Η προηγούμενη βδομάδα ήταν καθοριστική, με ιστορικούς όρους, για τις εξελίξεις στον χώρο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά και της αντιπολίτευσης γενικά. Η συγκρότηση και εμφάνιση της “Νέας Αριστεράς”, ξεκινώντας από την πρώτη παρουσίαση των θέσεών της στο Σεράφειο και στη συνέχεια στη Βουλή, είναι πια γεγονός και οι πολίτες έχουν ήδη την πρώτη εικόνα της ταυτότητάς της και της πολιτικής της ως ενός αριστερού κόμματος στην αντιπολίτευση έναντι της δεξιάς κυβέρνησης. Συγχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δια του προέδρου του Σ. Κασσελάκη, κυρίως, αλλά και άλλων στελεχών του, αναζητά την κατάλληλη στάση έναντι της νέας διαμορφούμενης δυσχερούς γι’ αυτόν πραγματικότητας. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής σήμερα θα αποφασίσει και τα του συνεδρίου του. Παράλληλα, την ίδια βδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μεγαλύτερη σαφήνεια στην παρέμβασή του στο πλευρό του Στ. Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρίνοντας ταυτόχρονα και το βήμα των στελεχών που συγκρότησαν τη “Νέα Αριστερά” ως συμβολή στον κατακερματισμό.

 

Η Νέα Αριστερά εκκινεί από το Σεράφειο

 

Το μέτρο ικανοποίησης από τις παρεμβάσεις στο Σεράφειο τη Δευτέρα τόσο από την κύρια ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξη Χαρίτση όσο και από τους σύντομους αλλά περιεκτικούς χαιρετισμούς των Έφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου, μπορεί κανείς να το δει στις αντιδράσεις του κόσμου που συμμετείχε στην εκδήλωση. Δεν ήταν τόσο το πλήθος, που ήταν πολύ πυκνό –με εύλογη την απορία για τη μη επιλογή ενός μεγαλύτερου χώρου– και νεότερης ηλικιακής σύνθεσης από τις ανάλογες συγκεντρώσεις του ενιαίου κόμματος, όσο το κλίμα. Υπήρχε μια απελευθέρωση αυτού του κόσμου, μια έκδηλη ανακούφιση μαζί με υπερηφάνεια ότι επιτέλους ο κεντρικός λόγος της νέας συλλογικότητας, βαθύτατα αριστερός και οραματικός ήταν συγχρόνως και πολιτικός χωρίς να αναζητά στήριξη στον λαϊκισμό, τα στερεότυπα ή τα προφανή. Χωρίς εύκολες καταφυγές στο παρελθόν, δηλαδή το παλιό, αλλά αντίθετα εμπλουτισμένο από την ύλη του 21ου αιώνα, του αιώνα της “πολυκρίσης”. Διότι ακριβώς φιλοδοξία, όπως διακήρυξαν, είναι η Νέα Αριστερά να είναι ένα σύγχρονο, ανοικτό στις νέες ιδέες και τους πολίτες που αυτές κινητοποιούν, αριστερό κόμμα.

Η παρέμβαση των εκπροσώπων της στο φορολογικό νομοσχέδιο υπήρξε μια πρώτη έμπρακτη αποτύπωση αυτών των απόψεων. Στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν σαφής: “Η Νέα Αριστερά δεν κρύβεται πίσω από γενικόλογες διακηρύξεις και συνθήματα. Η αριστερά στη χώρα μας και διεθνώς πιστεύει στην αναγκαιότητα και στη δυνατότητα ενός δίκαιου και ισχυρού φορολογικού συστήματος που θα είναι εργαλείο για τη θωράκιση της κοινωνίας, την αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των πολλών, τον περιορισμό του προκλητικού πλούτου”. “Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε ποια είναι η καλύτερη στρατηγική για δίκαιη και προοδευτική φορολογία. Αλλά ό,τι και να γίνει πρέπει να πιάσουμε με δίκαιο τρόπο όλη την πυραμίδα και όχι να λεηλατούμε το κάτω μέρος της, όπως κάνετε εσείς σήμερα” πρόσθεσε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην κρίση της δημοκρατίας όπως την είδαμε και από τον τρόπο που καταρτίστηκε και συζητιέται το φορολογικό νομοσχέδιο. “Αν λειτουργούσε σωστά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε στις προτάσεις μας για ενίσχυση τω δειγματοληπτικών ελέγχων, διεύρυνση της χρήσης των νέων τεχνολογιών και την χρήση κινήτρων στους πολίτες για τη φορολογική συμμόρφωση”, υπογράμμισε.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έκτακτο συνέδριο τον Φεβρουάριο

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται να υπερψηφιστεί η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας που πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά χωρίς οξύτητες, για πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024. Ωστόσο, μετά το συνέδριο δεν θα εκλεγεί νέα Κ.Ε. αυτό αποφασίστηκε να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια απόφαση, προφανώς, που πάει να αποσοβήσει αντιπαραθέσεις, ενόψει των ευρωεκλογών έχοντας υπόψη της υπαρκτές διαφωνίες που έως τώρα έχουν καταγραφεί. Και σ’ αυτή τη συνεδρίαση της Π.Γ. υπήρξαν διαφοροποιήσεις εξάλλου όπως των Ρήγα, Σκορίνη οι οποίοι ζήτησαν Διαρκές Συνέδριο αντί εκτάκτου, όπως και να μην εκλεγούν συντονιστικά για ΟΜ και ΝΕ. Πιο σοβαρή, όμως, θεωρείται η διαφωνία Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, Ρ. Σβίγκου και Διον. Τεμπονέρα που τάχθηκαν υπέρ του να εκλεγεί ΚΕ αμέσως μετά το Συνέδριο.

Αυτό σημαίνει και διαφορετικά σχέδια –ίσως και προβλέψεις– για μετά τις ευρωεκλογές και τα πιθανά αποτελέσματά τους. Ο στόχος για το αποτέλεσμά τους αποτελεί σημείο διαφωνίας και αντιφάσεων ιδίως αν κρίνουμε τις δηλώσεις του Σ. Κασσελάκη που άλλοτε λέει ότι ο πήχης είναι στο 17% των εθνικών εκλογών και άλλοτε ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα! Την ίδια στιγμή στελέχη δηλώνουν ότι αποτέλεσμα κάτω του 17% θα συνιστά ήττα.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει η Κουμουνδούρου είναι η στάση έναντι της Νέας Αριστεράς. Άλλοτε καταγράφεται αμηχανία, άλλοτε επιθετικότητα. Συγχρόνως όμως από μέρος στελεχών της συνιστάται η φυσιολογική σχέση μεταξύ κομμάτων της Αριστεράς. Η πιο ακραία τοποθέτηση αποκαλύφθηκε με το για λίγο εμπάργκο παρουσίας σε τηλεοπτικό σταθμό αν είναι και εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς! Σαφώς αντιδημοκρατικό μέτρο και εξόχως φοβικό γι’ αυτό και γρήγορα ανακλήθηκε σαν αποτέλεσμα, δήθεν, παρανόησης. Ωστόσο, γενικώς εκπέμπεται μια επιθετικότητα έναντι της Νέας Αριστεράς που παίρνει διάφορες μορφές. Αρθρογράφοι, πχ, που απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας σημειώνουν: “επέλεξαν τον δρόμο της διάσπασης”, προχώρησαν σε “ένα απερίσκεπτο διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, “βάζουν ένα λιθαράκι στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο σαν κόμμα μιας χρήσης”, “η ΝΔ αντλεί από το οπλοστάσιο που της προσφέρουν απλόχερα οι αποχωρήσαντες από το κόμμα”, “οι συστημικές δυνάμεις δεν θεωρούν έστω και δυνάμει κίνδυνο τον νέο πολιτικό φορέα της Αριστεράς” μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης “έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Χαρίτση” όπως έκαναν εξάλλου και τα “συστημικά μέσα ενημέρωσης”. Όλα αυτά ως δείκτης απαξίωσης, σχολιάζουν, δεν είναι καθοριστικά “ειδικά εάν επιβεβαιωθεί ότι πριν ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους είχαν εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη και μιντιακή προβολή”! Μπροστά σ’ όλα αυτά η “παιδική συμπεριφορά” Κασσελάκη να στήσει συνέντευξη την ίδια ώρα με το Σεράφειο, είναι για Ειρηνοδικείο.

 

“Παρών” και τα fake news!

 

Ωστόσο, το πιο ακραίο παράδειγμα επιθετικότητας που, προς το παρόν, επιλέγεται από την ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ – με έντονες διαφωνίες – έναντι της Νέας Αριστεράς είναι η περίπτωση του “παρών” στη Βουλή σε τρία άρθρα στο Νομοσχέδιο σχετικό με τα κόκκινα δάνεια. Ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση, εκτός από διαβολή, άγνοιας και λαϊκισμού. Πρώτη η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη θα τοποθετηθεί στο Κόκκινο: «Προκαλεί απορία η στάση τους. Γιατί πώς λες ότι καταψηφίζεις επί της αρχής ένα νομοσχέδιο και μετά ψηφίζεις "παρών" σε διατάξεις αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία για μέτρα προστασίας της α' κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο;». Νωρίτερα τα ίδια διαβάζουμε και στην Αυγή.

Ποια η αλήθεια, όμως; Σε απάντηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναφέρει τα εξής: «Ψηφίσαμε “παρών” μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε “παρών” γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet