Βαριές κουβέντες ακούστηκαν –για τον υπογράφοντα και την «Ε» – από τη Διάνα Βουτυράκου. Κουβέντες του συρμού: fake news. Ας δούμε, λοιπόν, αν υπάρχει είδηση και κατά πόσο είναι ψευδής.
Δημοσιεύσαμε σε εισαγωγικά όσα έχουν αποδοθεί στην ίδια ως τοποθετήσεις της σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών, στην οποία μαζί με τον Στ. Κασσελάκη εκπροσώπησαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το κείμενο που δημοσιεύσαμε, είχε ήδη αναπαραχθεί πανομοιότυπο από ικανό αριθμό μέσων και βρίσκεται αναρτημένο ακόμα και σήμερα στις ιστοσελίδες τους, χωρίς να αμφισβητηθεί κατά οποιοδήποτε τρόπο. Προς επιπλέον έλεγχο προστρέξαμε και στο πλέον φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσο, την «Αυγή», που δημοσίευε ακριβώς το ίδιο κείμενο αποδίδοντάς το στην ίδια. Κι αυτό παραμένει αναρτημένο. News, λοιπόν, υπάρχουν, το fake τίθεται εν αμφιβόλω. Τουλάχιστον.
Παρ’ όλα αυτά, εκείνη επιμένει ότι το δικό μας πανομοιότυπο «δημοσίευμα είναι ψευδές και ουδέποτε φυσικά μίλησα για όσα αναφέρει παρουσιάζοντάς τα ως λεγόμενά μου». Ωστόσο σε ανάρτησή (16/6/2023) χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με τα ίδια σχεδόν λόγια. Ψευδές, ίσως, κι αυτό.
Ελάχιστη σημασία, πάντως, έχει ποιος ανέσυρε το επιχείρημα που ακούστηκε στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Εμείς, παρά την έρευνα για την επαλήθευση, δεν επιχειρήσαμε ρεπορτάζ. Με βάση τα δεδομένα του ρεπορτάζ αποπειραθήκαμε μια ολιγόλογη πολιτική κρίση σε ένα κείμενο 800 λέξεων. Και δεν θα το κάναμε ποτέ με στόχο να κατακεραυνώσουμε, πολύ περισσότερο να συκοφαντήσουμε μια νέα γυναίκα, επιστήμονα ενταγμένη στην αριστερά.
Το κάναμε γιατί το ίδιο το επιχείρημα –«αν τα φίλτρα εισαγωγής είναι ίδια για τα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, τότε γιατί κανείς να επιλέξει τα ιδιωτικά;»– είναι πολιτικά ασθενές και προβληματικό. Διότι σε αυτό το «γιατί;» υπάρχει απάντηση: γιατί διαθέτει το απαραίτητο χρήμα. Γιατί μόνο όποιοι το διαθέτουν θα τολμήσουν να επιλέξουν στο «μηχανογραφικό» τους ένα τμήμα ιδιωτικού πανεπιστημίου με… κίνδυνο να περάσουν σ’ αυτό. Και επειδή αυτοί δεν αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα, θα εισαχθούν και με ξεχωριστή ευκολία, καθώς δεν θα υπάρχει συνωστισμός εκεί και, συνεπώς, οι βάσεις εισαγωγής θα είναι χαμηλές.
Και επισημάναμε ότι υπάρχει μια πιο σταθερή βάση, πάνω στην οποία μπορεί να οργανωθεί μια πιο ισχυρή γραμμή άμυνας και μια πιθανή επιχείρηση ανάκτησης του χαμένου εδάφους: η επίκληση της συνταγματικής επιταγής για δωρεάν παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, σε συνδυασμό με την προγραμματική θέση για ανεμπόδιστη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για μια πολιτική διαφορά και όχι για έναν μέχρι τελικής πτώσεως αγώνα μεταξύ αλήθειας και ψεύδους.
ΥΓ. Ας μου επιτραπεί και μια παραίνεση. Θετικό δείγμα η ευθιξία, αλλά η θεσμική, καθ’ όλα πολιτική, θέση της υπεύθυνης για τη «δεξαμενή σκέψης» ενός κόμματος προϋποθέτει κάποιο βαθμό ανοχής στην πολιτική κριτική. Και απαιτεί απαντήσεις ψύχραιμες χωρίς την εύκολη προσφυγή στην καταγγελία του ψεύδους.