Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα δημιουργήθηκε το 2018 και πλέον αποτελείται από 23 μουσικούς διαφορετικών εθνικοτήτων, μουσικών καταβολών και εμπειριών. Το ρεπερτόριό της ιδιαίτερα ευρύ. Εκτείνεται από τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου έως τη σύγχρονη μουσική και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό. Η κυρίαρχη ιδέα πάνω στην οποία η ορχήστρα δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε είναι η ικανότητα της μουσικής να αποτελεί κοινό τόπο, πυρήνα και σημείο συνάντησης και ισότιμης αλληλεπίδρασης. Στόχος της είναι η γνωριμία τόσο των μελών όσο και των ακροατών της με μουσικές παραδόσεις, μουσικά είδη και ηχοχρώματα από διαφορετικές χώρες και εποχές, καθώς και η μουσική συνδημιουργία μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες ανταλλαγής και συμμετοχικότητας. Υπεύθυνος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας από την ίδρυσή της είναι ο Χάρης Λαμπράκης.

Στην πρώτη της εμφάνιση για φέτος, η Διαπολιτισμική Ορχήστρα εξελίσσεται περαιτέρω και παρουσιάζει κάτι εντελώς καινούριο. Τα μέλη της θα ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα με δικές τους πρωτότυπες συνθέσεις, μέσα από τις οποίες θα απολαύσουμε την πληθωρική παλέτα των μουσικών παραδόσεων, των στιλ και των ηχοχρωμάτων της Ορχήστρας από την ίδρυσή της έως σήμερα. Θα ακουστούν συνθέσεις των Μαίης Αγγελάκη, Λαμπρινής Γιώτη, Σοφίας Ζαφειρίου, Σταύρου Παπακυρίτση, Χρήστου Σύγγελου, Μέλπως Χαλκουτσάκη, Μανώλη Χριστοδούλου, Έφης Ψιαχούλια, Cid Carmo και Seray Yalçın.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χάρης Λαμπράκης (νέυ, πιάνο), Ορέστης Γαργουλάκης (φλάουτο), Σίμος Παπασπύρου (νέυ), Χρήστος Σύγγελος (ούτι, νέυ), Seray Yalçın (ούτι, τραγούδι), Σταύρος Παπακυρίτσης (ούτι, μαντολίνο), Γιάννης Χριστακόπουλος (ακορντεόν), Έφη Ψιαχούλια (αφρικανική κόρα, κρουστά), Μανώλης Χριστοδούλου (κανονάκι), Μαίη Αγγελάκη (κρητικό λαούτο), Ρεζάρτα Κρούγια (βιολί), Μυρσίνη Ποντικοπούλου (βιολί), Σοφία Ζαφειρίου (βιολί, electronics), Cid Carmo (τάρχου, βιολί), Σάββας Κουδουνάς (πολίτικη λύρα, βιολί), Αναστασία Παπαγεωργίου (πολίτικη λύρα), Λαμπρινή Γιώτη (σουηδική νυκελάρπα, πιάνο), Μάρθα Παπαδόγιαννη (τσέλο), Alba Lymtsiouli (τσέλο), Γιάννης Τίκωφ (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, κιθάρα), Στάθης Κουτούζος (κρουστά), Αλεξάνδρα Μπαλάντινα (κρουστά), Mohammed Alabdali (κρουστά), Κριστίν Σωφρονίου (πιάνο).

Η Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αποχαιρετά το 2023 με μια μοναδική συναυλία την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, στις 8.30μμ, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διανέμονται αποκλειστικά μέσω της ticketservices.

 

 

Τιμώντας τους μεγάλους της ελληνικής τζαζ σκηνής

 

 

Το δίκτυο Jazz Solidarity Network διοργανώνει βραδιά γιορτής και αλληλεγγύης, αυτή τη φορά για να τιμήσει τους μεγάλους της ελληνικής τζαζ σκηνής. Να τιμήσει σημαντικούς καλλιτέχνες, με αξιόλογη δισκογραφία, μεγάλη διδακτική εμπειρία και αμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις και συνεργασίες εντός και εκτός χώρας. Αυτούς που έδειξαν τον δρόμο στους επόμενους, ώστε η ελληνική τζαζ σκηνή να είναι σήμερα μία από τις δυναμικότερες της Ευρώπης!

Μαζί μας θα είναι οι (αλφαβητικά): D. Lynch, Μ. Αλεξιάδης, Δ. Βασιλάκης, Λ. Βογιατζόγλου, Γ. Γεωργιάδης, Σ. Γιαννάτου, Γ. Ζηκογιάννης, Τ. Κανέλλος, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Κοντραφούρης, Μ. Κουτσουνάνος, Α. Λαδόπουλος, Μ. Λούτας, Τ. Μπαρμπέρης, Σ. Μπέλλος, Π. Μπενετάτος, Σ. Νοητή, Σπ. Παναγιωτόπουλος, Γ. Πολυχρονάκος, Β. Ρακόπουλος, Γ. Σταυρόπουλος, Ν. Τουλιάτος, Γ. Φακανάς, Λ. Χριστοφής και άλλοι.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν επίσης διακεκριμένοι μουσικοί νεότερων γενιών, όπως είναι οι: Ο. Ατσαλάκης, Μ. Γούναρης, Π. Κλαμπάνης, Δ. Κουτάντος, Π. Μπουραζάνης, Α. Παπαγιαννακόπουλος, Γ. Παπαναστασίου, Κ. Πατσιώτης, Γ. Τσώλης κ.ά.

Στον χώρο θα υπάρχει πωλητήριο CD, βινυλίων, βιβλίων και άλλων merch των μελών του JSN.

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, (7μμ συνέλευση, 9μμ τελετή και live sets), στο Σπίτι Art Bar.

Εισφορά οικονομικής ενίσχυσης του JSN: 8 ευρώ.

 

 

Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού

 

 

Το ομορφότερο χριστουγεννιάτικο δώρο για μικρούς και μεγάλους: μια μαγευτική παράσταση χορού, η «Ζιζέλ», σε μια εξαιρετική παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού με 70 συντελεστές, βασισμένη στην ονειρική μουσική του Adolphe Adam. Εμβληματικό έργο του 19ου αιώνα, από τα δημοφιλέστερα όλων των εποχών, με έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις, αριστουργηματικά χορογραφημένες σκηνές και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, η «Ζιζέλ» θεωρείται ένα από τα ελάχιστα ρομαντικά μπαλέτα που έχει επιβιώσει έως τις ημέρες μας χωρίς να χάσει ίχνος της δύναμής του.

Ο πλήρης τίτλος του μπαλέτου είναι «Ζιζέλ ή τα Ουιλί», γράφτηκε το 1841 και αποτελεί ύμνο στην άδολη αγάπη και στον αιώνιο έρωτα. Η Ζιζέλ, μια νεαρή χωρική που είναι ερωτευμένη με τον αριστοκράτη Άλμπρεχτ, χάνει τα λογικά της όταν ανακαλύπτει ότι ο αγαπημένος της είναι αρραβωνιασμένος με κάποια άλλη. Με ραγισμένη καρδιά, παίρνει το σπαθί του Άλμπρεχτ και αυτοκτονεί. Ως ξωτικό πια, πνεύμα της νύχτας, ενώνεται με άλλες πληγωμένες κοπέλες που εκδικούνται τους άντρες κάνοντάς τους να χορεύουν μέχρις εξαντλήσεως. Οδηγημένη ωστόσο από την αγνή αγάπη της για τον Άλμπρεχτ, τον προστατεύει από τα άλλα ξωτικά όλη τη νύχτα...

Λιμπρέτο!: Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges, Jean Coralli, Théophile Gautier. Χορογραφία: Jean Coralli, Jules Perrot. Νεότερη επεξεργασία: Marius Petipa, Leonid Lavrovsky. Διασκευή: Nadia Fedorova. Σκηνικά-Κοστούμια: Natalia Bevzenko-Zinkina. Χορεύουν, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας της Οδησσού.

Στις 18, 20, 22, 27 και 28 Δεκεμβρίου, στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Α. Τριάντη.

 

 

Η ΚΟΘ για τη Χ.Α.Ν.Θ.

 

 

Η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τη Χ.Α.Ν.Θ. περιλαμβάνει φέτος γνωστές και αγαπημένες μελωδίες των ημερών, που συνδυάζουν τη μαγεία του μπαλέτου με τη λάμψη του κινηματογράφου.

Αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της βραδιάς τα παιδιά, αφού σολίστ στο βιολί θα είναι ο μόλις 14 ετών βιρτουόζος Οδυσσέας Τσακαλίδης, που έχει ήδη στο ενεργητικό του διεθνείς εμφανίσεις και διακρίσεις, ενώ συμμετέχει η Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, σε διδασκαλία Μαρίας-Έμμας Μελιγκοπούλου. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο σπουδαίος Έλληνας μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 9μμ, στο Κλειστό Γυμναστήριο ΧΑΝΘ «Μίμης Τσικίνας».

Η συναυλία θα ενισχύσει τους σκοπούς και το έργο της Χ.Α.Ν.Θ.

 

 

Μίλτος Πασχαλίδης

 

 

Λίγο πριν «κλείσει» 30 χρόνια στη δισκογραφία, μας καλεί να θυμηθούμε τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του, γνωστά, διαχρονικά τραγούδια του, αλλά και πιο προσωπικά, κάποια σε ρυθμούς ροκ και κάποια σε πιο παραδοσιακούς.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης με τη μοναδική ατμόσφαιρα των ζωντανών εμφανίσεων του μας υπόσχεται ένα μουσικό ταξίδι που το ένα τραγούδι οδηγεί στο επόμενο σε μια απρόβλεπτη διαδρομή, αλλά με στόχο να γίνουμε μια παρέα που τραγουδά, συγκινείται και απελευθερώνεται μαζί.

Παίζουν: Θύμιος Παπαδόπουλος - πνευστά, Πάρις Περυσινάκης - λύρα, μαντολίνο, Γιάννης Μπελώνης - πιάνο, Νίκη Γρανά - ακορντεόν, τραγούδι, Ηλίας Δουμάνης - τύμπανα, Μίμης Ντούτσουλης - μπάσο.

Κάθε Σάββατο από 16 Δεκεμβρίου, στις 10μμ, στον Σταυρό του Νότου Κεντρική Σκηνή.

 

 

Δώρος Δημοσθένους

 

 

Ο εκρηκτικός περφόρμερ μας ταξιδεύει, με τον μοναδικό του τρόπο, στα ’60ς και ’70s, χωρίς να αποκλείει και «χιτ» άλλων δεκαετιών. Στην αρχή θ’ ακουστούν τραγούδια διαμάντια των Michel Legrand, Cole Porter, Μάνου Χατζιδάκι σε “artistic mood”, ενώ θ’ ακολουθήσει ένα άκρως διασκεδαστικό και χορευτικό δεύτερο μέρος με τραγούδια των Tom Jones, Elvis Presley, Beatles, Queen, Dusty Springfield, αλλά και των Γιώργου Μουζάκη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανού, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη, Γιώργου Χατζηνάσιου και Κώστα Τουρνά.

Ο Δώρος Δημοσθένους, διαθέτοντας το απαράμιλλο χάρισμα να μεταμορφώνεται και να διατρέχει με εξαιρετική ευκολία τις εποχές, μας υπόσχεται, μαζί με την 5μελη μπάντα του, τέσσερις αξέχαστες βραδιές, στις οποίες θα ξαναζήσουμε το κέφι και τη χαλαρότητα μιας εποχής ξεχασμένης, τότε που η μουσική και ο χορός ήταν ο πιο σημαντικός τρόπος διασκέδασης.

Special guests 17/12 Θέμης Ανδρεάδης, 18/12 Λένα Κιτσοπούλου.

Από την Παρασκευή 15 έως και τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στο Half Note Jazz Club.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet