Το μήνυμα συμπαράστασης στον διεθνή αγώνα της Ελλάδας με την Ολλανδία
 
Το περασμένο Σάββατο, πριν την έναρξη του διεθνή αγώνα Rugby League γυναικών Ελλάδα-Ολλανδία, η διεθνής παίκτρια Ελευθερία Αγγέλη σε ένδειξη συμπαράστασης κράτησε τη σημαία της Παλαιστίνης. Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλά θετικά σχόλια για την ενέργεια της ελληνίδας αθλήτριας. Όμως σε μια ακατανόητη ενέργεια, η ομοσπονδία Ράγκμπι κατά την αναπαραγωγή της φωτογραφίας την αλλοίωσε τοποθετώντας την ελληνική σημαία εκεί όπου η Αγγέλη κρατούσε την Παλαιστινιακή. Η αντίδραση ήταν μεγάλη και η ομοσπονδία αναγκάστηκε να αποσύρει την παραποιημένη φωτογραφία.

 

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Στυλιανού σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» τις αρνητικές εντυπώσεις από την απόπειρα «αλλοίωσης» της φωτογραφίας, έκανε δήλωση στην οποία ανέφερε: «Η παραπάνω κίνηση δεν αποτελούσε σε καμία περίπτωση δήλωση πολιτικών πεποιθήσεων ούτε τάχθηκε υπέρ ή κατά της διαμαρτυρίας της παίκτριας της εθνικής ομάδας γυναικών. Αποτελεί λάθος διαχείριση της αναδημοσίευσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ομοσπονδίας μας, και επιθυμία μας ήταν να μην θιχτεί πολιτικό θέμα σε αγώνα εθνικής ομάδας και να επισκιάσει με τον τρόπο αυτό όλη την προσπάθεια, προετοιμασία και τον μεγάλο αγώνα των παικτριών της εθνικής μας που μας κάνουν υπερήφανους και υπερήφανες».
Από τη πλευρά της, η Ελευθερία Αγγέλη σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε: «Τα γήπεδα είναι μικρογραφία της κοινωνίας μας και γι’ αυτό η λογική μου πάντα ήταν ο μετασχηματισμός τους και όχι το σταύρωμα και ο διασυρμός. Το άθλημα του ράγκμπι λιγκ είναι τόσο μικρό στην Ελλάδα που κυριολεκτικά μια χούφτα άνθρωποι με προσωπικό χρόνο, χρήματα και πολύ-πολύ κόπο καθημερινά παλεύουμε να γίνει γνωστό, να μαζέψουμε παίκτες και παίκτριες, να διαχειριστούμε τραυματισμούς, με την κρατική απαξίωση και υποχρηματοδότηση που όλοι γνωρίζουμε στον ελληνικό αθλητισμό. Ο Γιώργος Στυλιανού είναι ένας άνθρωπος που αν δεν υπήρχε, δεν θα υπήρχε και το άθλημα στην Ελλάδα και αυτό θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστεί. Ξέρει και ξέρω πως πάντα θα έχουμε διαφορετική άποψη πάνω σε πολλά θέματα. Η αναγνώριση όμως ενός λάθους είναι κάτι τίμιο και πρέπει να το επικροτούμε. Παρόλα αυτά, επίσης ξέρει και ξέρω πως αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνω ούτε βήμα πίσω από τα πιστεύω μου και θα εξακολουθήσω να φωνάζω πως το “νο πολιτικά” στον αθλητισμό με βρίσκει αντίθετη με όλο μου το είναι. Δεν θα κάνω πίσω επίσης ούτε βήμα από την υπεράσπιση των καταπιεσμένων αυτού του κόσμου. Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά λοιπόν!»
Όλα άρχισαν το 1895, όταν στην Αγγλία σχηματίστηκε η Βόρεια Ένωση Ράγκμπι Ποδοσφαίρου (NRFU), ως διάσπαση της Rugby Football Union. Οι βόρειες ομάδες είχαν συνήθως περισσότερους παίκτες εργατικής τάξης (ανθρακωρύχους, εργάτες μύλου κ.λπ.) που δεν είχαν την πολυτέλεια να παίξουν χωρίς αποζημίωση, σε αντίθεση με τις εύπορες ομάδες του Νότου που είχαν άλλες πηγές εισοδήματος για να διατηρήσουν την αρχή των ερασιτεχνών. Το 1895, ένα διάταγμα της RFU, που απαγόρευε το ράγκμπι σε γήπεδα όπου χρεώνονταν εισιτήρια εισόδου, οδήγησε είκοσι δύο συλλόγους να συναντηθούν στο Χάντερσφιλντ στις 29 Αυγούστου 1895 και να σχηματίσουν το «North Rugby Football Union». Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, αν και ιστορικά Rugby League έπαιζε η εργατική τάξη, ενώ Rugby Union οι ανώτερες τάξεις και τα κολλέγια. Στην Ελλάδα όταν ακούμε ράγκμπι αμέσως σκεφτόμαστε αμερικάνικες ταινίες, κράνη, πανοπλίες και χοτ ντογκ. Ομως αυτό είναι το American football, ένα τελείως διαφορετικό άθλημα. Το ράγκμπι λιγκ είναι άλλο άθλημα και ήταν σχεδόν άγνωστο μέχρι τη δημιουργία των Athens Raiders Rugby League. Μεικτές προπονήσεις ανδρών και γυναικών κάνουν ακόμα πιο πανέμορφο το άθλημα αυτό καθώς η ανδρική ομάδα δρα βοηθητικά, τόσο ενόψει αγώνων της γυναικείας και αυξάνει τον ανταγωνισμό, αλλά την ίδια στιγμή σαν μια μεγάλη αγκαλιά, πετιέται έξω από τα γήπεδα οποιοδήποτε στερεότυπο για ανδροκρατούμενα αθλήματα. Ίσες και ίσοι μέσα στο γήπεδο με βαθύ σεβασμό συμπαίκτες και συμπαίκτριες. Κανένα σώμα, καμία ηλικία και καμία εμπειρία δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο. Ένα άθλημα σχετικά άγνωστο ακόμα στην Ελλάδα, ωστόσο με διαρκή άνοδο και εξέλιξη, που δείχνει πως το πάθος και το πείσμα λίγων μόνο ανθρώπων μπορεί να φέρει την αλλαγή στον ελληνικό αθλητισμό.
Σε διεθνές επίπεδο, η Εθνική Ελλάδος Ανδρών συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2022 στην Αγγλία, αντιμετωπίζοντας τις δυνατές και έμπειρες ομάδες της Γαλλίας, Σαμόα και Αγγλίας. Στις 28 και 29 Οκτωβρίου 2023, αντιμετώπισε την Εθνική Ουκρανίας και στις 4 Νοεμβρίου αντιμετώπισε νικηφόρα (6-36) τη Νορβηγία σε ένα εκτός έδρας ματς. Η Εθνική Ελλάδος Γυναικών κατέκτησε το 2022 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Group B με δύο νίκες απέναντι στην Τουρκία (εκτός έδρας) και τη Σερβία (εντός έδρας). Στις 11 Νοεμβρίου αντιμετώπισε τη Σερβία, την νίκησε εκτός έδρας 8-4 και κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο. Το φετινό πρωτάθλημα 2023-2024 φιλοξενεί 9 ομάδες ανδρών και 4 ομάδες γυναικών.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet