Για τη σύνταξη στα 70 χρόνια: Ο νεαρός λέει «γιαγιά, να σε πάω στο δωμάτιο σου; Έχεις χαθεί;» και εκείνη απαντάει: «Είμαι η προϊσταμένη, κρετίνε!»
Ενώ φουντώνει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Μελόνι δεν ξεχνά τις προθέσεις της για την άμεση εκλογή του πρωθυπουργού από τον «λαό», παρόλη τη μεγάλη αντίθεση της αντιπολίτευσης και παρά τις αντιρρήσεις επιφανών συνταγματολόγων. Σε μια συζήτηση με θέμα «Σύνταγμα, Κοινοβούλιο, Δημοκρατία», που επικεντρώθηκε στη σχετική μεταρρύθμιση, συναντήθηκαν τρεις πρώην πρόεδροι της Βουλής (Πιερφερντινάντο Καζινι, Τζιανφράνκο Φίνι και Φάουστο Μπερτινότι) και αντάλλαξαν απόψεις, όχι πάντα σε φιλικό τόνο. Μόνο ο Τζιανφράνκο Φίνι, ο πολιτικός νονός της Μελόνι, ήταν υπέρ της μεταρρύθμισης, ενώ ο Μπερτινότι είπε ότι πρόκειται για «ένα αντικλείδι για την ανατροπή της αντιφασιστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Η κυβέρνηση Μελόνι, παράλληλα, συνεχίζει να διαπραγματεύεται την υπογραφή της Ιταλίας για το Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλώνοντας στη Γερουσία ότι δεν αποκλείει τίποτε, ακόμη και το βέτο. Σκληρή κριτική άσκησε η αντιπολίτευση. Ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, κατηγόρησε τη Μελόνι ότι «αφήνει τα προβλήματα στους επόμενους» και η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στη λιτότητα.
Ήδη, όμως, η χώρα είναι ανάστατη από την αναγγελία των περικοπών στον προϋπολογισμό σε υγεία, παιδεία και κοινωνικές δαπάνες, τα δικαστήρια έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως και αναλώσιμου υλικού, από τα σχολεία λείπουν δάσκαλοι και υλικό χρήσιμο για τη διδασκαλία, τα επιδόματα λιγοστεύουν. Με την ακρίβεια να μειώνει το εισόδημα των ιταλών πολιτών και τη φτώχεια να διογκώνεται, η πλειοψηφία καταψήφισε στη Βουλή την τροπολογία της αντιπολίτευσης, που είχε στόχο μια νέα γραφή του κειμένου της επιτροπής με θέμα τη θέσπιση του κατώτατου μισθού στα 9 ευρώ την ώρα. Μάλιστα, ο Τζουζέπε Κόντε έκανε κομμάτια το κείμενο μέσα στην αίθουσα.
Τρεις απεργίες υγειονομικών μέσα σε ένα μήνα, και άλλη μια που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο, φαίνεται ότι δεν είναι ικανές να αλλάξουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις μειώσεις δαπανών για την υγεία. Από τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για την υγεία, τα 2,3 είναι για την ανανέωση των συμβάσεων. Απομένουν 900 εκατομμύρια, από τα οποία τα 280 πηγαίνουν στις περιφέρειες και τα υπόλοιπα θα δοθούν στις ιδιωτικές δομές υγείας για να μειωθούν οι λίστες αναμονής. Εν ολίγοις συμβαίνει το εξής παράδοξο, οι γιατροί να φεύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας των αβάσταχτων συνθηκών εργασίας και να καταλήγουν στις ιδιωτικές δομές που θα έχουν χρήματα για να μειώσουν τις λίστες αναμονής.
Σύμφωνα με τροπολογία που επιχειρεί να μειώσει την κατακραυγή για τις περικοπές συντάξεων των υγειονομικών και κάποιων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά που δεν ικανοποιεί τα συνδικάτα, οι υγειονομικοί που θα επιλέξουν να εργαστούν μέχρι τα 70 χρόνια τους, θα υποστούν μικρότερες περικοπές. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το 2032, οπότε θα αρχίσουν αυξανόμενες περικοπές στη χρηματοδότηση του δημοσίου συστήματος υγείας και θα φθάσουν τα 3,2 δισεκατομμύρια σε μια δεκαετία.
Παρόλα αυτά, λεφτά υπάρχουν για την κατασκευή της γέφυρας στο Στενό της Μεσσήνης, το γιγάντιο έργο που προωθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι. Η λύση είναι εύκολη. Θα αφαιρεθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης και Συνοχής 2,3 δισεκατομμύρια, δηλαδή 718 εκατομμύρια από το ποσοστό που προορίζεται για τις κεντρικές διοικήσεις και 1,6 δισεκατομμύρια από τις περιφέρειες Καλαβρίας και Σικελίας. Ήδη όμως άρχισαν οι διαφωνίες. Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ακόμη και των παρατάξεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, διαμαρτύρονται, γνωρίζοντας ότι η αφαίρεση πόρων, που κάποιοι χαρακτηρίζουν «κλοπή» από τις περιφέρειές τους, συνεπάγεται την απώλεια χρημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, για κοινωνικές πολιτικές, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν είναι βέβαιο ότι οι πολίτες της Σικελίας και της Καλαβρίας θα δεχθούν αδιαμαρτύρητα μια παρόμοια προοπτική.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται και η Μελόνι προετοιμάζει χωρίς θόρυβο το διάταγμα για τη νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία για το 2024.
Επίσης χωρίς θόρυβο, η Ιταλία εγκαταλείπει τη συμφωνία με την Κίνα για τον «Δρόμο του Μεταξιού», την οποία είχε υπογράψει πρώτη το 2019. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη από το καλοκαίρι, έπειτα από τη συνομιλία της Μελόνι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ήδη τον Σεπτέμβριο, η Μελόνι είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της στον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, σε συνάντησή τους στη σύνοδο του G20 στην Ινδία. Μόνο που η έξοδος από τη συμφωνία έπρεπε να συζητηθεί στο κοινοβούλιο και η Μελόνι το απέφυγε.
Είναι προφανές ότι έχει επιλέξει τους συμμάχους της. Περιμένουμε τώρα να δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας της.