Ο κασσελακικός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίρνει σήμερα την οριστική του μορφή, τα καμπανάκια όμως γι’ αυτή την εξέλιξη είχαν αρχίσει να ηχούν εδώ και πολύ καιρό, με την, άνευ όρων και ορίων, αποδοχή από όλους της ολοκληρωτικής ηγεμονίας του Αλέξη Τσίπρα. Έτσι, οι προεδρικοί τσιπρικοί εξέπεσαν εύκολα σε προεδρικούς κασσελακικούς. Τα κεντρικά στελέχη του κόμματος που τώρα αποχωρούν με θόρυβο, είχαν ήδη συμβάλει με την ανεπάρκεια, τη συμμετοχή ή την ανοχή τους σ’ αυτή την αυτοκτονική πορεία. Ακόμα και μετά την αποχώρησή τους, χαρακτηρίζουν ως δημοκρατική διαδικασία την εκλογή του προέδρου Κασσελάκη από τον «λαό» για να μην παραδεχτούν το τεράστιο λάθος, που τους επέβαλε ο μέντοράς τους, της αλλαγής του καταστατικού. Δυστυχώς, φαίνεται ότι θα υποστηρίζουν μέχρι τελευταίας ρανίδας όλα τα πεπραγμένα και τη συμμετοχή τους στη μνημονιακή κυβέρνηση, χωρίς καμιά διάθεση αυτοκριτικής. Με τέτοια νοοτροπία, πώς να βρεθούν συνομιλητές;

Στον συνδικαλιστικό χώρο είχαν παρατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό γραφειοκρατικές συμπεριφορές και παράταιρες συμμαχίες που αλλοίωναν σιγά-σιγά την αριστερή, αγωνιστική φυσιογνωμία των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στους εκπαιδευτικούς, η ισχυρή συνδικαλιστική παράταξη των ΣΥΝΕΚ, που σε άλλες εποχές ήταν πρώτη δύναμη στην ΟΛΜΕ, άρχισε να μετατοπίζεται σε συντηρητικές και γραφειοκρατικές θέσεις, με πιο σημαντικές τις παρακάτω:

  • Άτακτη υποχώρηση στο κομβικό ζήτημα της αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης των σχολείων, με ταυτόχρονη λυσσαλέα επίθεση σε όσες ΕΛΜΕ προχώρησαν τοπικά σε αποφάσεις απεργίας–αποχής, μετά τις δικαστικές προσφυγές του υπουργείου Παιδείας.
  • Απόλυτη αφωνία για δυο ολόκληρα χρόνια, ούτε μια τόση δα ανακοίνωση στο σάιτ της ΟΛΜΕ, σε σύμπνοια με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΚΕ), μαζί με την οποία ελέγχουν το προεδρείο της Ομοσπονδίας.
  • Αγαστή συνεργασία με την ΔΑΚΕ που παίρνει διαστάσεις μόνιμης σχέσης, με κορύφωση το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ όπου πέρναγαν ότι ήθελαν μαζί, χρησιμοποιώντας μάλιστα χείριστες συνδικαλιστικές μεθόδους με φάστ-τρακ ψηφοφορίες.
  • Συνδικαλιστική νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τα υπηρεσιακά συμβούλια, με επακόλουθο τη μοιρασιά των αιρετών με τις παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
  • Το πρόσφατο επίτευγμα της συνεργασίας των ΣΥΝΕΚ με τη ΔΑΚΕ είναι η ξαφνική, μετά την καταστροφική σιωπή δύο ετών, πρόταση για συμμετοχή στην αξιολόγηση των σχολείων με ενιαία κείμενα. Στην πρόταση αυτή συναίνεσε, ως αριστερό άλλοθι, διά της ανοχής και η παράταξη του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ (ΑΣΕ). Το περίεργο, όμως, είναι ότι η απόφαση που ψηφίστηκε, έρχεται στα σχολεία εκπρόθεσμα, ενώ έχουν ήδη εκπνεύσει οι σχετικές προθεσμίες. Οπότε για τη φετινή χρονιά δεν θα έχουν καμιά ουσιαστική χρήση και γενικά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις ήδη παγιωμένες συμβατικές συμπεριφορές των εκπαιδευτικών, που καλλιέργησαν η άτακτη υποχώρηση, η ανυπαρξία θέσης για δυο χρόνια και η γραφειοκρατική στάση της ΟΛΜΕ. Το χειρότερο όλων είναι ότι με αυτή την απόφαση εκβιάζονται, υπονομεύονται και μπαίνουν στο στόχαστρο όσες τοπικές ΕΛΜΕ έχουν ψηφισμένες αποφάσεις και υλοποιούν την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των σχολείων. Αποτελεί μνημείου εκβιασμού και αυθαιρεσίας, η παράγραφος, που είναι μάλιστα η μόνη που επισημαίνεται με σκούρα γράμματα, στην ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ: «Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ η Γενική Συνέλευση των προέδρων είναι το ανώτερο όργανο της Ομοσπονδίας (μετά το Συνέδριο) και οι αποφάσεις της είναι δεσμευτικές για όλες τις ΕΛΜΕ-μέλη της ΟΛΜΕ, ακόμα κι αν αυτές είχαν άλλες αποφάσεις που στην Συνέλευση μειοψήφησαν, όπως ακριβώς ισχύει για τις αποφάσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ και του Συνεδρίου».

Σ’ αυτή την συγκυρία, λοιπόν, οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να σχεδιάζουν τις αποφάσεις και οι συνδικαλιστές της Νέας Δημοκρατίας να υπερθεματίζουν, μιας και τους βολεύουν μερικές δόσεις εικονικής αντιπολίτευσης. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ κάποιοι από τους βασικούς συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εσωκομματικά στηρίξει Τσακαλώτο ή Αχτσιόγλου, συνδικαλιστικά βαδίζουν δεξιότερα του Κασσελάκη.

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet