Ξεκίνησε την Παρασκευή η COP28, η 28η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα και την Κλιματική Αλλαγή. 70.000 πολιτικοί, ακτιβιστές για το κλίμα και λομπίστες θα παραβρεθούν στο Ντουμπάι, εν μέσω ηχηρών απουσιών, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

Ωστόσο, το BBC ήδη δημοσίευσε κατηγορίες σχετικά με τον πρόεδρο της COP28, σουλτάνο Αλ Τζαμπέρ, πως θέλησε να επωφεληθεί από τον ρόλο του στη Διάσκεψη για να συνάψει συμφωνίες για τα ορυκτά καύσιμα. Το BBC στηρίζεται σε έγγραφα που συλλέχθηκαν από δημοσιογράφους του Κέντρου Αναφοράς για το Κλίμα (CCR), των οποίων τη γνησιότητα δηλώνει ότι εξακρίβωσε και ότι αποκτήθηκαν μέσω ενός «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» που παραμένει ανώνυμος λόγω του φόβου αντιποίνων.

Η διαρροή εγγράφων στο BBC άφηνε να εννοηθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδιάζουν να συνάψουν συμφωνίες με 15 χώρες για την πώληση ορυκτών καυσίμων. Η πληροφορία ότι η συγκέντρωση τόσων παραγόντων είναι ιδανική ευκαιρία για το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών δεν διαψεύστηκε και η απάντηση εκ μέρους των Εμιράτων ήταν πως «οι ιδιωτικές συναντήσεις είναι ιδιωτικές».

Η συντονίστρια πολιτικής στην Greenpeace International, Κάισα Κοσόνεν, σχολίασε σχετικά ότι η Διάσκεψη «θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση λύσεων για το κλίμα αμερόληπτα, όχι σε αγορές που τροφοδοτούν την κρίση» και ότι «αυτό ακριβώς είναι το είδος της σύγκρουσης συμφερόντων που φοβόμασταν όταν ο γενικός διευθυντής πετρελαϊκής εταιρείας διορίστηκε σε αυτήν τη θέση».

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι βιομηχανίες κρέατος και άλλες ομάδες πίεσης θα έχουν ισχυρή παρουσία στη Διάσκεψη, τη στιγμή που έρευνα του 2018 ανέφερε ότι οι δυτικές χώρες θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος κατά 90% αν θέλουν να συγκρατήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αφού οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος είναι σχεδόν ίσες με εκείνες ολόκληρης της Ινδίας.

Ας σημειωθεί ότι η έκθεση του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες εκπομπές (Emissions Gap Report 2023), που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, επισημαίνει ότι, ακόμη κι αν όλες οι χώρες τηρήσουν στο ακέραιο όλες τις κλιματικές τους δεσμεύσεις, η αύξηση ως το 2100 εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 2,4 - 2,9°C. Αναφέρει επίσης ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 1,2% από το 2021 στο 2022 καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Με αυτά τα δεδομένα, θα χρειαστεί να περικόψουμε τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 28% συνολικά ως το 2030 για να μείνουμε στο μονοπάτι των 2°C.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet