Το 2023 η εγχώρια δισκογραφική παραγωγή κάλυψε με επάρκεια όλα τα μουσικά είδη, παρά το γεγονός ότι οι δισκογραφικές έχουν συρρικνωθεί, οι δίσκοι πλέον δεν πουλάνε και συνθέσεις και τραγούδια πρωτοεμφανίζονται στις γνωστές ψηφιακές πλατφόρμες: YouTube, Spotify, Amazon, Tidal, AppleMusic κ.α. Οι Ακροάσεις της Εποχής με σεβασμό στην αισθητική και στον χρόνο του ακροατή, παρουσίασαν δημιουργούς και ερμηνευτές που τιμούν την τέχνη τους και το αποτύπωμα τους στη δισκογραφία θα παραμείνει διαχρονικό.

 

Κλασική και σύγχρονη ελληνική μουσική

 

Cyprien Katsaris

O παγκοσμίου φήμης γάλλο-κύπριος πιανίστας και συνθέτης Κυπριανός Κατσαρής, τιμά την ελληνική συνθετική δημιουργία και δισκογραφεί έργα των Γ. Α. Παπαϊωάννου, Γ. Κωνσταντινίδη και Δ. Λεβίδη. Η μελέτη, η έρευνα και το έμπρακτο ενδιαφέρον του Κατσαρή για τα σπουδαία έργα της ελληνικής πιανιστικής φιλολογίας των τελευταίων 200 χρόνων είναι γνωστό, αρχής γενομένης με τη συνεργασία του με τον θρυλικό έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που ξεκίνησε από το 1978. Ένας από τους μεγαλύτερους πιανίστες της εποχής μας ανθολογεί και ερμηνεύει έλληνες συνθέτες και μόνο αυτό κάνει τον δίσκο αυτό ξεχωριστό. Ένα εύγε και στον παραγωγό της δισκογραφικής Melism, Νικόλαο Σαμαλτάνο, που φροντίζει στις εκδόσεις του να παρουσιάζει και άγνωστα διαμάντια της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

 

«Paper moon»

Ο τρόπος ερμηνείας της Έλενας Παπανδρέου βασίζεται στον συνδυασμό τεχνικής τελειότητας και άμεσης εκφραστικής μουσικότητας. Η προσέγγιση της σε κάθε συνθετικό έργο είναι διεισδυτική και η δεξιοτεχνία της της επιτρέπει να κινείται σε όλα τα στιλ, από το μπαρόκ μέχρι την avant-garde. Στο παρόν ηχογράφημα, με όχημα την κιθάρα μας ταξιδεύει στον μουσικό κόσμο και στην αισθητική του Μάνου Χατζιδάκι. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την BIS στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε μορφή SASD (Super Audio CD).

 

«Αναζήτηση του τέλειου γαλάζιου»

Υπάρχουν κάποια έργα που σε γοητεύουν και σε καθηλώνουν από τις πρώτες νότες, ο συνθέτης βρίσκει τον τρόπο και μέσα από μουσικούς κώδικες μιλάει κατευθείαν στην καρδιά μας. Στην παρούσα συλλογή, ο συνθέτης Θανάσης Δρίτσας μιλάει στην καρδιά μας με «τραγούδια χωρίς λόγια», έτσι αποκαλεί τα έργα του δίσκου. Η συλλογή συνιστά μιαν ενότητα οργανικών έργων και αποτελείται από 12 σύντομα κομμάτια για πιάνο (αριθ. 1-12), 4 κομμάτια για τσέλο και πιάνο (αριθ. 13-16) και δύο κομμάτια για πιάνο, βιολί και τσέλο (αριθ. 17-18), των οποίων οι μελωδίες κινούνται με άνεση μεταξύ της απλής, άμεσης και απόλυτα οικείας γραφής και της απαιτητικής γραφής της μουσικής δωματίου.

 

«Bridges»

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιλεγμένη αλλά και αρκετά «ψαγμένη» ανθολογία με έργα για βιολί και πιάνο τεσσάρων Ελλήνων της διασποράς. Η αντιμετώπιση και η ερμηνευτική προσέγγιση στην ιδιαιτερότητα του κάθε έργου δείχνει, εκτός από τη σοβαρή και επίμονη μελέτη τους, την αγάπη και την πίστη στην αξία τους από τον Ούβε Μάτσκε και την κόρη του Δανάη. Η αρμονική σύμπραξη ανάμεσα στο βιολί και στο πιάνο, η μουσικότητα, η εκφραστικότητα και η ευαισθησία στο άκουσμά τους μας κάνουν κοινωνούς μιας ξεχωριστής μουσικής απόλαυσης.

 

«Cuatro Argentinas»

Ο Maximo Diego Pujol σήμερα είναι ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους αργεντινούς συνθέτες της κιθάρας. Τα έργα του ερμηνεύονται και ηχογραφούνται σε όλο τον κόσμο και μελετώνται σε Master Classes και συνέδρια στα πιο διάσημα διεθνή φεστιβάλ αφιερωμένα στην κιθάρα. Ο Γιώργος Τοσικιάν με την ερμηνεία του σε αυτό το έργο καταργεί τα σύνορα της μουσικής τοπογραφίας και επιστρατεύει τη δεξιοτεχνία του στην εκτέλεση ενός απαιτητικού κιθαριστικού ρεπερτορίου.

 

Μελοποιημένη ποίηση

 

«Τα δώρα»

Πρώτα -πρώτα, ο τίτλος του δίσκου, από το ομότιτλο εμβληματικό ποίημα, δίνει το στίγμα μιας μελετημένης προσέγγισης. Ο Γιώργος Νικητόπουλος από τη συλλογή «Ποιήματα άπαντα (1945-1998)», εκδόσεις Κέδρος, ανθολόγησε και μελοποίησε δέκα ποιήματα: αποδεικνύοντας στο παρόν ηχογράφημα πως η δύναμη της μουσικής, οι φωνές των ερμηνευτών και οι ήχοι των οργάνων είναι εργαλεία για τον δρόμο προς στην ουσία των λέξεων. Από την αρχή της ακρόασης ο συνθέτης μας προδιαθέτει και μας υποβάλει στην ατμόσφαιρα με την απαγγελία του ποιήματος «Εζησα κοντά» από τον εξαιρετικό ηθοποιό Χρήστο Στέργιογλου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν μοναδικά τρεις γυναικείες φωνές: η Ηρώ Σαΐα, η Αγγελική Τουμπανάκη και η Παυλίνα Κατσή.

 

«Ιάμβη»

Ο Γιώργος Φιλιππάκης και ο Χάρης Γ. Καβαλλιεράτος μας προσφέρουν μια πολύ σημαντική συλλογή μελοποιημένης ιαμβικής ποίησης. Σε απόλυτο διάλογο μεταξύ τους και στην ίδια αισθητική, γράφουν, εμπλουτίζουν τη συλλογή με στοιχεία που απαντούν κυρίως στα νάματα της ελληνικής μυθολογίας, συνθέτουν με έμπνευση, λυρισμό, θεατρικότητα και μελωδικές ιδέες. Με το εγχείρημα τους μας κάνουν κατανοητό ότι η ιαμβική ποίηση ήρθε πρώτη να εκφράσει τα συναισθήματα που σχετίζονται με περιστατικά της καθημερινής ζωής.

Οι ερμηνευτές Γιώργος Φιλιππάκης, Θεοδώρα Μπάκα, Μαρία Θωίδου, Barbara Sauter με εκφραστική δεινότητα δημιουργούν τις εικόνες και την ατμόσφαιρα που απαιτεί ένα τόσο απαιτητικό εγχείρημα.

 

«Αρχή του κόσμου πράσινη»

Πρόκειται για το πρώτο άλμπουμ από μια σειρά πέντε δίσκων μελοποιημένης ποίησης του κατ’ εξοχήν μελωδιστή συνθέτη Γιώργου Κουρουπού. Ο διακεκριμένος συνθέτης επιλέγει και μελοποιεί 25 ποιήματα, δημιουργώντας: Δεκατέσσερα τραγούδια σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Τρία τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς, Τρία τραγούδια σε ποίηση Αρχίλοχου, Τρία τραγούδια σε ποίηση Ανδρέα Εμπειρίκου, Δύο τραγούδια σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη. Ερμηνευτές είναι δύο κορυφαίοι λυρικοί καλλιτέχνες: ο διεθνής βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, που ερμηνεύσει τα 22 τραγούδια του δίσκου και η καταξιωμένη μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη, που ερμηνεύει τρία τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς. Μαζί τους συμπράττουν δύο σπουδαίοι πιανίστες, ο Θανάσης Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης. Με τον παρόν ηχογράφημα εγκαινιάζεται η συνεργασία της Subways Music με τον Γιώργο Κουρουπό.

 

Καλό ελληνικό τραγούδι

 

«Μεταξύ συρμού και αποβάθρας»

Μια ευτυχής συνεργασία του συνθέτη Νίκου Πιτλόγλου και της στιχουργού Μαρίας Λαλιώτη. Στις αρετές του δίσκου είναι η επιλογή των σπουδαίων ερμηνευτών Βασίλη Λέκκα και Παντελή Θεοχαρίδη. Ο καθένας μοναδικός, εδώ δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας και απογειώνουν τον δίσκο. Στα 13 τραγούδια του δίσκου, θα μπορούσαμε να πούμε πως τρία αφορούν αποκλειστικά τη γυναίκα γι’ αυτό και έχουμε τη σημαντική συμμετοχή της Καλλιόπης Βέττα («Γυναίκα») της Αργυρής Καπαρού («Αγάπη») και της Πολύμνιας Κονδύλη («Κόκκινη βιτρίνα»). Η αγάπη, η πίκρα, η τρυφερότητα, η καρτερία, η μοναξιά αναδεικνύονται με τη μοναδική πένα της Μαρίας Λαλιώτη και τις υπέροχες γυναικείες φωνές. Ένας δίσκος που αφορά όλους όσους αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet