Έτοιμη να μεθοδεύσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιών είναι η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, που θεσμοθετεί τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία ιστορική «ρεβάνς» που επιθυμεί να πάρει η Δεξιά στη χώρα μας, καθώς η εκπαίδευση αποτελεί το τελευταίο κοινωνικό αγαθό που παρέχεται –έστω και συνταγματικά– με δαπάνη του ελληνικού κράτους.

Αυτή η νομοθετική παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας δεν έρχεται στο κενό. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση υλοποιεί πολιτικές αντιμεταρρύθμισης στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Προχώρησε στην κατάργηση 37 νεών σχολών, εξίσωσε τα πτυχία των κολλεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, δεν αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα αρκετών σχολών που προέκυψαν έπειτα από την ανωτατοποίηση, θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον χιλιάδων μαθητών, που αποκλείστηκαν από την πρόσβασή τους στο πανεπιστήμιο, υψώνοντας έναν μεγάλο ταξικό φραγμό.

Το νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το οποίο βρίσκει σύμφωνους και το «προοδευτικό» ΠΑΣΟΚ, άλλα και αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης για το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ουσιαστικά είναι η ταφόπλακα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Νομοθετείται πλέον η αδικία, καθώς ένας φοιτητής προερχόμενος από μία πλούσια οικογένεια θα μπορεί να αγοράσει ένα πτυχίο, εξισώνοντάς τον κόπο των νέων ανθρώπων, που με θυσίες περνάνε τις συμπληγάδες των πανελλαδικών εξετάσεων και έπειτα τις δυσκολίες για να σπουδάσουν. Ρίχνει όμως και τελειωτικό «χτύπημα» στα πτυχία μας. Πλέον τα πτυχία μας θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο παζάρι, καθώς θα δημιουργηθούν πτυχία πολλών ταχυτήτων για το ίδιο αντικείμενο, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας, μετατρέποντας τα οριστικά σε ένα «φύλλο χαρτί», ενώ παράλληλα θα σημάνει και τη μείωση ακόμα περισσότερο της χρηματοδότησης της Παιδείας, καθώς στα πλαίσια του «ανταγωνισμού», οι σχολές μας θα κληθούν να αναζητήσουν μόνες τους χρηματοδότηση για να επιβιώσουν. Κάτι που θα σημάνει το κλείσιμο δεκάδων σχολών σε όλη τη χώρα, ειδικότερα περιφερειακών τμημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση που διατρανώνει σε όλους τους τόνους πως ενισχύει και ενδιαφέρεται για το δημόσιο πανεπιστήμιο, μάλλον ξεχνάει ποια είναι η κατάσταση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή οι φοιτητές εξαιτίας των πολιτικών της. Η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει την κρατική χρηματοδότηση, έχει ξεχάσει τι σημαίνει διορισμός καθηγητών και διοικητικών υπαλλήλων –με αποτέλεσμα αρκετά ιδρύματα να κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας– αδιαφορεί για την κτιριακή αναβάθμιση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, αφήνει χιλιάδες φοιτητές εκτός εστιών, τσακίζοντας κάθε χρόνο όλο και περισσότερο τη φοιτητική μέριμνα. Παράλληλα, τα λαϊκά νοικοκυριά συνθλίβονται από την ακρίβεια, με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, χωρίς να αυξάνει το ετήσιο φοιτητικό επίδομα, το οποίο με τα νέα οικονομικά δεδομένα δεν αρκεί.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες το επόμενο διάστημα θα δώσουμε έναν ανυποχώρητο αγώνα μέσα από συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις διαρκείας, για να μην περάσει το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στα πανεπιστήμια μας. Να ξέρει η κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της, αλλά και τα πρωτοπαλίκαρα της στις σχολές μας, πλέον έχουμε πόλεμο! Πλάι–πλάι με τους καθηγητές μας, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους μαθητές, να δημιουργήσουμε πανεκπαιδευτικό κίνημα ανυπακοής, που θα προστατεύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

 

Γιώργος Λυκοπάντης Ο Γιώργος Λυκοπάντης είναι συντονιστής Σ.Ε Δικτύου Προοδευτικών και Αριστερών Φοιτητών Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet