Τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί για το ξεπούλημα του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δηλώνουν πως έγινε "ένα καθοριστικό βήμα αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων της εταιρείας" και πως "επιδιώκεται να διασφαλιστεί η συνέχιση και βιώσιμη ανάπτυξη της σημαντικής αυτής μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας για τη χώρα μας" (Χρ. Σταϊκούρας). Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ (!) ήταν το επιστέγασμα της απαξίωσης της ελληνικής βιομηχανίας -η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξορύσσει νικέλιο και αυτή η δραστηριότητα απέφερε εκατομμύρια έσοδα ετησίως- ενώ χρειάστηκαν ειδικές ρυθμίσεις για να πουληθεί, όπως να αναλάβει το δημόσιο τα χρέη της ΛΑΡΚΟ αλλά και να δοθεί πλήρης κάλυψη στην ιδιοκτήτρια εταιρεία για όλα τα κρίσιμα θέματα, από την προσαρμογή στην περιβαλλοντική νομοθεσία ως τη διαχείριση του προσωπικού. Δόθηκε γη και ύδωρ στους πλειοδότες (στις 12 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η αντιδικία μεταξύ των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών ομίλων), αλλά μάλλον δεν έφτασαν.
Λίγοι μήνες έχουν μείνει πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης (7.2.2024) του ενεργητικού της ΛΑΡΚΟ και αγνοούνται οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους συστηματικά. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι η ΛΑΡΚΟ θα μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη σε λειτουργική κατάσταση και για αυτό παρότι οι 900 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή και έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους έχουν ενεργές συμβάσεις που λήγουν στις 31.12.2023, οπότε υποτίθεται ότι θα ολοκληρωνόταν η μεταβίβαση, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα από τη στιγμή που η σουηδική εταιρεία CMI έχει κάνει ένσταση κατά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holding, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό.
Εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ συναντήθηκαν με υπηρεσιακό κλιμάκιο της κυβέρνησης (4.10.2023) που τους ενημέρωσε ότι από 1.1.2024 θα πρέπει να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα που σχεδίασε η κυβέρνηση για να καταφέρει την πώληση της ΛΑΡΚΟ χωρίς υποχρεώσεις. Παράλληλα, ουκ ολίγα τα δημοσιεύματα και οι «διαρροές» ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πληρώνονται από τους έλληνες φορολογούμενους για να κάθονται, από τη στιγμή που έχει σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα από τον Αύγουστο του 2022. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που ενάμιση χρόνο συντηρούν (απαραίτητη διαδικασία για να παραμείνει λειτουργικό) ένα κλειστό εργοστάσιο για να περιμένουν να το παραλάβει ο νέος ιδιοκτήτης και δεν φέρουν καμία ευθύνη που δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Τώρα, μάλιστα η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την συμφωνία που είχε κάνει και να παραδώσει την ΛΑΡΚΟ ένα κουφάρι άδειο, χωρίς να έχει συντηρηθεί ούτε να έχει προετοιμαστεί η επαναλειτουργία του. Το πιο πιθανό είναι ότι έτσι προετοιμάζεται το έδαφος να ξανανοίξει το εργοστάσιο και το μεταλλείο χωρίς κανέναν εργαζόμενο και επομένως με συμβάσεις που θα ορίσει η ιδιοκτήτρια εταιρεία χωρίς να υπολογίζονται η προϋπηρεσία, η εξειδίκευση και τα δικαιώματα που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι. Με αυτά τα δεδομένα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στάση εργασίας τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη-συλλαλητήριο στις 10.30 πμ, στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.