Οι μηχανές ζεσταίνουν για τις ευρωεκλογές. Κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε την ατζέντα: «μια πολιτική αναμέτρηση με συνέπειες τόσο στη διεθνή θέση της χώρας, όσο και στην εσωτερική της ζωή». Ζήτησε «καθαρή νίκη της ΝΔ, ώστε οι πολιτικοί συσχετισμοί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση της ανοδικής εθνικής πορείας που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει». Όσο περνά από το χέρι του, η ατζέντα θα κινηθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και στην ευμάρεια. Αυτοί, άλλωστε, είναι και οι κυβερνητικόι του στόχοι: η ανάπτυξη. Βέβαια, η ατζέντα των ευρωεκλογών δεν είθισται να είναι τόσο στενά οικονομική (αν και συνέβη στις τελευταίες δύο αναμετρήσεις όπου το δίλημμα ήταν μέσα ή έξω από το ευρώ).

Η ατζέντα έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται από τις κινητοποιήσεις ή ακόμα και τα ζητήματα που αναδεικνύουν οι πολίτες της Ευρώπης. Σύμφωνα με έρευνα της Merck, με θέμα τι κινητοποιεί τους νέους Ευρωπαίους, το 88% της γενιάς Ζ και των Millennials ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συναισθηματική υγεία. Ακόμα φαίνεται ότι 7 στους 10 ευρωπαίους νέους ενδιαφέρεται για τα περιβαλλοντικά θέματα, με το 25% αυτών να αλλάζει τον τρόπο ζωής του για να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Παγκόσμια έρευνα της Focus Bari έδειξε ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών όλων των χωρών δηλώνει ανησυχία για την κλιματική αλλαγή, αναλογία που φτάνει στους 8 στους 10 στην Ελλάδα. Επομένως, το νούμερο ένα προεκλογικό ζήτημα θα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη ατζέντα. Το δεύτερο ζήτημα θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ακροδεξιάς και του φασιστικού κινδύνου. Σύμφωνα με το Poll of Polls που προκύπτει από την επεξεργασία των δημοσκοπήσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ εκτιμάται ότι σε σύνολο 720 πλέον εδρών θα λάβουν: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα 179, η Ακροδεξιά (ECR & ID) 175, οι Σοσιαλιστές 143, οι Φιλελεύθεροι 91, οι Πράσινοι 49 και η Αριστερά 38. Αυτό ανοίγει το ερώτημα για το τι συμμαχίες θα προκύψουν στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αναφορές σε «σκουρόχρωμη Ευρώπη» ή που στην παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για το δημογραφικό δεν υπήρξε αναφορά στον μεταναστευτικό πληθυσμό. Το τρίτο ζήτημα φαίνεται πως είναι η εργασία, με τους νέους κυρίως εργαζόμενους να βρίσκονται ακόμα στη δίνη της Μεγάλης Παραίτησης. Το τέταρτο ζήτημα είναι τα δικαιώματα και οι ανισότητες. Εδώ περιλαμβάνονται οι φεμινιστικές διεκδικήσεις, το δικαίωμα στη στέγη και η αντιμετώπιση της βίας.

Σε όλα αυτά, τώρα ειδικά που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανακατατάξεις στο κομματικό σύστημα, τα κόμματα θα υποχρεωθούν να πάρουν θέση, αν βέβαια αναλάβουν το ρόλο τους (ακόμα και όποιοι νέοι σχηματισμοί). Η προεκλογική ατζέντα δεν είναι μονοπώλιο της ΝΔ. Θα πρέπει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη να ορίσουν την ατζέντα των ευρωεκλογών. Διαφορετικά το παιχνίδι θα είναι χαμένο από τα αποδυτήρια.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet