Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ

 

 

 

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ «ΕΠΟΧΗΣ»

 

 

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια που η Εποχή βρίσκεται στα περίπτερα, την κουβαλάμε στις τσάντες μας, μας περιμένει στο τραπεζάκι του σαλονιού ή στον πάγκο, την αφήνουμε να τη βρει ο επόμενος στο λεωφορείο ή το μετρό, την επικαλούμαστε στις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, την κραδαίνουμε στους δρόμους και τις διαδηλώσεις ή ακόμα και στα μπαρ (εκεί άλλωστε πρωτοπουλήθηκε χέρι με χέρι), την έχουμε καμάρι. Η εφημερίδα μας ως μια υπέροχη 35άχρονη θα ανοίξει το ημερολόγιο των αναμνήσεων και το άλμπουμ των καλύτερων στιγμών της και θα μας το προσφέρει στην αλλαγή του χρόνου σε ένα ένθετο αφιέρωμα 32 σελίδων, όσο και το μπόι της κάθε βδομάδα, που θα βρεθεί στα περίπτερα την Πρωτοχρονιά και θα πωλείται σε τιμή γενεθλιάζουσα και αλληλέγγυα: στα 5 ευρώ. Το ένθετο θα είναι το δώρο μας για τα 35 χρόνια που πέρασαν, η πώλησή του θα είναι το δώρο των αναγνωστών μας στην «Εποχή» για τη δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα χρονιά που έρχεται. Δημοσιεύουμε σήμερα κείμενο του Αριστείδη Μπαλτά το οποίο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα, για να πάρετε μια πρώτη γεύση.

 

 

Αν περιοδολογήσουμε πρόχειρα την πρόσφατη πολιτική ιστορία μας, ίσως ως μη οφείλαμε, η περίοδος της Μεταπολίτευσης ανοίγει το 1974 –αφαιρώ όσα την προετοίμασαν– και κλείνει το 2008 με το ξεκίνημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τον Μάιο του 2008 πέθανε ο Άγγελος Ελεφάντης. Έγραφα τότε για τη δική του εποχή, την εποχή της πολιτικά ενεργού ζωής του: «…το τι κινήθηκε πραγματικά τα τελευταία 40 χρόνια σε τούτο τον τόπο [ενν. από το 1967-1968] –στο επίπεδο των ιδεών που μπορούν να προικίσουν την Αριστερά, στο επίπεδο της κριτικής ευστοχίας που αλλάζει τη ροή της σκέψης, στο επίπεδο των συλλήψεων και των πρωτοβουλιών που απέβλεπαν στον ίδιο πάντα στόχο, στο επίπεδο της ενιαίας μέριμνας για τα μεγάλα, για τα μικρά και για την έκφρασή τους, στο επίπεδο της ευθείας επιρροής στις ιδέες, τη δράση και τη ζωή των άλλων– το συμπαγές πρόσωπο του Άγγελου Ελεφάντη θα ξεπροβάλει ως ο απολύτως καίριος κρίκος. Και αυτό σημαίνει πως η απώλειά του σήμερα …είναι η απώλεια του ακλόνητου οδοδείκτη της αριστερής ποιότητας και της κομμουνιστικής προοπτικής… Είναι η απώλεια του Πλοιάρχου».

Καίριος κρίκος ο Άγγελος και για τη δημιουργία της Εποχής. Θυμάμαι έντονα τις συζητήσεις μαζί του κατά την προετοιμασία της έκδοσής της. Προετοιμασία που τον είχε συνεπάρει. Όπως είχε συνεπάρει στον έναν ή τον άλλο βαθμό και τους περισσότερους συνεργάτες του Πολίτη, του περιοδικού του Άγγελου. Έμπνευσή του η παλιά ιδέα των μπολσεβίκων: δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη Αριστερά που προσβλέπει στην έμπρακτη αλλαγή του κόσμου χωρίς μια «πανρωσική» εφημερίδα που θα εκφράζει, θα επεξεργάζεται και θα διαδίδει συστηματικά, ανοιχτά και δημοκρατικά τα πολλά αιτούμενα του μεγάλου μετασχηματισμού. Αυτόν τον ρόλο καλούταν να παίξει στα δικά μας μέρη η εβδομαδιαία νέα εφημερίδα. Βέβαια, υπό τις συνθήκες, με τα μέσα και τις δυνατότητες της εποχής. Όπου σε αυτήν παρέπεμπε και ο τίτλος που τελικά επιλέχθηκε για εκείνη: Εποχή. Εποχή αναφερόμενη σε τόπο και χρόνο. Εποχή μακρόσυρτα μεταβατική.

Μετά το 2008 ο πολιτικός χρόνος πύκνωσε και επιταχύνθηκε. Ο Άγγελος δεν έζησε να δει αυτές τις αλλαγές. Δεν έζησε να διαπιστώσει ευθέως αυτό που πίστευε ακράδαντα: ότι τα μικρά πολιτικά μεγέθη μπορούν να γίνουν μεγάλα και τα μεγάλα μικρά. Ότι η Αριστερά μπορεί να φτάσει να κυβερνήσει ακολουθώντας τον δημοκρατικό δρόμο. Ότι η εκφερόμενη ως ουτοπία μπορεί να γίνει πράξη. Ότι συντελεστές του Πολίτη και της Εποχής μπορεί να φτάσουν να αναλάβουν ακόμη και συγκεκριμένες κυβερνητικές ευθύνες, όντας πλήρως αθώοι της φιλοδοξίας τούτης. Και να τις τιμήσουν. Ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος αποσκοπούσε και αποσκοπεί να εξαφανίσει από προσώπου γης την ίδια αυτή δυνατότητα. Τη δυνατότητα που έτρεφε όλα όσα έπραττε και σκεφτόταν ο Άγγελος. Άγγελος πρωτοστάτης λοιπόν. Με την εφημερίδα Εποχή να εξακολουθεί να φέρει το αποτύπωμά του. Περνώντας και εξελισσόμενη από τον πολιτικά αραιό χρόνο του 1998 στον πυκνό που συνεχίζουμε να διανύουμε. Και διατηρώντας απτόητη το εγχείρημα στις σημερινές πολλαπλά δυσκολότερες συνθήκες. Κρατώντας επί 35 συναπτά έτη τις ίδιες θεμελιώδεις ιδεολογικές, πολιτικές και ηθικές προκείμενες, αλλά προσαρμοσμένες, όπως θα όφειλαν, στις εκάστοτε νέες συνθήκες.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet