Πέντε νέοι/νέες ηλικίας 17-23 ετών από την Ραφήνα προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας προσωρινή δικαστική προστασία για τη σωτηρία του τελευταίου φυσικού ποταμιού ελεύθερης ροής στην Αττική, του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Πρόκειται για ρέμα ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας με φυσικά πλημμυρικά πεδία και προστατευόμενους υγροτόπους Α΄ προτεραιότητας και ένα πλούσιο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει προστατευόμενα ενδημικά και μεταναστευτικά είδη ορνιθοπανίδας και ιχθυοπανίδας. Το ποτάμι κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν οχετό ομβρίων από το έργο διευθέτησης σε μήκος 17 χλμ.  με τσιμέντο και σαραζανέτια αλλά και από τον φερόμενο «καθαρισμό», ειδικά με τον τρόπο που υλοποιείται, δηλαδή ταυτόχρονα σε όλο το μήκος του ποταμού με είσοδο από διαφορετικά σημεία, με χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων οχημάτων, με στόχο την πλήρη αποψίλωση της κοίτης, των πρανών και της παρόχθιας ζώνης σε πλάτος 2-3 μέτρων γύρω από αυτήν και με κοπή 2.000 δέντρων.

Ωστόσο, με διάταξη της Δικαστή του Πρωτοδικείου Αθηνών το αίτημα των νέων απορρίφθηκε.

 

Οι προσφεύγουσες/οντες επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς, η κλιματική κρίση είναι κρίση των παιδιών και ότι τα παιδιά και οι νέοι υποφέρουν σωματικά και ψυχικά από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στο παρόν και το μέλλον. Υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο έργο θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά και κλιματικά την Αττική, που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της χώρας, έχει ήδη καταστραφεί από εκτεταμένες και φονικές πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ερημοποίησης και κατάρρευσης των οικοσυστημάτων. Διευκρινίζουν, δε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δεν αρνούνται τα αντιπλημμυρικά έργα και τις λοιπές παρεμβάσεις (π.χ. καθαρισμούς), εφόσον όμως σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τρόπο αειφόρο και σύμφωνα με τις ενωσιακές Στρατηγικές, Κανονισμούς και Οδηγίες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή.

Πάντως, επειδή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν έχει συζητηθεί από τη δικαστική εξουσία -ως ορισμένη ημερομηνία είναι η Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου- η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας [www.megalorema.gr]: θεωρεί αυτονόητη νομική και ηθική υποχρέωση να μην γίνουν παρεμβάσεις μη αναστρέψιμες στο ποτάμι, να μην κοπούν τα 2.000 δέντρα, να μην αποψιλωθούν πλήρως και να μην εκσκαφούν η κοίτη, τα πρανή και η παρόχθια ζώνη, να μην γίνει χρήση βαρέος τύπου ερπυστριοφόρων οχημάτων. Να ληφθούν επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μη θιγούν οι πληθυσμοί και τα ενδιαιτήματα των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών. Επείγουσες επεμβάσεις για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας θα πρέπει να γίνουν μόνο στις τεχνικά ανεπαρκείς γέφυρες και σε επικίνδυνες στενώσεις του ποταμού.

«Το απορριπτικό αποτέλεσμα της προσωρινής διαταγής σε τίποτε δεν προδικάζει την περαιτέρω έκβαση της δίκης. Ήδη όμως μετράμε μια πρώτη νίκη», επισημαίνει η Κίνηση, «την πρωτόγνωρη σε εύρος συστράτευση υπέρ των αιτούντων των ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με συμβουλευτικό status στον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και των περιβαλλοντικών οργανώσεων (WWF Hellas, Greenpeace Ελλάδα, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής - Αnima, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων-Ροή, ΟΖΟΝ) καθώς και 101 κατοίκων της Ραφήνας.

Μάλιστα, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία της Ραφήνας και στη συνέχεια έγινε πορεία προς το Μεγάλο Ρέμα και το εργοτάξιο της αναδόχου εταιρείας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι  από συλλογικότητες υπεράσπισης των ανοιχτών ποταμιών της πρωτεύουσας (Πικροδάφνη, Ποδονίφτη), από δημοτικές κινήσεις Δήμων από τους οποίους διέρχεται το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας (Σπάτα, Παλλήνη), από περιφερειακές παρατάξεις (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική, Λαϊκή Συσπείρωση), από την Πράσινη Αριστερά, από περιβαλλοντικές οργανώσεις (Anima, ΕΛΕΤ).

Η Κίνηση παράλληλα υπογραμμίζει ότι, δύο μέρες πριν τη συγκέντρωση στη Ραφήνα, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, «τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στο τελικό κείμενο του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης, που προβλέπει την αποκατάσταση 25.000 χλμ. ποταμών ελεύθερης ροής έως το 2030 στα κράτη-μέλη. Είναι παράλογο με χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων» σημειώνει η Κίνηση, «το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ένας ποταμός ελεύθερης ροής, να μετατρέπεται σε τσιμεντένιο κανάλι (αγωγό ομβρίων) από τσιμέντο και σαρζανέτια, και μάλιστα αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο στην εκβολή. Αντιθέτως, τα συμπεράσματα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Θεσσαλία -Ξεχάστε τα φράγματα. Δώστε χώρο στο ποτάμι- συνηγορούν για τον σχεδιασμό της αντιπλημμυρικής προστασίας με λύσεις βασισμένες στη φύση και όχι με βαριά γκρίζα έργα. Ιδίως η Αττική, που συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού της χώρας, έχει επανειλημμένα καταστραφεί από πυρκαγιές και βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ερημοποίησης και της κατάρρευσης των οικοσυστημάτων, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, δεν αντέχει αστοχίες στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας».

Εν τω μεταξύ oι πρώτες 65.000 (από τις ήδη 68.000 υπογραφές) της διεθνούς καμπάνιας  μέσω της πλατφόρμας WeMove Europe (www.wemove.eu)  κοινοποιήθηκαν στα μέλη του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έλληνα πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τις δύο δανείστριες Τράπεζες Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (μαζί με σχετική καταγγελία για την άρση της χρηματοδότησης), ενώ το επόμενο διάστημα εξετάζονται από την πλευρά της Κίνησης προσφυγές σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet