«Δεν διαβάσαμε σωστά την πραγματικότητα…. Η ρήξη δεν είναι αυτό που ήθελε η κοινωνία». Στις δύο αυτές κυρίως φράσεις συνοψίζεται η αυτοκριτική του ΜέΡΑ25 κάτω από το βάρος της αποτυχίας να εισέλθει στη Βουλή, στις διπλές εθνικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και του Ιουνίου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουλίου, εκτός από αυτές τις διαπιστώσεις, υπήρξε και καταλογισμός των ευθυνών της ήττας: ήταν μεν συλλογική αλλά η ηγεσία δεν δίστασε να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος τους, με την εξαίρεση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία έκτοτε αποτελεί παρελθόν για το κόμμα - εξαιτίας και της «βράβευσης» του Μπέου ως αθλητικού παράγοντα.

 

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ήττα του καλοκαιριού θεωρήθηκε ως στρατηγική ήττα συνολικά της Αριστεράς. Αποδόθηκε δε κατά κύριο λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, εξαιτίας της συνθηκολόγησης του 2015, του γεγονότος ότι δεν ανταποκρίθηκε στην ανάγκη ενός διαλόγου στη βάση των 7+1 σημείων του ΜέΡΑ25 το 2022 αλλά και στην πολιτική διαχείριση της απλής αναλογικής.

Επίσης, αποτιμήθηκε ως θετική η συνεργασία με την ΛΑΕ - Ανυπότακτη Αριστερά που είχε οδηγήσει στη «Συμμαχία για τη Ρήξη». Αυτή η συμμαχία πλέον δεν έχει νόημα καθώς, όπως αναφέρεται παραπάνω, η ρήξη δεν συγκινεί την κοινωνία. Ωστόσο, η συμπόρευση με τη ΛΑΕ διατηρείται στο πλαίσιο της πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας των δύο κομμάτων, θεωρούμενη πλέον και ως «τεχνική».

Οι αποφάσεις του καλοκαιριού οδηγούν στο 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου. Εκεί αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η επικύρωση των αποφάσεων της Κ.Ε., η στρατηγική του κόμματος, η πολιτική συμμαχιών και η προετοιμασία του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο, τον Ιούνιο του 2024.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησαν ασφαλώς αδιάφορο το ΜέΡΑ25. Είναι κοινό μυστικό ότι αρχικά, δηλαδή με τη συντεταγμένη αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν ανεπίσημες διερευνητικές επαφές και μάλιστα σε καλό κλίμα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, στις αρχές Νοεμβρίου, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι «ο Κασσελάκης αποτελεί ταφόπλακα σε αυτό που πάρα πολλοί από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν ότι μπορεί να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ», ανοίγοντας τον δρόμο σε «διάλογο με όποιον προσδιορίζεται ως προοδευτικός». Στη συνέχεια, με ορατό τότε το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν και οι 6+6 του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάτω και από την πίεση πολλών αριστερών πολιτών να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία και ανασυγκρότηση της Αριστεράς, το ΜέΡΑ25 πρότεινε «10 Σημεία Διαλόγου για την Αριστερά». Αναλυτική αναφορά στα σημεία αυτά έκανε η «Εποχή» σε πρόσφατο ρεπορτάζ.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 9+2 αποχωρησάντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, απάντησε αρνητικά σε ενδεχόμενη συνεργασία με το ΜέΡΑ25, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Άμεση ήταν η απάντηση του γραμματέα του ΜέΡΑ25: «Κυρίως στο κείμενό τους οι αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν την απάντηση στο δικό μας κάλεσμα, λέγοντας πως μένουν πιστοί στις πολιτικές που εφάρμοσε η μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα την περίοδο 2015-2019. Πήραμε σαφή και οριστική απάντηση έστω και αν δεν χρειάστηκε ποτέ να συναντηθούμε».

Πολλοί εκτιμούν ότι η τοποθέτηση Χαρίτση έβγαλε το ΜέΡΑ25 από τη δύσκολη θέση να δεσμευτεί στο ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τους μέχρι τώρα αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως όμως πρόκειται στην ουσία για μια πίστωση χρόνου, καθώς το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο – με δεδομένο ότι συγκροτείται ως πολιτικό υποκείμενο με σταθερό αλλά αργό ρυθμό. Αλλά ούτε και το ΜέΡΑ25, για τον ίδιο λόγο προφανώς, είναι φρόνιμο να περάσει από την αποτυχία της Ρήξης σε μια αχαρτογράφητη ακόμη πορεία αναγέννησης της Αριστεράς. Προς το παρόν, από τη μια κρατάει ζωντανή τη συμπόρευση με τη ΛΑΕ – η οποία σημειώνεται πως έχει εκφραστεί αρνητικά στη συνεργασία «με μνημονιακούς βουλευτές και υπουργούς». Από την άλλη, αυτή την περίοδο, απολαμβάνει το γεγονός ότι δημοσκοπικά διατηρείται πολιτικά ζωντανό πέριξ του 3%.

Τελικά, περισσότερες απαντήσεις είναι δυνατό να προκύψουν από το ίδιο το Συνέδριο, για το οποίο ο Συντονιστής του κόμματος, Κώστας Ντάσκας, δήλωσε στην Εποχή: «Το Συνέδριό μας γίνεται σε ζωντανό πολιτικό χρόνο. Γίνεται μεν μετά από μια στρατηγική ήττα της Αριστεράς, αλλά είναι κομμάτι της ανασυγκρότησης αυτής της Αριστεράς που είναι απαραίτητη. Η διεθνής συγκυρία δείχνει το πόσο απαραίτητη είναι και δείχνει και προς τα πού πρέπει να βαδίσει. Η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού με τη συνενοχή των ευρωπαϊκών χωρών δείχνει πόσο ανάγκη υπάρχει για μια αριστερά διεθνιστική, που να αντιτίθεται σθεναρά στον ιμπεριαλισμό και να μην κάνει συμμαχίες με σφαγείς σαν τον Νετανιάχου. Αυτή την Αριστερά επιδιώκουμε να ενισχύσουμε και μέσα από το Συνέδριό μας, με διάλογο ανοιχτό, δημοκρατικό και ουσιαστικό».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet