Μπαίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε εσωκομματικό ζύγι ισορροπιών; Καθορίζονται οι ιδεολογικές θέσεις από δημοσκοπικά ποσοστά; Ο γάμος για όλα τα πρόσωπα με πλήρη δικαιώματα έρχεται και φεύγει από την κυβερνητική ατζέντα για να «τσεκάρει» εσωκομματικές αντιδράσεις. Συχνά πυκνά έχουμε τις γνωστές διαρροές στα ΜΜΕ: Ξαναδιαβάζουμε πως ετοιμάζεται κάποιο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο. Επανέρχεται το θέμα στον δημόσιο διάλογο, ακολουθούν θετικές ή ομοφοβικές αντιδράσεις, οι εκπομπές ρωτάνε παπάδες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, influencers την «αποψάρα» τους επί του ζητήματος και το Μαξίμου τελικά ενημερώνει πως θα φέρει ένα νομοσχέδιο, κάποια στιγμή εντός τετραετίας…
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κόμματα της αντιπολίτευσης παρακολουθούν εν αναμονή, αφού -παρά τις δημοσιογραφικές διαρροές- δεν έχουμε δει ως τώρα κάποιο κυβερνητικό σχέδιο νόμου προς διαβούλευση. Δεν μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική νομοθετική συζήτηση σε ένα φανταστικό πλαίσιο. Το Μαξίμου δημιουργεί υποθετικά σενάρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κάπως έτσι, έχουν τοποθετηθεί επί ενός άφαντου νομοσχεδίου οι πλέον ακατάλληλοι και αναρμόδιοι. Το υποθετικό νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο δεν ξέρουμε τι θα περιλαμβάνει και αν θα είναι μία ουσιαστική τομή γάμου με πλήρη ισότητα για όλα τα πρόσωπα ή ένα μικρό και ανολοκλήρωτο νομοθετικό βήμα. Η πλήρης ισότητα στον γάμο για όλα τα πρόσωπα περιλαμβάνει τη ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητα. Αναφορές στον πολιτικό γάμο με διαχωρισμό από τη ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητα είναι ατελές νομοθετικό βήμα που συντηρεί διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Έχουμε καταλάβει πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να ψηφίσει τον γάμο για όλα τα πρόσωπα με πλήρη δικαιώματα. Αναπαράγει μονίμως τραμπικές, ακροδεξιές, ομοφοβικές αντιλήψεις περί «προστασίας» ετεροκανονικών πυρηνικών οικογενειών, φύλων που «απειλούνται» από κάποιον… ακατανόητο μπαμπούλα και του «δημογραφικού» που η ακροδεξιά το επαναφέρει με τρόπο φοβικό και βαθύτατα οπισθοδρομικό. Η ομοφοβία έρχεται και συναντά μισογύνικες θέσεις καταπάτησης της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος. Γνωρίζουμε πως και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο εάν έρθει στη Βουλή, «εκβιάζοντας» την κυβέρνηση -που μάλλον δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Σε αντίστοιχο ομοφοβικό κλίμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης και οι γαλάζιοι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θάνος Πλεύρης, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Το θέμα έχει περάσει στην τοξική σφαίρα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης. Η Ντόρα Μπακογιάννη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μίλησε για την ανάγκη θέσπισης πολιτικού γάμου για όλα τα πρόσωπα και υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητας, προστατεύοντας νομικά τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων που είναι εξαφανισμένα από το νόμο. Η πρώην υπουργός απάντησε με αιχμές στις ομοφοβικές φωνές της ΝΔ, «φωτογραφίζοντας» Βορίδη και Σαμαρά. Η θέση της Ν. Μπακογιάννη είναι στη θετική κατεύθυνση, χωρίς να ξεχνάμε παρελθοντικές της δηλώσεις. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σε εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών και επίδειξης δύναμης. Το Μαξίμου εμπαίζει ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες που παραμένουν «στη σκιά» του νόμου.
Δυστυχώς, αρνητικές δηλώσεις δεν έχουμε μόνο από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ. Ο βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, μιλώντας στο One talk τάχθηκε υπέρ του πολιτικού γάμου αλλά ενάντια στο θέμα της γονεϊκότητας ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, παραπέμποντας μάλιστα στις… «αντιδράσεις της κοινωνίας». Αξιοσημείωτο πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022 ήταν το πρώτο κόμμα που έφερε στο κοινοβούλιο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τον γάμο για όλα τα πρόσωπα με πλήρη ισότητα και δικαιώματα στη γονεϊκότητα. Το εν λόγω σχέδιο νόμου ήταν στην κορυφή του προεκλογικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το 2023, ενώ αρκετές φορές το έχει επικαλεστεί και ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Αλλά ο Α. Μεϊκόπουλος διαφωνεί…
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι πεδίο εσωκομματικής κόντρας. Δεν γίνεται να αξιολογούνται από «δημοσκοπικά ευρήματα» και πιθανές ή απίθανες «αντιδράσεις της κοινωνίας». Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα δεν γίνεται να νομοθετούνται «μισά», ούτε να «μπαινοβγαίνουν» στην ατζέντα της εκάστοτε κυβέρνησης.
Τα προοδευτικά κόμματα οφείλουν να καταθέσουν και να υποστηρίξουν ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου πλήρους ισότητας στον γάμο για όλα τα πρόσωπα. Νομοθεσία που θα προστατεύει -επιτέλους- τα παιδιά ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών και το δικαίωμα τεκνοθεσίας ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων. Η αρχή έγινε με το σχέδιο νόμου «Άρση διακρίσεων λόγω φύλου στο οικογενειακό δίκαιο, κατοχύρωση δικαιώματος γάμου για όλα τα πρόσωπα και αναγκαίες προσαρμογές της νομοθεσίας» που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022. Καιρός να γίνει και η νομοθέτηση.