Αν η πανδημική λαίλαπα του Covid 19 και ακολούθως η ενεργειακή κρίση λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας που προκαλείται από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, οι επανεμφανιζόμενες υφεσιακές προοπτικές των καιρών μας και τέλος η διαφαινόμενη κλιματική κρίση, προκαλούν αναταράξεις στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, στην ψηφιακή οικονομία οι πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η Amazon, παρουσιάζουν αλματώδη ανάπτυξη.
Η εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και της τεχνολογίας, πλέον αποτελεί μια πλανητική επιχειρηματική αυτοκρατορία. Η Amazon το 2022 στις ΗΠΑ κατείχε το 40% σχεδόν του ψηφιακού λιανεμπορίου. Με πελατοκεντρικό μοντέλο στην εταιρική στρατηγική της, με μια τεράστια γκάμα παροχής υπηρεσιών και προϊόντων, ακόμα και παράδοσης τροφίμων, υποσχόμενη γρήγορους ρυθμούς παράδοσης, όπως επίσης και προστασία προσωπικών δεδομένων των πελατών της με ισχυρά συστήματα ασφαλείας, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα κέρδη της εκτοξεύτηκαν: το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν 108 δισ. δολάρια σε σχέση με τα έσοδα της ίδιας περιόδου το 2020 που ήταν 75 δισ., ενώ φέτος η αξία των περιουσιακών της στοιχείων αγγίζει το 1,51 τρισ. δολάρια. Ταυτόχρονα, ο ιδιοκτήτης της Amazon, όπως επίσης και της Washington Post, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στις ΗΠΑ, Τζεφ Μπέζος θεωρείται o τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg. Η καθαρή αξία της περιουσίας του είναι 153 δισ. δολάρια.
Αν οι αλματώδεις ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της Amazon είναι γνωστοί στον επιχειρηματικό κόσμο, αντίστοιχα γνωστές είναι και οι αντεργατικές πρακτικές της απέναντι στο 2 εκατ. υπαλλήλων εργατικό δυναμικό της.
Από το 2020 έχει καθιερωθεί μια μέρα παγκόσμιας δράσης ενάντια στις απάνθρωπες εργοδοτικές πρακτικές της Amazon. Συγκεκριμένα τη «Black Friday», την επόμενη μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, αλλά και τις επόμενες τρεις μέρες, που ο εμπορικός κλάδος με ελκυστικές προσφορές αποσκοπεί στην αναθέρμανση της αγοραστικής ζήτησης, εργαζόμενοι από ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, Ινδία, Μπαγκλαντές κ.α., με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές δράσεων αγωνίζονται για την προάσπιση της ασφάλειας, αξιοπρέπειας, της ίδιας της ζωής τους.
Σύμφωνα με την καμπάνια που έχει ως τίτλο «να κάνουμε την Amazon να πληρώσει», το λαϊκό/εργατικό κίνημα αγωνίζεται η εταιρεία να καταστεί υπόλογη για τις πρακτικές της και περαιτέρω να προβεί στις εξής δεσμεύσεις: υψηλότερους μισθούς, σεβασμός στο αναφαίρετο δικαίωμα συγκρότησης εργατικών σωματείων, πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και προάσπιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η συγκεκριμένη καμπάνια έχει τη στήριξη τουλάχιστον 80 οργανισμών, που μάχονται για τη φορολογική, εργασιακή δικαιοσύνη, την κλιματική αλλαγή, 400 κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους από 34 χώρες και δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές από ολόκληρο τον κόσμο
Για φέτος η «Black Friday» περιείχε τις εξής δράσεις: απεργιακές κινητοποιήσεις στην Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και ΗΠΑ και επίσης περικύκλωση των εγκαταστάσεων των Υπηρεσιών Διαδικτύου της Amazon από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές σε 7 χώρες προκειμένου να καταδείξουν το επιβλαβές περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της λειτουργίας κέντρων δεδομένων και της υπερβάλλουσας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης και της σύναψης συμβολαίων με εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Επιπρόσθετα διάφορες μορφές διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα σε 10 πόλεις της Ινδίας, ενώ στο Μπαγκλαντές οι εργαζόμενοι διεκδικούν μίνιμουμ μηνιαίο μισθό 209 δολαρίων και τον τερματισμό διώξεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, που είχε ως συνέπεια συνδικαλιστές να χάσουν τη ζωή τους.
Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Συγκεκριμένα λόγω έλλειψης συστημάτων ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της αλλά και υπερεντατικοποίησης της εργασίας σε βάρδιες 10-11 ωρών, που η Amazon υιοθετεί ως κυρίαρχη στρατηγική της, συμβαίνουν εργοδοτικά ατυχήματα που στοιχίζουν τις ζωές σε εργαζόμενους της. Στις 10/12/2021 έξι υπάλληλοι της εταιρείας σκοτώθηκαν σε αποθήκη αποστολής προϊόντων στο Ιλινόις των ΗΠΑ, όταν τυφώνας γκρέμισε σχεδόν τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Η διεύθυνση επέμεινε να δουλέψουν οι εργαζόμενοι, αν και υπήρχε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για την έλευση του επικίνδυνου φαινομένου. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 28-29/11, δυο εργαζόμενοι πέθαναν, ο ένας στις εγκαταστάσεις σε αποθήκη της εταιρείας στην Αλαμπάμα και ο άλλος υπάλληλος αφού διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, ενώ είχαν ζητήσει αναρρωτική άδεια η οποία δεν έγινε αποδεκτή.
Όσον αφορά την αποδεκτή από την εργοδοσία παραγωγικότητα των υπαλλήλων, σε αποθήκη της Amazon στα Δυτικά Μίντλαντς στην Αγγλία, ειδικές συσκευές πάνω στην οροφή μεταδίδουν ηχητικά μηνύματα που προειδοποιούν τους εργαζόμενους για την ταχύτητα επιλογής και ολοκλήρωσης συσκευασίας προϊόντων για την αποστολή τους. Ταυτόχρονα ένας στρατός τηλεκατευθυνόμενων ρομπότ χρησιμοποιείται πιλοτικά σε εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Βόρεια Αμερική, τα οποία με τη χρήση wi-fi τοποθετούνται κάτω από τα ράφια παρακολουθώντας κάθε κίνηση των εργαζόμενων.
Η ανάλγητη εργοδοσία αυταπόδεικτα θεωρεί το ανθρώπινο δυναμικό της αναλώσιμο. Ο δίκαιος αγώνας του ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία μας αφορά όλους: δημοκρατικούς πολίτες, εργαζόμενους και συνδικαλιστικές οργανώσεις.