Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα οδηγηθούν τη Δευτέρα οι 10 βουλευτές των Σπαρτιατών (Αθανάσιος Χαλκιάς, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Γεώργιος Μανούσος, Αλέξανδρος Ζερβέας, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Διονύσιος Βαλτογιάννης, Γεώργιος Ασπιώτης, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Ιωάννης Κόντης, Πέτρος Δημητριάδης) και ο Κωνσταντίνος Φλώρος, που έχει ανεξαρτητοποιηθεί, προκειμένου να καταθέσουν, μετά από παραγγελία της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη, για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων.
Οι 11 κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν από κοινού τους εκλογείς, παριστάνοντας ψευδώς πως είναι υποψήφιοι με το κόμμα των Σπαρτιατών και αρχηγό τον Βασίλη Στίγκα και ότι ακολουθούν τις αρχές αυτού του κόμματος, όπως περιγράφεται από την παραγγελία, ενώ στην πραγματικότητα είχαν επιλεγεί από τον Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο αναγνωρίζουν ως αληθινό αρχηγό τους. Στο έγγραφο καταγράφεται δε πως οι 11 εξυφαίναν σχέδιο ανατροπής του Β. Στίγκα, ώστε να οριστεί νέος αρχηγός «ο πλήρως ελεγχόμενος από τον Η. Κασιδιάρη», Χ. Κατσιβαρδάς, με στόχο παράλληλα τη νομή των χρημάτων της κρατικής επιχορήγησης.
Σημειώνεται πως η εν λόγω έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προέκυψε μετά τα δημόσια λεγόμενα, το προηγούμενο διάστημα, του Β. Στίγκα (ο οποίος δεν διώκεται) περί κέντρων greek mafia και Δον Κορλεόνε, που καθοδηγούν τους βουλευτές του. Κατά τη δεύτερη κλήση του, βέβαια, από την Εισαγγελία, όπως και τώρα κατά την άρση της ασυλίας των 11 βουλευτών, ο ίδιος άλλαξε τη στάση του, κάνοντας λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού και ότι ουδέποτε μίλησε για καθοδήγηση από άλλους ή ότι αυτή υφίσταται.
Οι 11 βουλευτές λέγεται πως θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμία για την απολογία τους, αλλά όποτε κι αν γίνει αυτή, σύμφωνα με νομικές πηγές που μίλησε η «Εποχή», είναι πολύ πιθανό να μην προκύψει κάτι ιδιαίτερο από την όλη διαδικασία. Και αυτό είτε γιατί η υπόθεση θα αρχειοθετηθεί από την Εισαγγελία, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να σταθεί επαρκώς η κατηγορία, είτε γιατί ακόμα και στην περίπτωση παραπομπής σε δίκη και τυχόν ενοχής τους, η ποινή θα αφορά χρηματικό πρόστιμο και μέχρι 2 χρόνια φυλάκιση, δηλαδή αναστολή. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.
Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και για το Εκλογοδικείο, που πρόκειται να εξετάσει προσφυγές κατά των Σπαρτιατών τον Φεβρουάριο. Όπως τονίζεται από τις πηγές, ο νόμος θέτει κάποια συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να ανακηρυχθεί η συμμετοχή ενός κόμματος σε εκλογές. Τον συγκεκριμένο έλεγχο τον έκανε ο Άρειος Πάγος τον Ιούνιο, τον πέρασαν οι Σπαρτιάτες και τελικά ψηφίστηκε από τους πολίτες η είσοδός τους στη Βουλή. «Πώς, άρα, το Εκλογοδικείο θα αμφισβητήσει εκ των υστέρων τόσο την απόφαση του Αρείου Πάγου, όσο και τη λαϊκή ετυμηγορία;».
Για τους λόγους αυτούς, οι νομικές πηγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτές οι κινήσεις είναι ολισθηρός δρόμος για τη δημοκρατία, καθώς θα μπορούσαν να δώσουν μεγάλη ευχέρεια σε έναν δικαστή να κρίνει ένα πολιτικό κόμμα, αντί να διαπιστώνει απλά αν τηρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής του σε εκλογές, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για το μέλλον. «Τέτοιες διαδικασίες οδηγούν, αφενός, στην εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας και, αφετέρου, στη δικαστικοποίηση της πολιτικής ζωής», καταλήγουν, υπενθυμίζοντας πως η καταπολέμηση της Ακροδεξιάς είναι πολιτικό ζήτημα.