Σαν να μην συνέβη τίποτα στη Θεσσαλία, σαν να μην αναδείχθηκαν οι κυβερνητικές ευθύνες τόσο στην πρόληψη της τραγωδίας, όσο και στη διαχείρισή της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για άλλη μία φορά στη Βουλή σαν ο αθώος του αίματος. Καμία ανάληψη ευθύνης, καμία ουσιαστική παραδοχή, καμία αυτοκριτική. Τόσο φουσκωμένα τα φτερά του πρωθυπουργού από το 40,5% του περασμένου Ιουνίου. Και ίσως ακόμα να μην έχουμε δει τίποτα όσον αφορά την αλαζονεία. Είναι, άλλωστε, νωρίς.
Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο για τις καταστροφές της Θεσσαλίας κατά την κακοκαιρία Ντάνιελ, ο Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε όλων των επιλογών του, ακόμα και των πιο αντιδραστικών, όπως είναι η προσπάθεια να πείσει τους πολίτες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Αφού τόνισε για ακόμη μία φορά ότι «το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα», άρχισε τις αδόκιμες συγκρίσεις με το εξωτερικό, λέγοντας ότι «στη Χαβάη δεν είχαν 112 και θα το αποκτήσουν τώρα. Άρα χωρίς το 112 θα είχαμε θρηνήσει και άλλα θύματα».
Έριξε πάλι ανάθεμα στους επιστήμονες που δεν συμφωνούν με τη δική του εντύπωση για την πραγματικότητα και είπε χαρακτηριστικά ότι «αναζητούμε την επιστημονική γνώση, αλλά τη θέλουμε ενσωματωμένη στο υπουργείο. Έτσι ώστε και όλοι να είναι υπόλογοι και να μη λένε εκ των υστέρων, α εμείς τα είπαμε αλλά δεν μας άκουσαν». Σφιχταγκαλιασμένη με την κυβέρνηση πρέπει να είναι η επιστημονική κοινότητα για τον κατά τα άλλα φιλελεύθερο πρωθυπουργό μας και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Ξεδίπλωσε το σχέδιό του για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας, με κύριο άξονα την έκθεση της ολλανδικής εταιρείας που έκανε αυτοψία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι «το κλειδί για να αποτρέψουμε πλημμύρες είναι η διαχείριση και η συνεργασία πέραν των στενών διοικητικών ορίων δήμου ή και της περιφέρειας, με δομές σχεδιασμένες στο πλαίσιο πραγματικών και όχι φαντασιακών υδρολογικών δεδομένων της Θεσσαλίας, χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό και θα νομοθετηθεί άμεσα».
Κάπου εκεί αποφάσισε να μάς θυμίσει ότι από αυτήν την περιπέτεια κάτι πρέπει να κερδίσουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες. «Μέχρι τώρα αποζημιώναμε στο μέγιστο όλες τις ζημιές από σεισμό, πλημμύρες, πυρκαγιές. Θέλω όμως να είμαι σαφής. Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Για αυτό από το 2024 οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των δυο εκατ. ευρώ, πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα. Θα υπάρχει 10% μείωση στον ΕΝΦΙΑ για σπίτια τα οποία ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών. Ίσως κάποιοι σπεύσουν να αντιδράσουν, αλλά οφείλω να μιλήσω με ευθύτητα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Ζούμε σε μία χώρα σεισμογενή και ευάλωτη σε πυρκαγιές και πλημμύρες». Και επειδή ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα, θα πρέπει να πληρώνουμε από την τσέπη μας για την ασφάλεια των ίδιων των σπιτιών μας. Η πολιτεία δεν έχει καμία ευθύνη στο αξιακό σύμπαν του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη δευτερολογία δε, ο πρωθυπουργός, όταν δεν είχε ατυχείς εμπνεύσεις για χαμηλού επιπέδου χιούμορ για ό,τι συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ («θυμίζετε Black Friday στην κοινοβουλευτική σας ομάδα»), επέμεινε στο επιχείρημα ότι τα φυσικά φαινόμενα ξεπέρασαν τις κρατικές αντοχές.
Φάμελλος: «Έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει»
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Φάμελλος επιχείρησε να αναδείξει την υποκρισία του πρωθυπουργού και τα κατάφερε. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε πως «ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα στις φυσικές καταστροφές, ενώ υπήρχαν τα εργαλεία που ζητούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2018 και 2019. Υποτιμήσατε την επιστήμη, αλλά και την κλιματική κρίση. Υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση, αλλά και την αγωνία των πολιτών. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν, αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για τη χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει», συνδέοντας έτσι τις καταστροφές στη Θεσσαλία με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών για να καταλήξει: «Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί παρότι είχε δύο έγγραφες προειδοποιήσεις από την ΕΕ το 2022, δεν έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των χαρτών πλημμύρας και επικινδυνότητας που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό το 2018».
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε επίσης ότι «το master plan που τώρα ζητά η χώρα να ξεκινήσει από μια εταιρεία με ξένη τεχνογνωσία, έπρεπε να είχε ξεκινήσει το ‘19-‘20». Είπε ότι για να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη Θεσσαλία, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει έναν όρο: «Θα πρέπει τώρα άμεσα να ανακαλέσετε το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων που έχετε ήδη καταθέσει για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, γιατί σε αντίθεση με τον σχεδιασμό που κάνουν οι Ολλανδοί, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης, που κόπτεται για τις περιβαλλοντικές λύσεις, έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό που έχει βάλει σε διαβούλευση». Επί του ζητήματος της εκτροπής του Αχελώου, ο πρωθυπουργός προτίμησε να μην απαντήσει.
Ο Σωκράτης Φάμελλος είχε και ένα σχόλιο για τον θηριώδη λαϊκισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η κλιματική κρίση θα είναι ευκαιρία για τον τουρισμό, όταν στο Πήλιο δεν υπάρχουν δρόμοι και παραλίες. Επίσης ότι δεν μπορεί να λέει ότι έχει λύσει προβλήματα επειδή εγκρίθηκαν κάποιες χρηματοδοτήσεις προς δήμους που δεν πήγαν ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ στη δευτερολογία του, και με αφορμή το ...χιούμορ του πρωθυπουργού, τον κάλεσε να επιστρέψει στη σοβαρότητα.
Ανδρουλάκης και Κουτσούμπας
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν περιέλαβε στην τοποθέτησή του συγκεκριμένες προτάσεις πέρα από την ήδη κατατεθειμένη για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, μια task force. Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας, και μιλώντας προς τα κυβερνητικά έδρανα, πως «κυβερνάτε 5 χρόνια. Οι υποψήφιοι που στηρίξατε, διοικούσαν 11 από τις 13 περιφέρειες. Μιλούσατε την ίδια πολιτική γλώσσα, για να χρησιμοποιήσω το δικό σας δόγμα. Τι πήγε, λοιπόν, στραβά; Και γιατί να σας εμπιστευτούν οι έλληνες πολίτες ότι τώρα θα το κάνετε καλύτερα. Εδώ και 5 χρόνια σε κάθε λάθος σας, σε κάθε αστοχία σας, αρκούσε απλά να εκστομίσετε τρεις λέξεις: “Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ”. Αυτή η συνθήκη, πάρτε το χαμπάρι, άλλαξε άρδην. Το “φταίνε οι προηγούμενοι” δεν πιάνει πια».
Για την task force είπε ότι «θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ταχύτητα, αποτελούμενη από τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τον περιφερειάρχη και θα συνεπικουρείται από μια ομάδα τεχνοκρατών και ειδικών και θα λύνει άμεσα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες» και ακολούθως θυμήθηκε τη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, όπου «ακόμα και σήμερα εκεί, υλοποιούνται ή δημοπρατούνται έργα του πρώην “Ταμείου Μολυβιάτη”».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την πλευρά του ήταν, όπως αναμενόταν, περισσότερο οξύς. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές» και ότι «αυτή η αντιμετώπιση είναι η "καύσιμη ύλη" για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται».
Ανέφερε πως στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται «η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με κατάργηση των υγροβόρων καλλιεργειών, γιατί δεν έχουν αγοραστές, η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιαίτερα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για τις κατοικίες, ο δήθεν "πράσινος" ενεργειακός σχεδιασμός και η νέα ΚΑΠ, που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και άλλων βιοπαλαιστών αγροτών» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οι πληγέντες εξαιτίας των ίδιων κριτηρίων και προτεραιοτήτων βιώνουν την εγκατάλειψη από το εχθρικό κράτος».