Δημοσιεύθηκε το τέταρτο κατά σειρά «κύμα» της έρευνας «Συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα: Εμπειρίες και στάσεις γύρω από την αγορά εργασίας», που διεξάγεται από το ΙΝΠ συνεργασία με την εταιρεία Prorata SA σε ετήσια βάση από το 2020. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 και 30 Οκτωβρίου 2023 σε δείγμα 804 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

 

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την επισφάλεια στην αγορά εργασίας, τον φόβο της ανεργίας, την αδήλωτη απασχόληση, την παραβίαση συμβάσεων και κανόνων της εργατικής νομοθεσίας. Παρά τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης για ραγδαία πτώση της ανεργίας, η έρευνα φανερώνει πως πολλές «πληγές» της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας έχουν «εδραιωθεί» στην αγορά και δεν «φύγανε» μαζί με τα μνημόνια.

 

Διαπιστώνεται στην έρευνα πως τα εργαζόμενα πρόσωπα στην Ελλάδα δουλεύουν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτών, ενώ η υπερεργασία παραμένει σε μεγάλο βαθμό «μαύρη» και απλήρωτη.

 

Κεντρικό πρόβλημα η αγοραστική δύναμη των μισθών που αποδυναμώνονται περαιτέρω από τον αυξημένο πληθωρισμό μετά την πανδημία. Το συντριπτικό 91,5% απαντά πως οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και πρέπει να αυξηθούν.

 

Μεταξύ των μισθωτών, το 21,9% θεωρεί πολύ/αρκετά πιθανό να χάσει την τωρινή εργασία τον επόμενο ένα χρόνο. Το 26,3% δηλώνει πως το ωράριο εργασίας με βάση τη σύμβασή του δεν τηρείται πάντα, ενώ για το 12,4% δεν τηρείται σχεδόν ποτέ. Το τεράστιο 44,9% δήλωσε ότι δεν λαμβάνει πρόσθετη αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση που παρέχει.

 

Όπως και στα προηγούμενα «κύματα» της έρευνας, καταγράφεται η επιθυμία των εργαζομένων να μειωθεί ο χρόνος εργασίας, ακολουθώντας προοδευτικές πολιτικές του εξωτερικού. Η μεγάλη πλειοψηφία (69,8%) θεωρεί εφικτή τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς περικοπή μισθού και κρίνει παράλληλα πως αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα και για τα εργαζόμενα πρόσωπα, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

 

Εξαιρετικά θετική η έμφυλη διάσταση της έρευνας με το ερώτημα για την «άδεια περιόδου». Ειδικότερα, η πλειοψηφία τοποθετείται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ καταγράφεται μεγαλύτερη αποδοχή του μέτρου σε όσα πρόσωπα αυτοτοποθετούνται στα αριστερά του ιδεολογικού άξονα.

 

Αυστηρή κριτική στην πολιτική της ΝΔ για τους μισθούς και χαμηλές προσδοκίες σχετικά με την προεκλογική εξαγγελία για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25% την επόμενη τετραετία.

Μόλις το 9,8% των εργαζόμενων πιστεύει ότι θα αυξηθεί ο δικός του μισθός, με τα ποσοστά των ψηφοφόρων της ΝΔ να είναι υψηλότερα, αλλά εξίσου χαμηλά (17,6%). Ανεπαρκή θεωρούν την αύξηση του κατώτατο μισθού τρία στα τέσσερα εργαζόμενα πρόσωπα (74,6%). Υψηλό και το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους της ΝΔ (48,6%).

 

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ελλείψεις στην αγορά και κενές θέσεις εργασίας που δεν προσελκύουν κανέναν. Εξαιτίας αυτού, ακούγονται συχνά ανάλγητες, νεοφιλελεύθερες ατάκες περί «τεμπέληδων που δεν πάνε να δουλέψουν ενώ υπάρχουν θέσεις». Ιδεολογικές αφηγήσεις που στηρίζονται στον κοινωνικό αυτοματισμό που επικράτησε εν πολλοίς και τα χρόνια της κρίσης. Τελείως διαφορετική απάντηση δίνουν τα εργαζόμενα πρόσωπα. Για τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας του τουρισμού ευθύνονται οι επιχειρήσεις, απαντά το «εκκωφαντικό» 95,9% και όχι οι εργαζόμενοι (2,7%).

 

Τέλος, το 4ο κύμα της έρευνας διαπιστώνει –ξανά– τη χαμηλή συνδικαλιστική δράση των εργαζόμενων, αφού μόλις το 13,8% δήλωσε ότι συμμετέχει τακτικά σε διαδικασίες και κινητοποιήσεις σωματείου ή επαγγελματικού συλλόγου που ανήκει. Κι εδώ, τα πρόσωπα που αυτοτοποθετούνται στα Αριστερά του ιδεολογικού άξονα έχουν πιο αυξημένα ποσοστά συνδικαλιστικής δράσης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet