Να επιστρέψει στον κοινοβουλευτικό θώκο υποχρεώθηκε η ΝΔ, έπειτα από μήνες που επιδεικνύει την κυριαρχία της, κρύβοντας επιμελώς το γεγονός ότι δεν έχει την ηγεμονία. Έτσι, τη βδομάδα που μας έρχεται θα κληθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου να περιγράψει την οικονομική της πολιτική, με την αφορμή του προϋπολογισμού για το 2023, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου θα υποχρεωθεί, σε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν βαριά από τις κακοκαιρίες και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα συζητηθούν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή και επομένως διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα Τέμπη. Παράλληλα, η ΝΔ υποχρεώνεται σε διορθωτικές κινήσεις στην ασκούμενη πολιτική της, καθώς η ακρίβεια όσο και αν την αγνοεί απομυζά τα νοικοκυριά, ενώ επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού τους έχει πρώτα στοχοποιήσει για όσα δεινά συμβαίνουν στην οικονομία.

 

Δεν του λέει τίποτα το 41%, τελικά

 

Ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρώτος έχει χαράξει τη γραμμή της αλαζονείας και της αμετροέπειας, εμφανίζεται ως προσγειωμένος πολιτικός, ο οποίος αφουγκράζεται την κοινωνία. Ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος κράδαινε το 41% σαν λάφυρο και το κουνούσε μπροστά στα κόμματα της αντιπολίτευσης πριν λίγες μέρες, δηλώνει τώρα «το 41% δεν μου λέει τίποτα. Είναι το αποτέλεσμα που καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει». Και φαίνεται ότι πράγματι το κοντέρ έχει μηδενίσει, καθώς σε δημοσκόπηση της Opinion Poll, η οποία για πρώτη φορά δείχνει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ αποτυπώνοντας και το φυλλορρόημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση, το 40,2% δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση», το 29,8% «λίγο», το 23,2% «αρκετά» και μόλις το 5,1% «πολύ».  Όσον αφορά τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία περισσότερο, με συντριπτικό ποσοστό έρχεται πρώτη η ακρίβεια (61,1%), ακολουθεί η οικονομία/ανάπτυξη (38,4%) και η ανεργία (16,7%). Με άλλα λόγια, πρώτο μέλημα των πολιτών είναι η οικονομική επιβίωση.

 

Στο ζύγι οι συναινούντες με τους αντιδρώντες

 

Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε σχέδιο με πλαφόν στα προϊόντα 1+1 των σούπερ μάρκετ και τις προσφορές, ανακοινώνοντας τη στρατηγική Every Day Low Price, δηλαδή της μόνιμης μείωσης τιμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προέβη στη νιοστή διάψευση υπουργών της κυβέρνησης για σχέδια που ανακοινώνουν, λέγοντας «Και εμείς στο σπίτι μας προτιμάμε το 1+1, είναι πολύ πρακτικό. Δεν θα ήθελα να ξέρω αν γινόταν κάτι τέτοιο –που δεν πρόκειται να γίνει- τι θα γίνει με τη γυναίκα μου εάν γυρίσω σπίτι» (σ.σ.: για να μην χαθεί ο ειρμός του κειμένου αφήνω σχεδόν ασχολίαστο το σεξισμό που αναδύει η δήλωση). Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβρη είχε διαψεύσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Τελικά ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα φορολογίας γνώριζε τι ετοίμαζε, αλλά δεν ήξερε πώς πρέπει να το πασάρουν στην κοινωνία.

Το ζήτημα ήταν να εμφανιστούν πρώτα οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως εκείνοι που στερούν από τους άλλους που έχουν ανάγκη γιατί καρπώνονται τα επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές και ύστερα να εμφανιστεί το νομοσχέδιο. Όπως είπε και ο Κ. Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ «όχι μόνο δεν πληρώνουν φόρο, παίρνουν και χρήματα. Νομίζω όσοι μας ακούνε και είναι καλόπιστοι, αντιλαμβάνονται ότι είναι βαθιά άδικο. Για αυτό και προχωρούμε σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με την Opinion Poll, η κοινωνία είναι μοιρασμένη στη μέση, με το 46,1% να μην συμφωνεί με τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και το 42,7% να συμφωνεί. Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με αντιδράσεις που δεν έχει ζυγίσει αν μπορεί να σταθμίσει. Για τις 22 Νοεμβρίου έχει εξαγγελθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία από τους φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ ήδη γίνονται αποχές σε διάφορους κλάδους. Η δυναμική της απεργίας θα δείξει στην κυβέρνηση αν υποχρεούται να υποχωρήσει και τι «τυράκι» θα προσφέρει για να καταλαγιάσει τη δυσαρέσκεια ενός επαγγελματικού κλάδου που στήριξε τη ΝΔ προεκλογικά.

 

Τυρί και απληστία

 

Μέχρι τότε προσφέρει άλλα «τυράκια». Επίδομα ακρίβειας θα δοθεί σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες (δικαιούχους ΟΠΕΚΑ, ΑμεΑ, χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) τα Χριστούγεννα, επειδή «η οικονομία υπεραπέδωσε» και έτσι θα μοιραστούν 352 εκατ. ευρώ. Βέβαια αυτά τα χρήματα έρχονται τη στιγμή που έχει σταματήσει το market pass, το οποίο περνούσε σε περισσότερα νοικοκυριά, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Όμως, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί ότι αυτό είναι ένα μέτρο από τα πολλά που παίρνει, με κύριο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και προτάσσει πρόστιμα «μαμούθ» (για τα νοικοκυριά, αλλά ανεκτά για τις πολυεθνικές), ως το μέτρο που θα φέρει έσοδα στα ταμεία τα οποία θα επιστραφούν στους ευάλωτους.

Η ΕΕ διαψεύδει και αυτό τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, που ολημερίς χτίζει κοινωνικό προφίλ και τη νύχτα καταρρέει. Σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχει θέμα «πληθωρισμού απληστίας», δηλαδή οι ανατιμήσεις των προϊόντων θα οφείλονται για τα επόμενα δύο χρόνια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους στα εταιρικά κέρδη και λιγότερο στο κόστος εργασίας και πολύ λιγότερο στο ενεργειακό κόστος. Η ενεργειακή κρίση εκτόξευσε τις τιμές, όμως η προσγείωση αναβάλλεται από τις εταιρείες για να διατηρήσουν τα κέρδη τους σε υψηλά επίπεδα φέτος και του χρόνου. Μάλιστα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή οι υψηλότερες συνεισφορές των εταιρικών κερδών αναμένονται από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία και την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τετράδα των κρατών μελών της ΕΕ όπου παρατηρείται μείωση μισθών, σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, με παράλληλη υψηλή αύξηση κερδών για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν στην Ελλάδα κατά 0,2%, όταν τα πραγματικά κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 6% περίπου.

Η κυβέρνηση είναι και εκείνη άπληστη. Θέλει όλη την κοινωνική αποδοχή και ρωτά κάθε μέρα τον καθρέφτη της αν τα έχει καταφέρει και εκείνος κάθε μέρα της απαντά θετικά. Έρχεται όμως η μέρα που και ο καθρέφτης θα πρέπει να δείξει ό,τι βλέπει. Και τότε θα φανεί η ασχήμια της. Χωρίς κορδέλες, φιοριτούρες και λευκά χαμόγελα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet