Η Μαρία Παπαγεωργίου τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο

 

Η Μαρία Παπαγεωργίου προσεγγίζει με το μοναδικό ιδιοσυγκρασιακό ερμηνευτικό της στιλ το έργο του Θάνου Μικρούτσικου, του εμβληματικού έλληνα δημιουργού που σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία της ελληνικής μουσικής, σε μα μεγάλη αφιερωματική συναυλία. Η σπουδαία ερμηνεύτρια επιλέγει και παρουσιάζει 17 «Ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον» από τη δισκογραφία του Θάνου Μικρούτσικου με μοναδικό κριτήριο την αγάπη της στο έργο του, αλλά και την πίστη της πως τα τραγούδια αυτά αφορούν τη γενιά της και όλες όσες έπονται.

Ανάμεσά τους χιλιοτραγουδισμένα, τραγούδια όπως τα: «Χαρούμενο τραγούδι στη Σύλβια Πλαθ», «Γαμμαγραφία», «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Kuro Siwo», «Ρόζα Λούξεμπουργκ», και πολλά άλλα.

H Μαρία Παπαγεωργίου αναφέρει μεταξύ άλλων για τον Θάνο Μικρούτσικο: «Ο Θάνος Μικρούτσικος άνοιξε την πόρτα και σε μένα, μα μόλις έφτασα δεν ήταν εκεί. Έχοντας δίπλα μου τους ανθρώπους του, που με αφήνουν εν λευκώ να φτιάξω το δικό μου αφήγημα μέσα από το έργο του, αρχίζω σιγά σιγά να απαντώ το αρχικό μου ερώτημα: αντλώ 17 “ταπεινά ρέκβιεμ για το μέλλον” από τη δισκογραφία του, που υφαίνουν σαν κλωστή τη συνέχεια του ανθρώπου, με μοναδικό μου κριτήριο την αγάπη μου σε αυτά και την πίστη μου πως αφορούν τη γενιά μου και όλες όσες έπονται.»

Παίζουν οι μουσικοί: Μιχάλης Βρέττας, βιολί, Ευριπίδης Ζεμενίδης, ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, synths, bass, Θάνος Μιχαηλίδης τύμπανα και η Μαρία Παπαγεωργίου στις κιθάρες.

Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

 

 

70 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»

 

 

Ο διάσημος μαέστρος Χάνου Λίντου και ο βιολιστής-φαινόμενο Ντάνιελ Λοζάκοβιτς συμπράττουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζοντας τα 70 χρόνια του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Το 1955 ο μεγάλος Δημήτρης Μητρόπουλος, διευθύνοντας τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, προσέφερε στην Αθήνα την πρώτη, ιστορική συναυλία υπέρ των σκοπών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», με πρωταρχικό σκοπό την ανέγερση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το 2023, 68 χρόνια μετά, το πρόγραμμα της εορταστικής συναυλίας για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου, στόχο έχει να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορική εκείνη συναυλία. Για αυτό, το πρόγραμμα ανοίγει με το έργο του Γιώργου Σισιλιάνου «Ταναγραία», μια που ο Δημήτρης Μητρόπουλος έτρεφε βαθιά εκτίμηση στον έλληνα συνθέτη, έχοντας μάλιστα ερμηνεύσει την Πρώτη Συμφωνία του με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Ενώ τη συναυλία κλείνει η Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν, έργο που ο μεγάλος έλληνας μαέστρος επέλεξε να διευθύνει στην ιστορική συναυλία του 1955.

Στη σκηνή του Μεγάρου τα ηνία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αναλαμβάνει ο διάσημος φιλανδός μαέστρος Χάνου Λίντου, βάζοντας την εμπνευσμένη προσωπική σφραγίδα του στην ερμηνεία της μεγαλειώδους Ηρωικής Συμφωνίας του Μπετόβεν. Συμπράττει ο ραγδαία ανερχόμενος σουηδός βιολονίστας Ντάνιελ Λοζάκοβιτς, στο δεξιοτεχνικό Κοντσέρτο για βιολί του Γιαν Σιμπέλιους.

Υπογραμμίζοντας για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον που τρέφουν για την παιδεία και τον πολιτισμό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Μέγαρο και ο τιμώμενος Σύλλογος, που συνεχίζει αδιάλειπτα και σήμερα τις προσπάθειές του για τη στήριξη των νέων καλλιτεχνών και δημιουργών, προσφέρουν τα έσοδα της συναυλίας υπέρ των υποτροφιών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής».

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χ. Λαμπράκης.

Στις 7.30μμ, δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.

 

 

Angelique Kidjo «Η πρώτη ντίβα της Αφρικής»

 

 

Η πέντε φορές βραβευμένη με Γκράμι ερμηνεύτρια της σύγχρονης world μουσικής Angelique Kidjo σε μια συναυλία που εγκαινιάζει, για φέτος, την καθιερωμένη πλέον σειρά Cosmos του ΚΠΙΣΝ.

«Η πρώτη ντίβα της Αφρικής», όπως την χαρακτήρισε το περιοδικό «Time», τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, έχει εδραιώσει τη θέση της ως μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της διεθνούς μουσικής, εμπνέοντας αμέτρητους καλλιτέχνες με την εφευρετικότητα και το απεριόριστο δημιουργικό της πνεύμα. Με δεκατρία άλμπουμ στο ενεργητικό της, η Angelique Kidjo είναι, επίσης, μια εμβληματική μορφή για την ιστορική εξέλιξη της κοινωνικοπολιτικής και πολιτισμικής Αφρικής σήμερα. Όλες οι καλλιτεχνικές και δημιουργικές προσεγγίσεις της ιδιαίτερης αυτής τραγουδίστριας, τραγουδοποιού και ακτιβίστριας από το Μπενίν στρέφονται, σχεδόν εξ αρχής, τόσο προς την ιστορική κληρονομιά της, όσο και προς τη διεθνική της προβολή στο σήμερα. Με λίγα λόγια, όπως έκανε σε άλλες εποχές η νοτιοαφρικανή Miriam Makeba, που είναι το ίνδαλμά της, έτσι και η Kidjo αγκαλιάζει τις ρίζες της τόσο μέσα από την παράδοση, όσο και μέσα από τζαζ, σόουλ, ροκ και λοιπές μουσικές εκφάνσεις που καθιστούν τη μουσική της διεθνική.

Μεγαλώνοντας στο Μπενίν (πρώην Δαχομέη) της Αφρικής, η Angelique βίωσε τη δυτικοαφρικάνικη μουσική παράδοση αλλά δέχθηκε, εξίσου, τα ισχυρά κύματα του ροκ και της σόουλ μέσω καλλιτεχνών όπως ο Jimi Hendrix, ο Carlos Santana, ο James Brown κ.ά., βρίσκοντας, έτσι, τον δικό της εκφραστικό δρόμο που τον ανέπτυξε και τον τελειοποίησε με σπουδές στο Παρίσι και με τη συμμετοχή της στο σπουδαίο world jazz γκρουπ Pili Pili του Jasper Van’t Hof. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους οι Bono, Peter Gabriel, Carlos Santana, Sting, Philip Glass και Ziggy Marley.

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 8.30μμ, στο ΚΠΙΣΝ, αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

 

 

Καζαντζίδης - Μοσχολιού: Η λαϊκή τους ιστορία

 

Ο Βασίλης Λέκκας και η Ιωάννα Εμμανουήλ συνεχίζουν το μουσικό αφιέρωμα: Στέλιος Καζαντζίδης - Βίκυ Μοσχολιού «Η λαϊκή τους ιστορία» και δηλώνουν: «Τραγουδάμε και τιμάμε τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Βίκυ Μοσχολιού και τα τραγούδια που αποτυπώνουν τον λαϊκό μας πολιτισμό. Τραγούδια που αποκαλύπτουν τη νεότερη ελληνική περιπέτεια. Μια περιπέτεια που μέσα από τις φωνές τους ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο σκορπίζοντας παντού βαθιά συγκίνηση. Ο Καζαντζίδης και η Μοσχολιού έγιναν μέλη κάθε ελληνικής οικογένειας. Έτσι τους νιώσαμε και εμείς, σαν δικούς μας ανθρώπους, και έτσι θα τους τραγουδάμε με την ψυχή και την αλήθεια που συμβολίζει για τον καθένα μας.»

Μαζί τους η 7μελής λαϊκή ορχήστρα: μπουζούκια: Στάθης Σαββίδης, Δημήτρης Κουφογιώργος, κιθάρα: Χρήστος Ευαγγελάτος, ακορντεόν: Σπύρος Κωστής, τύμπανα: Αλέξης Αντωνόπουλος, μπάσο: Λεωνίδας Φιλίντας, πιάνο - βιολί: Γιώργος Κωνσταντινίδης, ενορχηστρώσεις: Παναγιώτης Στεργίου - Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Από το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 10.30μμ, στη Μουσική Σκηνή Caja de Musica (Σινώπης 27, Αθήνα). Τηλέφωνο κρατήσεων: 6945166085 & info@cajademusica.gr

 

 

Νίκος Ζούδιαρης «Μικρά συμπόσια»

 

 

Τα «Μικρά συμπόσια» είναι αφιερώματα σε ανθρώπους της τέχνης και πραγματοποιούνται στο μπαράκι της Διδότου. Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ο Νίκος Ζούδιαρης, ένας από τους πιο αγαπημένους και τραγουδισμένους τραγουδοποιούς της γενιάς του ’90, συνομιλεί επί σκηνής με τον φιλόλογο - ποιητή Σπύρο Αραβανή και τον στιχουργό - ποιητή Δημήτρη Λέντζο διηγούμενος ιστορίες από την τριαντάχρονη δισκογραφική του παρουσία. «Στην Αγορά του Αλ Χαλίλι», «Βόσπορος», «Ζήνωνος», «Χίλιες σιωπές», «Χαιρετισμοί», «Τι να θυμηθώ», «Η άσφαλτος που τρέχει», «Μέτρησα», ορισμένα από τα τραγούδια που καθόρισαν το σύγχρονο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Δημιουργός με έντονη εικονοπλαστική γραφή, που πατά στη δημοτική ποίηση και γεφυρώνει την μπαλάντα και την folk-pop με το ζεϊμπέκικο και το λαϊκό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Χρήστος Θηβαίος, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Αρλέτα, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Σταύρος Λογαρίδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Απόστολος Ρίζος κ.ά.

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 9.30μμ, στο Μπαράκι της Διδότου (Διδότου 3). Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3642990 (14:00 - 22:00).

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet