«Κυρία Αθηνά Π. καλό σας μεσημέρι. Είμαι ο πρωθυπουργός της χώρας στην οποία ζείτε. Σας τηλεφωνώ για να σας ζητήσω συγγνώμη. Συγγνώμη για το γεγονός ότι εσείς, μια ηλικιωμένη γυναίκα με αγροτική σύνταξη, μόλις 400 ευρώ, από τον ΟΓΑ, αναγκαστήκατε να αγοράσετε –για λογαριασμό του κράτους– ασθενοφόρο για την περιοχή σας. Συγγνώμη για το γεγονός ότι πουλήσατε μέρος της περιουσίας σας, προκειμένου να αγοράσετε το ασθενοφόρο αυτό. Συγγνώμη για το γεγονός ότι ο επί 12 χρόνια άρρωστος σύζυγός σας, υφίστατο μια απίστευτη ταλαιπωρία, προκειμένου να πηγαινοέρχεται στο νοσοκομείο, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Συγγνώμη για τα δικά σας τέσσερα, το τελευταίο δίμηνο, χαμένα ραντεβού με γιατρό στην Πάτρα, ραντεβού που είχατε κλείσει για λιθοτριψία για το νεφρό σας, ραντεβού που ακυρώθηκαν γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο ασθενοφόρο (και τη μοναδική φορά που ήρθε, χάλασε στη διαδρομή). Συγγνώμη για τα χάλια στα οποία έχω οδηγήσει τη δημόσια υγεία επί των ημερών μου –και παλαιότερα υπήρχαν, φυσικά, σοβαρά προβλήματα, αλλά εγώ με μεθοδικότητα έχω διαλύσει τα πάντα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνο αυτήν την εβδομάδα, έκλεισα το κεντρικό κτήριο στο δημόσιο μαιευτήριο “Έλενα”, με τα υπόλοιπα κτήρια του μαιευτηρίου να βρίσκονται χωρίς θέρμανση. Ξέρω, είναι απαράδεκτο νεογέννητα και νέες μητέρες, λεχώνες, να μένουν χωρίς ζεστασιά στα δωμάτιά τους, αλλά το κόμμα μου, η ΝΔ, χρόνια τώρα, πολιτεύεται με αυτή την αρχή: ιδιωτική πρωτοβουλία uber alles. Το είχαμε συμπεριλάβει με κεφαλαία γράμματα στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, άρα ίσως πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη και όσ@ μας ψήφισαν. Ήξεραν τι έριχναν στην κάλπη, και αν δεν ήξεραν, όφειλαν να ξέρουν.

Δεν είναι όμως μόνο το “Έλενα”. Παρομοίως, το Γενικό Νοσοκομείο στη Σαντορίνη βρίσκεται χωρίς παθολόγο, καρδιολόγο, μικροβιολόγο, έχει κενές τις 34 από τις 52 θέσεις γιατρών που προβλέπονται στο οργανόγραμμά του. Πολλές κενές θέσεις και στα νοσοκομεία της Χίου, της Λαμίας, της Κέρκυρας, της Δράμας, στο Παίδων “Αγία Σοφία”, το νοσοκομείο “Σωτηρία” οδηγείται σε κατάρρευση, κλείνει η μονάδα μαστού στο νοσοκομείο “Μεταξάς”. Και για να μη σας κουράζω άλλο, γιατί ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό, θα σας πω ότι φέτος, συνολικά, το ιατρικό προσωπικό στη δημόσια υγεία αριθμεί 3.000 λιγότερα άτομα σε σχέση με τον περσινό Νοέμβρη, καθώς περίπου 300 υγειονομικοί φεύγουν κάθε μήνα από τα νοσοκομεία χωρίς να αναπληρώνονται.

Συγγνώμη, καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να με κατηγορήσετε για αναλγησία, για το ότι συνειδητά, βάσει σχεδίου, εξυπηρετώ τις ιδιωτικές κλινικές. Και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια, με κυνισμό, όπως με κατηγορεί η αντιπολίτευση: έχω επιλέξει ποιων το ταξικό συμφέρον θα εξυπηρετήσω, έχω αποφασίσει ποιοι είναι οι πολιτικοί μου φίλοι –κι αν δεν βοηθήσουμε τους φίλους μας, πώς θα μας βοηθήσουν και εκείνοι αύριο, στις προεκλογικές μας δαπάνες για παράδειγμα, καθώς τα 400 εκατομμύρια που χρωστάμε ως κόμμα στις τράπεζες, μάς χαλάνε κάπως την προς τα έξω εικόνα μας.

Θα μου πείτε, απέναντι σε αυτήν την πολιτική που εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες, δεν υπάρχουν αντιδράσεις; Η δυνατότητα περίθαλψης, αλλά και πρόληψης παραχωρείται σε όσους διαθέτουν χρήματα, και δεν “ανοίγει ρουθούνι”; Κοιτάξτε, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προχώρησε στις 29 και 30 Νοεμβρίου σε 48ωρη κινητοποίηση, ενώ πανελλαδική στάση εργασίας ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Δεν ανησύχησα όμως ιδιαίτερα. Η συντριπτική πλειονότητα των συστημικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αποσιωπούν τις κινητοποιήσεις αυτές ή τις συκοφαντούν και η κοινωνική πλειοψηφία παραμένει εν πολλοίς απροστάτευτη. Ευτυχώς, δεν έχουμε επιδημίες κόβιντ πλέον. Εκεί, βλέπετε, φάνηκε η σπουδαιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και αναγκάστηκα, στα λόγια βέβαια, να συγχαρώ γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΣΥ –μέχρι και χειροκρότημα στα μπαλκόνια οργανώσαμε. Καθόλου δεν τα ήθελα αυτά τα χειροκροτήματα, σας το εξομολογούμαι, αλλά ήταν οι συνθήκες τέτοιες και αναγκάστηκα. Εννοείται ότι δεν προτίθεμαι να προσλάβω προσωπικό για να καλυφθούν τα κενά, ούτε αυξήσεις θα δώσω, θα συνεχίσουν να δουλεύουν εξοντωτικά, να κάνουν απλήρωτες εφημερίες, θα προχωρήσω σε συγχωνεύσεις και σε «λουκέτα». Σας εξήγησα, δεν γίνονται κατά λάθος όλα αυτά, είναι τα πάντα σχεδιασμένα.

Συγγνώμη, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Τι λέτε; Ότι θα ξεσηκωθεί ο κόσμος; Ότι η απεργία των γιατρών είχε μεγάλη συμμετοχή; Έχω διάφορα όπλα στη φαρέτρα μου, αν χρειαστεί. Κατ’ αρχάς, μεγάλες δυνάμεις καταστολής. Υγειονομικούς δεν προσλαμβάνω, αλλά αστυνομικούς έχω προσλάβει πάρα πολλούς. Με το predator παρακολουθώ τους πάντες, ακόμη και δικούς μου υπουργούς. Στην ανάγκη, δημιουργώ από το πουθενά εθνικά θέματα. Είδατε τι έγινε με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: παρά την, κοινώς ομολογουμένη, απρέπεια του βρετανού ομολόγου μου –που δεν παύει ωστόσο ταυτόχρονα να συνιστά μια τεράστια διπλωματική ήττα όλου του μέχρι τώρα σχεδίου μου– όλοι με αυτό ασχολήθηκαν (όχι από τη σκοπιά της δικής μου ήττας, βεβαίως) και όχι με τα νοσοκομειακά κενά. Εσείς επιμένετε ότι θα υπάρξει λαϊκή αντίδραση και μάλιστα σύντομα;

Τέλος πάντων, κυρία Αθηνά Π., επισήμως θα ανακοινωθεί ότι σας πήρα για να σας συγχαρώ, μονάχα αυτό. Τα συγγνώμη που σας είπα, ήταν επειδή ένιωσα για κάποια δευτερόλεπτα ντροπή, αλλά αυτή η στιγμή αδυναμίας πέρασε, είχε χρόνια να μου συμβεί και, σας διαβεβαιώνω, θα αργήσει πολύ να επαναληφθεί».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet