Υπερψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπη, με 266 «ναι» και 32 «όχι» από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, η ΝΔ θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία όπως προβλέπει ο κανονισμός της βουλής και τον απόλυτο έλεγχο του προεδρείου. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότησή της. Την ερχόμενη Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα συζητηθούν στη βουλή οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη, η οποία θα έχει δικαίωμα να αναζητήσει ποινικές ευθύνες, σε αντίθεση με την εξεταστική.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δεν άφησε κανένα περιθώριο να ελπίζουμε σε πραγματική διερεύνηση του πολύνεκρου τροχαίου ούτε για απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα: «Σας λέω από τώρα θα την απορρίψουμε γιατί δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες». Όπως διευκρίνισε δεν θα επιτρέψουν από τη ΝΔ, όπου κατέχουν και την απόλυτη πλειοψηφία, να μετατραπεί η εξεταστική σε προανακριτική επιτροπή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση «Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή, για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας.» Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε τον κ. Βορίδη «εκτός από σκιώδη πρωθυπουργό και δικαστή. Αφού έχει αποφασίσει τι θα γίνει». «Αποφασίζετε για την δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη», κατέληξε. Το ΚΚΕ δεν απέσυρε την πρότασή του, λέγοντας ότι αυτή τιμά τα θύματα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ είπε για τα Τέμπη «είναι μεγάλο άλμα να πεις ότι, επειδή δεν έγινε κάτι καλά στην 717, υπάρχουν ποινικές ευθύνες». Πρόσθεσε δε απερίσκεπτα «αν δεν είχε γίνει το δυστύχημα θα γινόταν αυτή η προακαταρκτική; Εμείς είπαμε ναι στην εξεταστική», σαν να αναρωτιέται αν δεν έχει γίνει ο φόνος θα γινόταν δικαστήριο; «Ότι και να κάνουμε κατηγορούμαστε για συγκάλυψη. Ναι στην εξεταστική, συγκάλυψη. Όχι στην εξεταστική, συγκάλυψη», πρόσθεσε με ένα παράπονο, την επόμενη μέρα αφού ο υπουργός του είχε προαναγγείλει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής που μόλις είχε ψηφιστεί να συσταθεί.

Θυμίζουμε ότι συγγενείς των θυμάτων έχουν υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κάνοντας λόγο για συγκάλυψη ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και ολιγωρία στην ολοκλήρωση ερευνών. Αυτή τη βδομάδα εννέα μήνες, σχεδόν, μετά, ξεκίνησε νέα αυτοψία για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν μη ταυτοποιημένοι νεκροί.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet