«Μας αγαπάνε, αλλά δεν μας παντρεύονται», έλεγε κάποτε ο Λεωνίδας Κύρκος. Το ίδιο όμως με άλλα λόγια είπε και ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στους συνέδρους του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του κόμματός του, την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και άνθρωποι που μας άκουγαν και συμφωνούσαν μαζί μας δεν ήθελαν να ακούνε από ένα κόμμα του 3% για ρήξη που απαιτούσε τουλάχιστον 30% – δεν ήθελαν να ακούνε για ένα βαρύ κυβερνητικό πρόγραμμα που, όσο και να το εκτιμούσαν, ήξεραν ότι δεν θα μας δινόταν η ευκαιρία να το εφαρμόσουμε». Ανέλαβε μάλιστα προσωπικά την ευθύνη για το σύνθημα «Πρώτη φορά Ρήξη» ως εκτός τόπου και χρόνου καθώς, όπως τόνισε, «ένας εξουθενωμένος από την πολυετή κρίση κόσμος, του γύρισε την πλάτη».
Μαζί με την παραπάνω παραδοχή, ενός ιδιότυπου μικρομεγαλισμού δηλαδή, η πανδημία και η δυνατότητα παροχής επιδομάτων από την κυβέρνηση, ο πληθωρισμός και η αποκόμιση αυξημένων εισοδημάτων από ενοίκια καθώς και η «αντιπολίτευση των ηττημένων» - όπως χαρακτήρισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, ο γραμματέας του κόμματος -, συνοψίζουν, κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, τις τέσσερις βασικές αιτίες της βαριάς ήττας της Αριστεράς και του ΜέΡΑ25.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γραμματέας του κόμματος ξεκαθάρισε ότι «Χωρίς κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, είτε αυτά είναι γη, ανεμογεννήτριες ή προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, ούτε πράσινη μετάβαση θα γίνει, ούτε οι αλγόριθμοι θα μετατραπούν από αφεντικά σε σκλάβους των ανθρώπων, ούτε οι γυναίκες θα κατακτήσουν ουσιαστική ισότητα». Παρόλο που με αυτήν τη διατύπωση επέμεινε στο αριστερό πρόσημο των πολιτικών που είναι αναγκαίες για την κοινωνία, υπέδειξε πως «καλό είναι να μην μιλάμε για την Αριστερά – αρκετά μιλήσαμε για αυτήν – αλλά να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αριστερά», καθώς, όπως ακούει από την κοινωνία, «Η Αριστερά διώχνει τον κόσμο, μυρίζει μούχλα και παραγοντισμό, κουράζει με ατέρμονες συζητήσεις που τελικά απωθούν τους νέους, τους δημιουργικούς ανθρώπους».
Αυτή η τελευταία αναφορά θα μπορούσε να εκληφθεί και ως συγκαλυμμένη προσπάθεια να αποδοθεί η ήττα κυρίως σε μια κακή επικοινωνιακή τακτική καθώς, κατά τα άλλα, τόσο η πολιτική ανάλυση και στρατηγική όσο και η πολιτική συμμαχιών του κόμματος διαπιστώθηκε ότι κινήθηκαν στη σωστή κατεύθυνση.
Οι επόμενες φάσεις του συνεδρίου
Στις κυρίως εργασίες του Συνεδρίου, η συμμετοχή έφτασε τους συνολικά 680 σύνεδρους, μεγαλύτερη και από αυτή του 1ου Συνεδρίου ενώ το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τέσσερις θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με συνολικά 166 τοποθετήσεις από 117 ομιλητές, δια ζώσης ή μέσω zoom.
Οι ενότητες αφορούσαν στο Καταστατικό και τα οργανωτικά θέματα, την εσωτερική Δημοκρατία και την κατάρτιση ψηφοδελτίων, την αποτίμηση του σχήματος «ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη» και τον διάλογο για μελλοντικές συμμαχίες (κοινωνικές, κινηματικές και πολιτικές) και, τέλος, τις γενικές τοποθετήσεις για τη Στρατηγική και τις Θέσεις του κόμματος. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις ξεχώρισε αυτή του Νίκου Θεοχαράκη, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα διέκρινε ως αισιόδοξη την προοπτική του κόμματος.
Επισημαίνεται ότι το Συνέδριο δεν τελείωσε με τη συνήθη διαδικασία των ψηφοφοριών, οι οποίες κατά παράδοση γίνονται πάνω σε προαποφασισμένα κείμενα. Αντίθετα, ως καινοτομία, θα έχει και δύο επόμενες φάσεις ως εξής: Θα δοθεί χρόνος, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και γραπτά και να αναρτηθούν σταδιακά στην ειδικά διαμορφωμένη περιοχή του forum μελών του ΜέΡΑ25, προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη του κόμματος. Αφού γίνει η σύνθεση ή η διαπίστωση των αντιπαραθετικών προτάσεων, θα τεθούν όλες σε ψηφοφορία. Οι ψηφοφορίες, τόσο για τα τελικά κείμενα επί των τεσσάρων θεματικών όσο και για την ανάδειξη των νέων οργάνων του ΜέΡΑ25 θα πραγματοποιηθούν στα μέσα και στα τέλη Γενάρη αντίστοιχα, μεταξύ όλων των συνέδρων ενώ τα αποτελέσματα θα τεθούν προς έγκριση και στα από τα πάνω από 140.000 μέλη του DiEM25 πανευρωπαϊκά.
Από τις βασικές προτάσεις που θα τεθούν προς έγκριση για το Καταστατικό είναι η αναδιοργάνωση της λίστας μελών του κόμματος με τη δημιουργία δύο ομόκεντρων κύκλων ακτιβιστών/υποστηρικτών του ΜέΡΑ25, η δημιουργία Ακαδημίας ΜέΡΑ25 με στόχο την αναλυτική και θεωρητική εμβάθυνση στις θέσεις του κόμματος, στην επικοινωνία και στην ανάπτυξη οργανωτικών δεξιοτήτων των μελών. Επίσης προτάθηκε η ανασύσταση των Συντονιστικών Επιτροπών στις 13 περιφέρειες, η δημιουργία αυτόνομης Επιτροπής Οργάνωσης Εκδηλώσεων και η δημιουργία συλλογικού Κεντρικού Συμβουλίου για τον συντονισμό της νεολαίας του ΜέΡΑ25.
Ακόμα, προτάθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη η κατάργηση του προνομίου του γραμματέα για πρόταση υποψηφιοτήτων στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Θα μπορεί ωστόσο να προτείνει μέλη στην ΠΓ όπως κάθε απλό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Προτάθηκε επίσης και η ίδρυση ολιγομελούς κληρωτού Επικυρωτικού Συμβουλίου που θα αναλάβει μεταξύ άλλων τη διενέργεια εσωτερικών δημοψηφισμάτων, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα κατ’ ελάχιστο ένα κάθε τρεις μήνες και κατά μέγιστο ένα κάθε μήνα και αφού θα προηγούνται τουλάχιστον 2 εβδομάδες ζωντανού διαλόγου (διαδικτυακού ή/και δια ζώσης) για κάθε θέμα.
Ευρωεκλογές και συμμαχίες
Κοινό τόπο στις τοποθετήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, του Κλέωνα Γρηγοριάδη και αρκετών συνέδρων αποτέλεσε η πεποίθηση ότι, «ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, το ΜέΡΑ25 είναι περήφανο για τη "Συμμαχία για τη Ρήξη" που επιβεβαίωσε ότι είναι το κόμμα που έμπρακτα και σταθερά επιδιώκει την ενότητα. Γι αυτό και επιδιώκει να τη διευρύνει, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου, σαν αυτόν που έχει ξεκινήσει στο aristera.eu, διασφαλίζοντας βέβαια το διεθνιστικό και διαφανή χαρακτήρα του ΜέΡΑ25 - DiEM25».
Επίσης, παρουσιάστηκε και θα κατατεθεί πρόταση που αφορά στη διαδικασία κατάρτισης του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές και περιλαμβάνει ψηφοφορία με τη συμμετοχή όλων των μελών του ΜέΡΑ25, αφού όμως θα έχουν προηγηθεί διαδικασίες διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων και των μελών.
Χαιρετισμούς στο 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 απεύθυναν οι εκπρόσωποι πολιτικών φορέων και οργανώσεων. Από Λαϊκή Ενότητα – Ανυπόταχτη Αριστερά ο Δημήτρης Στρατούλης, από το Ξεκίνημα η Ηλέκτρα Κλείτσα, από τη ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) η Μαρία Μπόλαρη, και από την Αναμέτρηση η Τόνια Κατερίνη. Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου, όπως έγινε και στα κινήματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Με ορόσημο τις ευρωεκλογές κατατέθηκαν προτάσεις συμπόρευσης πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών και συνεννόησης που θα απαντά στα αιτήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σημειώνεται πάντως ότι στα πηγαδάκια κυριάρχησαν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και, κυρίως, η δημιουργία της Νέας Αριστεράς. Παρά το γεγονός ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει απαξιωτικά λόγο για ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, πολλοί προβληματίζονται από το γεγονός ότι –όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις– το ΜέΡΑ25 δεν επωφελείται από τη διάσπαση αφενός και, αφετέρου, επισήμαιναν ότι από την πορεία της Νέας Αριστεράς θα εξαρτηθεί η διαμόρφωση των συσχετισμών στην κεντροαριστερά και την ευρύτερη αριστερά.