Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναλγησία με την οποία πολιτεύεται η Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας να διαμορφώσει ένα οικονομικό περιβάλλον ασφυκτικό –εκτός από τους μισθωτούς– και για τους ελευθέρους επαγγελματίες.
Η φορολογκή πολιτική, εξαρχής, ήταν ζητούμενο για τους πολίτες, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η αδικία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής πέφτει ως πέλεκυς στον σβέρκο κάθε πολίτη, τον φτωχοποιεί βάναυσα και εν τέλει τον εξαθλιώνει.
Το φορολογικό νομοσχέδιο και για εμάς τους γιατρούς, μισθωτούς αλλά και ελευθεροεπαγγελματίες, αποτελεί αφορμή για να αναδείξουμε και πάλι τις αδικίες που υφίσταται κάθε κλάδος, παρά την τεχνητή εικόνα που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην τους γιατρούς σαν «απατεώνες». Και γι’ αυτό αντιδράμε.
Οι μισθωτοί νοσοκομειακοί γιατροί αντιδράνε επειδή υφίστανται εδώ και χρόνια φορολογικές αδικίες, γνωρίζοντας επίσης πως αποτελούν και τον εύκολο στόχο, κάθε φορολογικής...«μεταρρύθμισης». Κι είναι γνωστό πως η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών γιατρών του ΕΣΥ αγγίζει τα ανώτερα κλιμάκια με συντελεστές φορόλογησης ως 45%, κατάσταση που όχι απλά εξαθλιώνει, αλλά γονατίζει πραγματικά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, κάθε γιατρό του ΕΣΥ!
Παράλληλα, οι σχέσεις εργασίας πολλών ταχυτήτων που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι συνθήκες εφημέρευσης με το πλέον άδικο καθεστώς υπερωριακής αμοιβής, διαμορφώνουν ένα άκρως τοξικό περιβάλλον, που οδηγεί τους γιατρούς σε συνθήκες γαλέρας, επισφαλή άσκηση ιατρικής και επικινδυνότητας για τους ασθενείς.
Οι διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών έρχονται και πάλι στο προσκήνιο, ενόψει των κινητοποιήσεων που θα γίνουν στις 29 και 30 Νοέμβρη, και συμπυκνώνονται στα αιτήματα: δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, αναμόρφωση των καθηλωμένων μισθών και υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, αναμόρφωση της αμοιβής της υπερωριακής εργασίας των εφημεριών, άμεσες προσλήψεις, ανάπτυξη των νοσοκομείων κάθε νομού, αναμόρφωση των οργανισμών λειτουργίας κάθε νοσοκομείου, μόνιμη πρόσληψη όλων των νοσηλευτών και γιατρών που προσλήφθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, κάλυψη όλων των κενών.
Ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών και του υγειονομικού προσωπικού πρέπει να ενταθεί, προκειμένου να σωθεί το ΕΣΥ αλλά και να μπει «φρένο» στην πολιτική διάλυσης που επιχειρεί η ΝΔ, με τα πρόσφατα νομοθετήματα που επιστρέφουν την περίθαλψη στα επίπεδα προ του 1981, καθώς και στην πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της υγείας.
Οι «δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιτρέπουν την προκλητική φορο-ασυλία εφοπλιστών και τραπεζών, αλλά και των ημέτερων της ΝΔ, τις υπέρογκες δαπάνες για τον δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ και των Ισραηλινών που βομβαρδίζουν νοσοκομεία και σκοτώνουν βρέφη και αμάχους στην Παλαιστίνη, αλλά δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες δαπάνες, για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό και υποδομές.
Σε εξίσου δυσμενή θέση βρίσκονται και οι ελευθερο-επαγγελματίες γιατροί, που από κάθε εργασιακή θέση, υφίστανται την απειλή της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και γι’ αυτούς επιβάλλει οριζόντια μέτρα υπερφορολόγησης και άνιση διόγκωση φορολογικών βαρών. Το πιο σκληρό «αγκάθι» για κάθε ελευθερο-επαγγελματία γιατρό που ασκεί εταιρικά την ιατρική, αποτελεί η εφαρμογή του Clawback από τον ΕΟΠΥΥ. Μέτρο εισπρακτικό, οριζόντιας περικοπής εσόδων που επιβλήθηκε με τη λογική της συγκράτησης των δαπανών στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά εξελίχθηκε σε επικίνδυνο οικονομικό «κόφτη», δεδουλευμένης εργασίας.
Παράλληλα, στους ελευθερο-επαγγελματίες γιατρούς, εφαρμόζονται ήδη τα οριζόντια τεκμήρια φορολόγησης, όπως το «Ετήσιο τέλος Επιτηδεύματος» και το «Τεκμήριο Διαβίωσης», που σε αυτά προστίθενται και οι νέες διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα εφαρμοστούν αναδρομικά για το 2023 και θα επιβαρύνουν την οικονομική τους κατάσταση...
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας, «εισάγει αδικίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κοινοπρακτικές λογικές φορο-αποφυγής», αφού θίγει ιατρούς επαγγελματίες που λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων δεν ήταν εφικτό να αυξήσουν το εισόδημα τους, ενώ στήριξαν έμπρακτα την ελληνική κοινωνία. Παραβλέπονται τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και οι διογκωμένες δαπάνες που υφίστανται τα ιατρεία και εργαστήρια, σε καθεστώς ανεξέλεγκτης ακρίβειας. Η μισθοδοσία ως τεκμήριο πραγματοποιείται με αναγωγή σε 14 μισθούς και στον μικτό μισθό, ενώ ο επιστήμονας δεν έχει δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ και οι ασφαλιστικές εισφορές της μισθοδοσίας θεωρούνται έξοδο και όχι τεκμήριο της επιχείρησης. Η αναγωγή του τεκμηρίου των επαγγελματικών αυτών ομάδων στον κύκλο εργασιών / Κ.Α.Δ. και στη μισθοδοσία των εργαζομένων, μπορεί να οδηγήσει τους εργαστηριακούς επιστήμονες της χώρας στην αιφνιδιαστική χρεοκοπία τους και την απόλυση εξειδικευμένου υγειονομικού δυναμικού. Η εφαρμογή του νόμου αναδρομικά για το 2023 είναι «ανήκουστη, ελεγχόμενη για τη νομιμότητά της και έχει αμιγώς φορο-εισπρακτικό χαρακτήρα, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ακρίβειας. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολογική δικαιοσύνης, ενώ αντιτιθέμεθα σε αναχρονιστικές οριζόντιες πρακτικές που με θολές διατάξεις έρχονται να υφαρπάξουν φόρο από τον μικρομεσαίο επιστήμονα, που δυσκολεύεται να επιβιώσει σε ένα πολύ αντίξοο οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον», καταλήγουν.
Η φορολόγηση των πολιτών πρέπει να είναι δίκαιη και αναλογική. Η ΝΔ σήμερα επιδιώκει να μετακυλήσει όλο το βάρος της φορολόγησης και σε μισθωτούς και σε ελευθερο-επαγγελματίες, με στόχο τη συσσώρευση κεφαλαίων, χωρίς ωστόσο να θίξει τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή που ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες με θεσμικό, μάλιστα τρόπο.