Τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού τμήματος, από αριστερά προς τα δεξιά: Σίβυλλα Μέντερ (σκηνοθέτρια), Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου (ηθοποιός), Μιρέλλα Λεγάκη και Γωγώ Φώτου (σεναριογράφος).

 

 

 

 

Το Φεστιβάλ WIFT GR είναι η κορυφαία ετήσια διοργάνωση του ελληνικού τμήματος του WIFT - Women in Film and Television/Γυναίκες στον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση, ενός διεθνούς δικτύου που περιλαμβάνει γυναίκες και θηλυκότητες που απασχολούνται στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων. Το WIFT International ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια στο Λος Άντζελες από μια ομάδα 12 γυναικών, ως αντίδραση στην απόλυτη κυριαρχία των ανδρών στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Σήμερα εκτείνεται σε πάνω από 50 χώρες σε όλες τις ηπείρους και αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη. Περιλαμβάνει κινηματογραφικές ειδικότητες όπως σκηνοθέτριες, ηθοποιούς, διευθύντριες φωτογραφίας, μοντέζ, παραγωγούς, σκηνογράφους κ.λπ., που εργάζονται για έναν κοινό σκοπό, την ισόρροπη εκπροσώπηση των γυναικών στον τομέα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ενώ αγκαλιάζει άτομα θηλυκού προσανατολισμού.

 

 

Το WIFT GR αναδεικνύει τα έργα των γυναικών και θηλυκοτήτων και παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης σε μια υποστηρικτική κοινότητα στα μέλη του, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ενημέρωση και επιμόρφωση τους με εκπαιδευτικές δράσεις και δικτύωση τόσο μεταξύ τους όσο και με παραρτήματα άλλων χωρών.

Το Φεστιβάλ WIFT GR «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» με όχημα την κινηματογραφική γλώσσα προσπαθεί να αναδείξει όψεις της έμφυλης καταπίεσης αλλά και της γυναικείας αλληλεγγύης. Διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με ελεύθερη είσοδο και περιλαμβάνει ταινίες από γυναίκες δημιουργούς, συμπίπτει δε ημερολογιακά με την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η φετινή 7η διοργάνωση με θεματική «Γυναίκες χωρίς σύνορα» εστίασε σε Ελληνίδες που διακρίθηκαν σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Κάνες, Βερολίνο, Τορόντο, Κλερμόν-Φεράν, Θεσσαλονίκης, Δράμας κ.α.), την τελευταία πενταετία, μπροστά και πίσω από την κάμερα. Για πρώτη φορά φέτος καθιερώθηκε διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους με τίτλο «Μικρές Γυναικείες Ιστορίες», με στόχο την ανάδειξη του έργου των νέων δημιουργών και την υποστήριξη στα πρώτα τους βήματα. Οι 13 ταινίες του τμήματος που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παρουσιάζουν μέσα από το γυναικείο βλέμμα θέματα όπως η οικολογία, ο πόλεμος και η συλλογική μνήμη, η συντροφική αγάπη, η απώλεια, ο έρωτας, ο πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, η διαχείριση του τραύματος.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωριστή θέση είχε εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» με τη συμμετοχή 6 γυναικών του κλάδου της κινηματογραφικής παραγωγής από διάφορες ειδικότητες. Ο στόχος μας ήταν μέσα από την παράθεση βιωματικών εμπειριών, στοιχείων και αναλύσεων να φωτιστούν τα προβλήματα και τα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά και να αναδειχθεί ο ρόλος τους, το βλέμμα τους και η δυναμική τους με ορίζοντα την επίτευξη της έμφυλης ισότητας και την καταπολέμηση της σεξιστικής κουλτούρας. Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη απήχηση και μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση με το κοινό.

Τα τελευταία χρόνια που οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία είναι πιο εύκολη και οι ορίζοντες διευρύνονται, όλο και περισσότερες γυναίκες αξιοποιούν ευκαιρίες για να ασκήσουν το επάγγελμα ή την τέχνη τους. Οι αποκαλύψεις για τα γυναικεία προβλήματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η ενδο-οικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες, δίνουν αφορμές για την ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των γυναικών με θεματικές που τις αγγίζουν και που επιτρέπουν την ελεύθερη αποτύπωση της αντίθεσης τους σε αυτά τα θλιβερά κοινωνικά φαινόμενα.

Παρατηρούμε ότι τα μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ έχουν στραφεί στην αύξηση της γυναικείας συμμετοχής και παρουσίας όχι μόνον μπροστά από την κάμερα αλλά και πίσω, σε διοικητικές θέσεις και κέντρα λήψης αποφάσεων στη βιομηχανία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν στην αύξηση της δημιουργίας ταινιών από γυναίκες σε όλα τα κινηματογραφικά είδη, μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation κ.λπ. Απτό παράδειγμα είναι η απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή που είχαμε στο νέο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ. Μέσα σε λίγες μέρες υποβλήθηκαν πάνω από 110 ταινίες και η επιλογή της κριτικής επιτροπής δεν ήταν εύκολη όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού συμμετοχών αλλά και λόγω του υψηλού επιπέδου των μικρών ταινιών, τόσο δραματουργικά όσο και θεματικά.

Εμείς οι Γυναίκες του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης οφείλουμε να αναδείξουμε με τον δικό μας τρόπο ιστορίες πραγματικές και δραματουργικά αξιόλογες και να υψώσουμε τη δική μας φωνή για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, τον σεβασμό στην προσωπικότητα, την κατάργηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, την καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής βίας, του trafficking και των γυναικοκτονιών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ μας και μετά την απονομή των βραβείων του Διαγωνιστικού, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ των Ελκε Λέρενκραους και Γιούλας Μπούνταλη με τίτλο «Mothers of daughters», με κεντρικό χαρακτήρα την Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλιάς Ψαρράκου που δολοφονήθηκε το 2021 στην Φολέγανδρο. Η μητέρα αυτή πενθεί με τον δικό της διαφορετικό τρόπο: βγαίνει έξω, μιλά δημόσια και αγωνίζεται να ανταλλάξει την πατριαρχία με την αγάπη για χάρη μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Το WIFT GR συνεργάζεται με γυναικείες συλλογικότητες όπως η ΕΓΕ, το Μωβ, το Κέντρο Διοτίμα, η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών και αγκαλιάζει την LGBTQ+ κοινότητα, λειτουργώντας στη βάση της αρχής Ισότητα-Διαφορετικότητα-Συμπερίληψη που θεσπίστηκε από την ΕΕ.

Με τη δικτύωση των γυναικών και γενικά των θηλυκοτήτων μέσα από το WIFT GR και τη διεκδίκηση της θέσπισης πολιτικών που θα εγγυώνται την ισότητα και στον τομέα του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ποσόστωση με ορίζοντα την έμφυλη ισότητα.

Το WIFT GR, χρησιμοποιώντας την κινηματογραφική γλώσσα, συμπορεύεται με τις γυναίκες στους αγώνες για ισότητα, δικαιοσύνη και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Μιρέλλα Λεγάκη Η Μιρέλλα Λεγάκη είναι οικονομολόγος, μέλος ΔΣ WIFT GR και ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κινημ/φικών Λεσχών Ελλάδας), διευθύντρια Προγράμματος 7ου Φεστιβάλ WIFT GR. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet