Στην καρδιά του Ταύρου, στη γωνία των οδών Θράκης και Κορυζή, βρίσκεται ακίνητο, γνωστό ως πρώην αποθήκες ΕΟΜΜΕΧ χάρη στην τελευταία χρήση του, έκτασης 3.292 τ.μ, καλυμμένο με δόμηση 837 τ.μ. Το ακίνητο είχε βγει το 2013 σε διεθνή διαγωνισμό προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στις 18 Μαΐου 2022, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του ακινήτου με την κήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της εταιρείας MRP TAVROS A.E., θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας MRP, έναντι συνολικού τιμήματος 2,5 εκατ. ευρώ.

 

Το κτήριο αποτελεί ένα τοπόσημο της περιοχής του Ταύρου. Από τη δεκαετία του 1920 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των προσφύγων. Χτισμένο στο μέσο του καταυλισμού με τις προσφυγικές παράγκες, στέγασε τις υπηρεσίες συσσιτίου μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1960, όταν οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν στις προσφυγικές πολυκατοικίες.

 

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε αυτό το κτήριο στεγάστηκαν τα κοινωνικά συσσίτια της Εθνικής Αλληλεγγύης (1941-1947), της οργάνωση στήριξης του πληθυσμού στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ίδρυσαν ο Παντελής Καραγκίτσης, ο Λευτέρης Αποστόλου και ο Αριστοτέλης Μπούρας, η οποία υπήρξε ιδρυτικός φορέας του ΕΑΜ. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών από τους προσφυγικούς οικισμούς του Ταύρου προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε αυτά τα συσσίτια.

Σε αυτό το κτήριο οι κατακτητές ναζί συγκέντρωσαν τους κατοίκους της συνοικίας της Αγίας Σοφίας του Ταύρου στο μπλόκο του Αυγούστου του 1944 και οδήγησαν σε εκτέλεση έντεκα πατριώτες αγωνιστές Ρομά.

 

Από το 1977 στο κτήριο στεγάστηκαν υπηρεσίες του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών – Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) και συγκεκριμένα αποθήκες και πρατήριο πωλήσεων, κυρίως ταπήτων. Η ίδρυση βιοτεχνιών και οικοτεχνιών ταπητουργίας υπήρξε μια προσπάθεια του κράτους προς την κατεύθυνση της ένταξης των προσφύγων στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας μέσω μιας τέχνης, της ταπητουργίας, που παραδοσιακά ασκούσαν στην Ανατολή. Είχε επίσης αποτελέσει σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο, αφού στους χώρους του έχει στεγαστεί η Σιβιτανίδειος – Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.

 

Με τη δραστηριότητα του ΕΟΜΜΕΧ να συρρικνώνεται σταδιακά, το κτήριο εγκαταλείφθηκε και παραμένει κλειστό περίπου τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

 

Ο δήμος Ταύρου – Μοσχάτου αντιδρά στην πώληση, επιμένοντας ότι το ακίνητο πρέπει να εκχωρηθεί δωρεάν και να γίνει κοινωφελής χώρος πολιτισμού και δημοτικών εξυπηρετήσεων, ανακοινώνοντας ότι θα κάνει κάθε δυνατή ενέργεια για να μην προχωρήσει η πώληση.

Από το καλοκαίρι του 2022, το δημοτικό συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να τροποποιήσει συνολικά το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι το ακίνητο πρέπει να χαρακτηριστεί κοινωφελής χώρος, εντός του οποίου θα λειτουργεί και Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Ο δήμος Ταύρου – Μοσχάτου διεκδίκησε επίσης να αναγνωριστεί η ιστορική αξία του ακινήτου. Πράγματι, αν και το 2006 το υπουργείο Πολιτισμού γνωμοδότησε ότι το ακίνητο δεν συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπαγωγή του στις «περί προστασίας» διατάξεις, κρίνοντας ότι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, το 2020 σε νέα αυτοψία το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε το κεντρικό, από τα συνολικά πέντε κτήρια, ως νεότερο μνημείο.

Δυστυχώς, όμως, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αναγνωρίζοντας την ιστορική αξία του χώρου, κήρυξε ως μνημείο μόνο τα 837 τ.μ. από τα 1.500 τ.μ. της συνολικής δόμησης. Άρα το ιστορικό μνημείο θα επισκιαστεί από τα 10.000 τ.μ. δόμησης που επιτρέπεται να οικοδομήσει ο αγοραστής.

Ο δήμος Ταύρου – Μοσχάτου με αγωγή του στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Νοέμβριο του 2022, ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ανακήρυξε πλειοδότη την εταιρεία MRP TAVROS A.E. Η αγωγή συζητήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η απόφαση αναμένεται εντός του 2024.

Ο δήμος Ταύρου – Μοσχάτου διεκδικεί το ακίνητο να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο για να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής της οδού Πειραιώς και να αποτελέσει ένα ενιαίο κοινωφελές δημόσιο ενεργό τετράγωνο στο κέντρο του Ταύρου, σε μια περιοχή αρκετά πυκνοδομημένη.

 

 

 

ΥΓ.: Ευχαριστώ τον Μπάμπη Μπιλίνη, πρώην δημοτικό σύμβουλο Μοσχάτου – Ταύρου, για τα ιστορικά στοιχεία.

 

Μαρία Λυκούρα Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet