Το 25% των κατοικιών της πόλης της Γάζας των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή έχουν καταστραφεί, και το 58% των αστικών οικισμών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας που, σύμφωνα με το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, έχουν ισοπεδωθεί ή έχουν υποστεί ζημιές αφήνοντας άστεγους περίπου τα 2/3 των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα, δεν δίνουν το μέτρο της καταστροφής από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Το μέτρο του απανθρωπισμού, της τραγωδίας που εκτυλίσσεται εδώ και ενάμιση μήνα στη Λωρίδα της Γάζας το δίνουν οι θάνατοι, οι χιλιάδες θάνατοι μικρών παιδιών.
Όσα κατέθεσε η επικεφαλής της Unicef, Κάθριν Ράσελ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, είναι συγκλονιστικά.
«Περισσότεροι από 5.800 μικροί Παλαιστίνιοι φέρεται να έχουν σκοτωθεί μέσα σε μόλις 46 ημέρες. Πάνω από 115 νεκρά παιδιά την ημέρα, κάθε μέρα, εβδομάδες επί εβδομάδων». «Τα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους αγγίζουν το 40% των θανάτων στη Γάζα». Την ίδια ώρα, «περισσότερα από 1.200 παιδιά βρίσκονται κάτω από τα ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων ή αγνοούνται».
Η Λωρίδα της Γάζας «είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί», είπε η κ. Ράσελ, αναφερόμενη σε «δολοφονίες, ακρωτηριασμούς, απαγωγές, επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία, άρνηση πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια».
Επιπρόσθετα, ένα εκατομμύριο παιδιά «κινδυνεύουν άμεσα από υποσιτισμό». Στους επόμενους μήνες, προειδοποίησε η επικεφαλής της Unicef, «η λιποσαρκία, η πιο επικίνδυνη μορφή υποσιτισμού για τα παιδιά, μπορεί να αυξηθεί κατά σχεδόν 30% στη Γάζα».
«Για να σωθούν τα παιδιά, δεν αρκούν οι ανθρωπιστικές παύσεις πυρός», τόνισε τελειώνοντας, αναφερόμενη στη συμφωνία που εξαγγέλθηκε την ίδια ημέρα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων της παλαιστινιακής οργάνωσης με Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ, στη διάρκεια ολιγοήμερης κατάπαυσης του πυρός.
Όμως υπάρχουν και άλλα παιδιά. Τα παιδιά που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί. Όπως κατέθεσε, από την πλευρά της, η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, Νατάλια Κάνεμ, «αυτή τη στιγμή στη Γάζα υπάρχουν 5.500 γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν τους επόμενους μήνες. Κάθε μέρα, μέσα σε φοβερές συνθήκες, περίπου 180 γυναίκες γεννούν παιδιά που το μέλλον τους είναι αβέβαιο».
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει ότι από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, είχαν μεταφερθεί στη Ράφα 31 πρόωρα γεννημένα βρέφη, όταν στο μεγαλύτερο αυτό νοσηλευτήριο της Γάζας επέδραμε ο ισραηλινός στρατός για να πλήξει το υποτιθέμενο στρατηγείο της Χαμάς, στο οποίο κρατούνταν κάποιοι από τους 240 ομήρους που η παλαιστινιακή οργάνωση είχε συλλάβει στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που όμως παραμένει αναπόδεικτο.
Σύμφωνα με στελέχη του τομέα Υγείας της Χαμάς, τα βρέφη αυτά βρίσκονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», λόγω αφυδάτωσης, υποθερμίας και σήψης σε ορισμένες περιπτώσεις. Τέσσερα πέθαναν το 48ωρο πριν την εκκένωση του Αλ Σίφα. Τέσσερα από τα 5.840 παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους που έχουν συνολικά σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να φτάνουν τους 14.128.
Το Ισραήλ επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο των νοσοκομείων που συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις τραγικές συνθήκες. Μετά το Αλ Σίφα σειρά είχε τη Δευτέρα το Ινδονησιακό νοσοκομείο, στη βόρεια Γάζα, όπου επί εβδομάδες καταφεύγουν χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι υπό την πίεση της προέλασης του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με το Al Jazeera, από το πρωί της Δευτέρας στο Ινδονησιακό νοσοκομείο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 12 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα, ανάμεσά τους μικρά παιδιά.
Η Διεθνής Αμνηστία, αναφερόμενη ειδικά στα χτυπήματα στα νοσοκομεία, κάνει λόγο για θανάσιμες επιθέσεις ως μέρος ενός επεξεργασμένου σχεδίου που αδιαφορεί πλήρως για τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Και τονίζει απερίφραστα ότι, όπως προέκυψε από διεξοδική έρευνα, ορισμένα από τα χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων «συνιστούν επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων αδιακρίτως, που πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνολικά οι μονάδες υγείας στη Λωρίδα της Γάζας να έχουν υποστεί βαρύτατες ζημιές, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν τα περισσότερα νοσοκομεία.
Οι βομβαρδισμοί και τα χερσαία πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό, εντάθηκαν ιδιαίτερα την Τετάρτη, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τελική φάση για την παύση των εχθροπραξιών και την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους.
Για μία ακόμη φορά στοχοποιήθηκε νοσοκομείο, με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους αμάχους που κατέφυγαν εκεί. Η περιοχή γύρω από το Καμάλ Αντουάν, το μόνο σε λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, δέχθηκε σφοδρότατη επίθεση με βόμβες και πυρά πυροβολικού. Εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου και απόγνωσης, με νεκρούς διάσπαρτους στο προαύλιο και γονείς να αναζητούν τα παιδιά τους στους σωρούς των άψυχων σωμάτων.
Λίγο αργότερα την ίδια ημέρα το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, για να εκκινήσει η ανταλλαγή 50 ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, συγκεκριμένα 150 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
Ανάμεσα στους περίπου 8.000 παλαιστίνιους κρατούμενους βρίσκονται περίπου 85 γυναίκες και 350 ανήλικοι, από τους οποίους οι περισσότεροι κρατούνται χωρίς κατηγορίες, έφηβοι που έχουν φυλακιστεί για πρόκληση ταραχών και επιθέσεις με πέτρες σε ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Οι περισσότεροι από τους 150 που πρόκειται να απελευθερωθούν, είναι παιδιά κατηγορούμενα για μικρο-αδικήματα. Όπως υπενθυμίζει το Al Jazeera, το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που παραπέμπει παιδιά σε στρατιωτικά δικαστήρια.
Η Παλαιστίνη είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί…