπίζει τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η φασιστική κυβέρνηση του Ισραήλ στη Γάζα και στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ δεν θα επιτύχουν τους στόχους τους να εξουδετερώσουν την εθνική αντίσταση, ενώ προετοιμάζουν την εφαρμογή της λύσης Αμερικής–Ισραήλ, διαγράφοντας τον εθνικό σκοπό.

To DFLP χαιρετίζει το σθένος, την προσήλωση και την αποφασιστικότητα του λαού μας να διατηρεί στο ακέραιο, από γενιά σε γενιά, την αταλάντευτη αφοσίωση του στην πατρίδα και την άρνηση του να υποκύψει στους μηχανισμούς εξόντωσης και εκτελέσεων με οποιοδήποτε κόστος.

To DFLP χαιρετίζει τους ηρωικούς μαχητές μας που συμμετέχουν σε όλους τους στρατιωτικούς σχηματισμούς στις δυνάμεις της αντίστασης και αγωνίζονται σε όλα τα μέτωπα, ως απάντηση στους ανελέητους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες, περίπλοκες συνθήκες.

Το DFLP δηλώνει: Η μάχη που διεξάγεται στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη δεν αφορά μόνο ένα πολιτικό κόμμα της Παλαιστίνης, αλλά επιδρά συνολικά στην παλαιστινιακή υπόθεση. Όποια νίκη επιτευχθεί από τη Γάζα και την Αντίσταση, θα αποτελεί ταυτόχρονα νίκη για τη Δυτική Όχθη και συνολικά για όλο τον λαό μας, που αγωνίζεται. Υπενθυμίζει ότι πάντα η Γάζα, ο ηρωικός λαός και οι μαχητές της αποτελούσαν αντικειμενικά μια βάση υποστήριξης της αντίστασης στη Δυτική Όχθη. Για να υπερβούμε τα εμπόδια που αποτρέπουν την ενοποίηση, που θα σηματοδοτούσε την απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις της παλαιστινιακής ηγεσίας, απαιτείται η σύνταξη ενός νέου σχεδίου που θα διαμορφώσει μια νέα στρατηγική αγώνα, που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες που επί του πεδίου ισχύουν στη Γάζα και βέβαια τη στάση και τις θέσεις της διεθνούς κοινότητας, των περιφερειακών χωρών, όπως και εκείνων του αραβικού κόσμου, προκειμένου ο λαός μας να αποκρούσει την επιθετικότητα του Ισραήλ και να βγει νικητής.

 

Η αμερικανική καμπάνια ψεύδους και παραπληροφόρησης

 

Τέλος, το DFLP καταδικάζει την καμπάνια ψεύδους, παραπληροφόρησης και υποκρισίας που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τον Τζ. Μπάιντεν, που στοχεύει στο να παρέχει πολιτική κάλυψη στις σφαγές που διαπράττει το φασιστικό κράτος του Ισραήλ σε αυτόν τον παράλογο πόλεμο, που διεξάγεται ενάντια στον λαό μας στη Γάζα.

Η διοίκηση του Μπάιντεν δεν αρκείται μόνο στο να παρέχει πολιτική κάλυψη στο φασιστικό κράτος του Ισραήλ, να στέλνει τα πιο προηγμένα τεχνολογικά όπλα για μαζικές εκτελέσεις, να παρέχει στήριξη με ειδικούς εμπειρογνώμονες, πιλότους και να συγκεντρώνει τον στόλο του στις παλαιστινιακές ακτές. Περαιτέρω ξεπέρασε κάθε όριο καλύπτοντας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που οι δυνάμεις κατοχής διαπράττουν αδιάκοπα.

Είναι προφανές ότι αυτή η στάση αναδεικνύει τους ψευδεπίγραφους ισχυρισμούς ότι για τις ΗΠΑ αποτελεί κυρίαρχο πρόταγμα η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο στην πολιτική τους διαλεκτική. Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάψει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να διαιωνίζεται η αμερικανική επιρροή.

Θα πρέπει να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα από όλες τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει από τις ΗΠΑ. Αρχικά θα πρέπει να επανεξετάσουμε το πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας και ειδικότερα να απαλλαγούμε από τις υποσχέσεις των αμερικανών και τις προϋποθέσεις που θέτουν, προκειμένου να επιτευχθεί η “λύση των δύο κρατών”. Είναι ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ δεν προτάσσουν μια τέτοια λύση στην περιοχή, καθώς υπάρχει μόνο ένα κράτος, το κράτος του Ισραήλ, όλα τα άλλα αποτελούν απλά κομμάτια γης που “παρασύρονται” από τους ανέμους των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet