2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τα κοινά και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ)

 

 

 

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τα κοινά και την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Το πρώτο συνέδριο για τα κοινά και την ΚΑΛΟ είχε πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2017 στη Θεσσαλονίκη. Πέντε έτη μετά, έχουν αλλάξει πολλά: Έχουν περάσει επτά έτη από τη θεσμική αναγνώριση της ΚΑΛΟ με το Νόμο 4430/2016 και πάνω από 1.500 φορείς ΚΑΛΟ δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα. Έχουν επίσης περάσει έξι έτη από την έναρξη του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, το οποίο έχει ήδη βγάλει τους πρώτους αποφοίτους, κάποιοι από τους οποίους μίλησαν και στο φετινό συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε ξανά όλο το επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με τα ζητήματα των Κοινών και της ΚΑΛΟ στην Ελλάδα.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από αρκετά τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων που ασχολούνται ερευνητικά με το ζήτημα της ΚΑΛΟ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φοιτητών/τριών και Αποφοίτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας του ΕΑΠ καθώς και αρκετά εγχειρήματα ΚΑΛΟ. Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου αποτελούταν από διδάσκοντες και διδάσκουσες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΕΑΠ, καθώς και φοιτητές και αποφοίτους.

 

Ποικιλία θεματικών

 

Την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτησαν ο κος Σπυρίδων Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ο κος Γεώργιος Αλεξόπουλος, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ο κος Γεώργιος Γριτζάς, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του ΕΑΠ, η κα Ευαγγελια Χρυσανθοπουλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων και η κα Ελένη Κοντονάσιου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΚΑΛΟ.

Η διαθεματικότητα του συνεδρίου, υπογραμμίστηκε με τις πολλές παράλληλες συνεδρίες που έδωσαν τη δυνατότητα να ανοίξει μια πολύ ευρεία ποικιλία θεματικών στις δύο μέρες του συνεδρίου. Τα 18 διαφορετικά θεματικά πάνελ, ήταν τα εξής: «Εννοιολογήσεις (Κοινωνική Οικονομία, Ευζωία, Ιδιοκτησία)», «Αστικά κοινά: Ζητήματα Θέσμισης και Συμμετοχής», «Εκπαιδευτικά κοινά», «Δικτυώσεις, Κοινωνική Καινοτομία για την ΚΑΛΟ και τα Κοινά», «Χρηματοδότηση - κοινωνικός αντίκτυπος στην ΚΑΛΟ και τα Κοινά», «Εκπαίδευση για την ΚΑΛΟ», «ΚΑΛΟ: Ευκαιρίες, Κίνδυνοι και ο ρόλος της Έρευνας & της Επιστημονικής κοινότητας», «Κοινά: Πολιτιστικά, Φυσικά, Ψηφιακά», «Χωρική Ανάπτυξη / Ενέργεια / Τροφή / Δάση», «Χρηματοδότηση / Κατανάλωση / Ε.Κ.Ε.», «Ενδυνάμωση / Ένταξη / Εκπαίδευση», 

«Κοινωνικός μετασχηματισμός», «Αγροδιατροφικά Δίκτυα: Κοινά, Βιωσιμότητα, Εκπαίδευση», «Ενδυνάμωση / Διακυβέρνηση στην ΚΑΛΟ και τα Κοινά», «Ο χώρος της ΚΑΛΟ και της Κοινωνίας των Πολιτών: Απασχόληση, Τοπική Ανάπτυξη, Θεσμική Αναγνώριση», «Κοινά: Νέα και Ψηφιακά», «Αστικά κοινά, δικαίωμα στην πόλη», «Κοινά και ΚΑΛΟ στην Ενέργεια & Κυκλική Οικονομία».

Το βράδυ της πρώτης ημέρας πραγματοποιήθηκε ένα αφιέρωμα στον προσφάτως εκλιπόντα Γιώργο Κολέμπα, πρωτεργάτη του συνεργατικού εγχειρήματος «Οι εκδόσεις των συναδέλφων» το οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, διέθετε βιβλία σχετικά με την ΚΑΛΟ και τα κοινά.

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες πτυχές του συνεδρίου ήταν η πρωτοβουλία της ίδρυσης του «Δικτύου Εργαστηρίων και Ερευνητικών ομάδων Κοινών και ΚΑΛΟ», του σωματείου της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας που διοργάνωσε τα δύο μέχρι τώρα συνέδρια. H ομάδα είχε δημιουργηθεί από το 2017 με στόχο τη μελέτη των εναλλακτικών μορφών κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης που έχουν αναδυθεί διεθνώς, αποβλέποντας μεταξύ άλλων στην επαναθεμελίωση της οικονομίας σε δίκαιες και ισότιμες κοινωνικές σχέσεις, στην εδραίωση και διεύρυνση των Κοινών, στην άμεση δημοκρατία, στην καταπολέμηση κάθε είδους σχέσεων εξουσίας, στην ανάδειξη και τον σεβασμό της διαφορετικότητας στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία, στον σεβασμό της οικολογικής ισορροπίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης https://commonsse.academickalo.gr και σε λίγους μήνες, θα δημοσιοποιηθεί μία ψηφιακή επιστημονική έκδοση που θα περιλαμβάνει κείμενα των παρουσιάσεων του συνεδρίου. 

 

Παράδοξο

 

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ένα τολμηρό βήμα για τη μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας στην παραγωγική διαδικασία. Δυστυχώς, η Αριστερά στην Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα την ΚΑΛΟ ως προτεραιότητα της. Συνιστά παράδοξο ότι η στρατηγική τομή της θεσμικής αναγνώρισης της ΚΑΛΟ δεν έτυχε υπεράσπισης ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, ούτε από τους βουλευτές που εισηγήθηκαν και ψήφισαν ένα νόμο που συγκρινόμενος με άλλες ευρωπαϊκές νομοθεσίες είναι εξαιρετικά προωθημένος.

Στη συγκυρία που βρισκόμαστε σήμερα, έχοντας διανύσει πάνω από μια δεκαετία κρίσεων και με την τρέχουσα μεγάλη κρίση (την ενεργειακή) ολοένα να βαθαίνει, η ΚΑΛΟ είναι η ρεαλιστική απάντηση σε κρίσιμα ερωτήματα, καθώς μπορεί να αποτελέσει κομμάτι μιας ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής που θα δώσει τη δυνατότητα στην κοινωνία να παρεμβαίνει η ίδια για τη βελτίωση ζητημάτων όπως είναι η ενέργεια ή η διατροφή, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

 

Πέτρος Φρέρης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet