«Ο κίτρινος ακροδεξιός Τύπος επιτίθεται σε εμάς που σώζουμε ζωές στη θάλασσα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κυβέρνηση και να πλήξει τον κοινωνικό και ειρηνιστικό χαρακτήρα της Καθολικής Εκκλησίας, του Πάπα και των χριστιανικών λαϊκών κινημάτων που μας υποστηρίζουν. Τους ενοχλεί ότι στηρίζουν οικονομικά τις διασώσεις στη θάλασσα και προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ανύπαρκτο οικονομικό σκάνδαλο», τόνισε στην «Εποχή» ο Λούκα Καζαρίνι, ο επικεφαλής της Mediterranea, που προέρχεται από τον χώρο της Αυτονομίας, πρωταγωνιστής του κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας, στέλεχος σήμερα της Ιταλικής Αριστεράς και πρώην υποψήφιος της Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα.

 

 

Βρεθήκατε εκ νέου στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου…

Εδώ και περίπου δέκα ημέρες ξεκίνησε μια επικοινωνιακή παγίδα από δεξιά και ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιώντας υποκλοπές που ήταν απόρρητες και αφορούσαν μια έρευνα που διεξάγεται εναντίον μου για αυτουργία και συνεργεία στην παράνομη διάσωση 27 μεταναστών από το πλοίο Maersk, τον Φεβρουάριο του 2020. Δέχθηκα μια πρωτοφανή επίθεση από μια πραγματική συμμορία χαφιέδων και ενός δημοσιογράφου, που καταδικάστηκε με ενός έτους φυλάκιση γιατί φακέλωνε αυτούς που αντιπολιτεύονταν τον Μπερλουσκόνι, από μια συμμορία ακροδεξιών που κάνει αγώνα δρόμου για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κυβέρνηση, από μια συμμορία αποτυχημένων που ψάχνουν να βρουν λόγο ύπαρξης, διαμέσου κυρίως της εφημερίδας «Verità», που είναι ακριβώς το αντίθετο με το όνομά της «Αλήθεια», και του ενθέτου περιοδικού της «Panοrama».

Τελικά, η συνεδρίαση του δικαστηρίου για να αποφασίσει εάν θα δικαστούμε για διακινητές μεταναστών μεταφέρθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, Η συγκεκριμένη εφημερίδα έκοψε και έραψε κατά το δοκούν τις προσωπικές μυστικές υποκλοπές, που είναι άξιο απορίας πως έφθασαν στα χέρια της από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, αφού είναι εντελώς προσωπικές και δεν αφορούν την έρευνα των αρχών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος τους έδωσε τα υλικά μιας έρευνας για την οποία υπάρχει το μυστικό απόρρητο. Αυτή η εφημερίδα δημοσίευσε σε συνέχειες αυτές τις υποκλοπές που έχουν κοπεί και ραφτεί για να βγάλουν τα αποτελέσματα που θέλει με έναν τόσο καλλιτεχνικό τρόπο ώστε να εμφανιστούμε ως συνωμότες και για να επιτεθούν μέσα από εμάς στον Πάπα Φραγκίσκο γιατί στηρίζει τις διασώσεις μεταναστών στη θάλασσα.

 

Είναι πολλά χρόνια ή καλύτερα δεκαετίες που βρίσκεστε διαρκώς στο στόχαστρο των αρχών, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι εμπλέκονται μεγάλοι ιταλικοί θεσμοί, όπως η αντίστοιχη Ιερά Σύνοδος της Καθολική Εκκλησία (Cei) και ο ίδιος ο Πάπας…

Ο πραγματικός στόχος δεν είμαι εγώ και η Mediterranea, που είχε για καιρό επικεφαλής της ομάδας διάσωσης τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, αλλά και ο Πάπας γιατί αλλάζει την Καθολική Εκκλησία, γιατί ανοίγει την Εκκλησία στα λαϊκά κινήματα που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη και που αντιμετωπίζουν με θάρρος το δράμα που εξελίσσεται με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, το δικαίωμά τους στην ίδια τους τη ζωή που κινδυνεύει να χαθεί στα νερά της Μεσογείου. Τα κινήματα που αγωνίζονται για την οικολογική και περιβαλλοντολογική δικαιοσύνη, τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο μόνος που επαναλαμβάνει συνεχώς: «σταματήστε όλοι σας ακόμη και εάν κάποιος έχει δίκαιο απέναντι σε κάποιον που έχει άδικο». Ο Πάπας λέει σταματήστε όλους τους πολέμους υποστηρίζοντας ότι αποτελούν το αποτέλεσμα της πώλησης όπλων, κατηγορεί τις πολυεθνικές που κατασκευάζουν και πωλούν όπλα ότι προκαλούν τους πολέμους. Ο Πάπας αποτελεί τον μόνο παγκόσμιο ηγέτη που αποτελεί τον εχθρό της ακροδεξιάς, των εθνικιστών και του φασισμού, όλων των κυβερνήσεων που αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές. Ο Πάπας δεν αρέσει στην εξουσία. Έτσι μας επιτέθηκε μια συμμορία αχρείων, πλαστογράφων και χαφιέδων για να πλήξει το κοινωνικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας.

Πλήττοντας εμένα προσωπικά προσπαθούν να χτυπήσουν δημοσίως το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας εξυπηρετώντας και πολλούς άλλους που δεν μπορούν να πλήξουν δημοσίως οι ίδιοι τον Πάπα και που σε ορισμένες περιπτώσεις προέρχονται ακόμη και από τμήματα της Καθολικής Εκκλησίας που σχετίζονται με την εξουσία.

Ο Πάπας με κάλεσε στην αντίστοιχη Ιερά Σύνοδο (Cei) της Καθολικής Εκκλησίας, που αποτέλεσε κόκκινο πανί για την ακροδεξιά και όχι μόνο. Στην Αργεντινή στηρίζει τα λαϊκά κινήματα, στέκεται δίπλα στους ιθαγενείς του Αμαζονίου, στέκεται στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την ειρήνη, δίπλα σε αυτούς που αγωνίζονται από τα κάτω.

Τον φοβούνται γιατί λέει ότι πάει στη θάλασσα για να σώσει τους αδελφούς και τις αδελφές του παρά τους νόμους των κυβερνήσεων που θεωρούν παράνομους τους ανθρώπους, γιατί η αδελφοσύνη του Ευαγγελίου είναι ισχυρότερη από αυτούς τους νόμους. Ο Πάπας τρομοκρατεί την εξουσία τους, γιατί δεν πλήττει ορισμένες πτυχές της πολιτικής τους, αλλά την ίδια την ύπαρξή τους.

Ξέρουν πολύ καλά ότι την Mediterranea και τις διασώσεις μας τις χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό οι ενορίες, οι χριστιανικές ομάδες των προσκόπων, πολλοί επίσκοποι. Για αυτό μας παρουσιάζουν σαν συνωμότες που τους εκμεταλλευόμαστε. Φθάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι εγώ αποφασίζω ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Ιεράς Συνόδου (Cei). Είναι ασφαλώς γελοίο, αλλά δείχνει πόσο έχουν τρομοκρατηθεί από τον Πάπα. Φοβούνται την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά των ανθρώπων απέναντι στην εξουσία. Φοβούνται γιατί αυτός κόσμος αισθάνεται ότι οι τελευταίοι είναι τα αδέλφιά του και όχι κάποιοι που θα πρέπει να μείνουν στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνίας. Είναι εύκολο να αισθάνεται αδελφός με αυτούς που είναι καλά περιμένοντας να σου δώσουν και κάποια ψίχουλα. Οι τελευταίοι τι θα σου δώσουν; Μόνο τον αγώνα για να αλλάξουμε τα πράγματα, τον αγώνα εναντίον του εκβαρβαρισμού μας. Αυτοί δεν θέλουν την αλληλεγγύη και τη δυνατότητα να αλλάξουμε από τα κάτω τον κόσμο μας. Αυτοί θέλουν να εσωτερικά παιχνίδια της εξουσίας από τα πάνω.

Φοβούνται το γεγονός ότι το να είσαι χριστιανός σε μια χώρα όπως η Ιταλία, που έχει μια ισχυρή Καθολική Εκκλησία, που έχει το Βατικανό στη Ρώμη, μετατρέπεται σε ένα είδος δράσης και αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη και δεν περιορίζεται σε μια επίσκεψη στην εκκλησία για την κυριακάτικη λειτουργία.

 

Τους ενοχλεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Καθολικής Εκκλησίας και ο αγώνας της εναντίον των ανισοτήτων…

Τους ενοχλεί η κοινωνική θεωρία της Εκκλησίας εναντίον των ανισοτήτων και υπέρ της ισότητας, τους ενοχλεί η επιστροφή της πολιτικής του Πάολο Στ’ και της Β’ Συνόδου του Συμβουλίου του Βατικανού, του κοινωνικού χαρακτήρα της Εκκλησίας που στάθηκε στο πλευρό των ιερωμένων του δρόμου, αυτών που ήταν ανυπότακτοι στους άδικους νόμους. Φοβούνται ότι σχηματίζεται μια παγκοσμιοποιημένη αντίδραση στις πολιτικές τους, μια παγκοσμιοποιημένη αντίδραση που ζητά αλλαγές, γιατί μετατρέπουν σε Ευαγγέλιο ένα επαναστατικό εγχειρίδιο. Φοβούνται γιατί βλέπουν ότι η Εκκλησία καλεί τον κόσμο να είναι ανήσυχος και να μην συμβιβάζεται με την καθημερινότητα.

 

Τι κάνετε όμως πέρα από τις απαντήσεις που δίνετε στο λιντσάρισμά σας από ορισμένα μέσα ενημέρωσης;

Κάνουμε αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο. Συνεχίζουμε να σώσουμε ζωές στη θάλασσα. Γνωρίζοντας ότι μετά από κάθε διάσωση θα μας τιμωρήσουν. Πριν από ένα μήνα σώσαμε 67 ανθρώπους από την αποκαλούμενη Ακτοφυλακή της Λιβύης, δηλαδή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη βία και τους βασανισμούς. Για αυτό μας έκλεισαν με διοικητικές ποινές σε ένα λιμάνι για είκοσι μέρες. Η σημερινή κυβέρνηση ή δίνει διοικητικές ποινές ή απομακρύνει σε μακρινά λιμάνια τα σκάφη που πραγματοποιούν διασώσεις στη θάλασσα, γιατί θεωρεί ότι η διάσωση είναι αδίκημα.

 

Εκτός από το να κυνηγάει όλους εσάς στη θάλασσα η Μελόνι έκλεισε και μια συμφωνία για τους μετανάστες με την Αλβανία του Ράμα…

Η κυβέρνηση θα δαπανά 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως προβλέπει η συμφωνία με τον Έντι Ράμα…

 

Τον πρώην σύντροφο που πήγαινε στα Κοινωνικά Κέντρα όταν ήταν στην Ιταλία…

Τι τα θέλουμε να τα θυμόμαστε; Τον Ράμα τον πρωτογνώρισα σε σεμινάριο του Τόνι Νέγκρι στο Παρίσι. Σήμερα η Μελόνι και ο Ράμα θέλουν να κατασκευάσουν ένα κέντρο φυλάκισης των μεταναστών που θα διασώζουν τα ιταλικά πολεμικά πλοία, το ναυτικό, η ακτοφυλακή και οι αστυνομικές αρχές. Αυτή η φυλακή θα έχει 700 θέσεις και θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 3.000 άτομα τον χρόνο. Οι ιταλοί φορολογούμενοι θα πληρώνουν 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τη φυλάκιση των μεταναστών αντί να τα δαπανήσουν για την ανθρώπινη υποδοχή τους στην Ιταλία ή για νοσοκομεία και σχολεία. Ο μόνος λόγος που το κάνουν είναι για να το μετατρέψουν σε ένα διαφημιστικό - προπαγανδιστικό μήνυμα εναντίον των μεταναστών ενόψει την ευρωεκλογών του 2024. Από τη Βρετανία έως την Ιταλία και την Ελλάδα το σύνθημα είναι να δείξω πόσους μετανάστες μπορώ να πετάξω έξω. Έτσι μπορώ να χαϊδέψω τα αυτιά μιας συντηρητικής κοινωνίας και να πάρω την ψήφο της.

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι πριν από λίγες ημέρες είχαμε την ημέρα των αιτήσεων των επιχειρήσεων που ζητούν εργαζόμενους. Σε μα ημέρα έφθασαν από τις επιχειρήσεις 906.000 αιτήσεις για να καλύψουν θέσεις εργαζομένων που δεν τους έχουμε, ενώ η κυβέρνηση νόμιζε ότι υπάρχουν μόλις 136.000 κενές θέσεις εργασίας. Οι εργοδότες θέλουν 906.000 μετανάστες για να πάνε μπροστά τις επιχειρήσεις τους και την οικονομία, και εμείς θέλουμε να τους φυλακίσουμε στην Αλβανία. Μια σκέτη τρέλα, που την βλέπουμε στη Βρετανία και σε μια σειρά άλλες χώρες. Μετέτρεψαν το μεταναστευτικό σε φόβο των κοινωνιών μας για να κερδίζουν ψήφους. Στην Ιταλία οι μεταναστευτικές ροές είναι στα επίπεδα του 2017, αλλά παρουσιάζονται σαν εισβολή. Λες και φθάνουν, όπως παλαιότερα, ένα εκατομμύριο Αλβανοί σε δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιώντας ένα πολιτικό μάρκετινγκ εναντίον των μεταναστών καλλιεργούν τον φόβο. Κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές έχουμε νέα μέτρα κατά των μεταναστών για να δείξουν ότι κάτι κάνουν. Σε μια χώρα με τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια μπορείς να δαπανάς 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο για να φτιάξεις φυλακή για μετανάστες στην Αλβανία; Σε λίγο θα έχουμε την απεργία των γιατρών που αγωνίζονται εναντίον των περικοπών στη δημόσια Υγεία, απεργούν στις μεταφορές. Για τις κυβερνήσεις το μεταναστευτικό αποτελεί ένα είδος πολιτικού μάρκετινγκ για να κερδίζουν συναίνεση. Σήμερα, ο Σαλβίνι προσπαθεί να πάρει ψήφους από την Μελόνι και δείχνει τα δόντια του στους μετανάστες συγκεντρώνοντας στη Φλωρεντία τη «μαύρη Ευρώπη», τους φασιστοειδείς και ναζιστές κάθε απόχρωσης, ενώ η Μελόνι εμφανίζεται ως φιλοευρωπαΐστρια.

 

Φαίνεται επίσης ότι επιστρέψει και η ισλαμοφοβία…

Ζούμε σε καταστάσεις συλλογικές τρέλας. Οι ιταλοί ραβίνοι επιτέθηκαν στον Πάπα γιατί όχι μόνο συναντήθηκε με τους συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, αλλά και με τους συγγενείς των θυμάτων των Ισραηλινών βομβαρδισμών και μάλιστα την ίδια ημέρα. Ο Πάπας δήλωσε μάλιστα ότι εδώ δεν υπάρχει πόλεμος και τρομοκρατία μόνο από την μία ή την άλλη πλευρά προκαλώντας την οργή τους. Η πιο σκληρή καταδίκη των βομβαρδισμών στη Γάζα ήρθε από τον Πάπα, που θέλει την άμεση κατάπαυση του πυρός και το τέλος του πολέμου. Όλοι αυτοί που καλλιεργούν την ισλαμοφοβία στην Ευρώπη έμμεσα παραδέχονται ότι οι μαζικές δολοφονίες αμάχων στη Γάζα μπορεί να δημιουργήσουν οργή και σε μουσουλμάνους και Άραβες και όχι μόνο πολλών γενιών και στην Ευρώπη. Για να σταματήσουμε το μίσος των ανθρώπων εναντίον άλλων ανθρώπων υπάρχει ένας άμεσος και εύκολος τρόπος, να σταματήσουμε τους πολέμους. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε πολύ εύκολα την αποκαλούμενη ισλαμοφοβία εξαναγκάζοντας το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και να βομβαρδίζει ακόμη και νοσοκομεία στη Γάζα. Δεν πρέπει να είμαστε συνένοχοι.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet