Την ημέρα που ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, έστελνε αποχαιρετιστήριο μήνυμα στους δημότες, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι των Εξαρχείων ενάντια στην καταστροφή του Λόφου Στρέφη, έστειλαν το δικό τους μήνυμα:

Με την 367/2023 Απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, (20.12.2023), έγινε δεκτή εν μέρει η από 04.09.2023 αίτηση αναστολής 16 κατοίκων της περιοχής του Λόφου Στρέφη κατά του Δήμου Αθηναίων, με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί η εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 1141/1.8.2022 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων. Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν η αποδοχή δωρεάς μελετών και κατασκευαστικών εργασιών της εταιρείας «Prodea Investments» προς τον Δήμο Αθηναίων για τη συντήρηση και αναβάθμιση υποδομών στον Λόφο Στρέφη και η σχετική σύμβαση. Με την απόφαση, διετάχθη ως προσωρινό μέτρο η μη υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταλλικών κατασκευών (ανατολικού, δυτικού και ενδιάμεσου belvedere) σε αντίστοιχα σημεία της κορυφογραμμής του Λόφου Στρέφη, έως την έκδοση οριστικής απόφασης (δικάσιμος στις 2.4.2024).

Ο Δήμος, υπό την απερχόμενη διοίκηση Μπακογιάννη, παραχώρησε, κατά παράβαση του άρθρου 3Α του ν. 4182/2013, τον δασικό Λόφο Στρέφη στην εταιρεία επενδύσεων Prodea Investments και τον εργολάβο της Τομή ΑΒΕΤΕ, για την εκτέλεση ενός έργου που σχεδιάστηκε από τον επενδυτή, αλλοιώνει τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου και καταστρέφει τη βιοποικιλότητά του, χωρίς να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες του Λόφου, που είναι η αντιπλημμυρική προστασία, η στήριξη των πρανών και ο εμπλουτισμός και η φροντίδα της βλάστησης.

Η μη τήρηση του νόμου περί δωρεών, δεν πέρασε απαρατήρητη από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, που έκρινε ότι έπρεπε να παρασχεθεί αποτελεσματική προσωρινή δικαστική προστασία στη συγκεκριμένη υπόθεση, σε μια σπάνια εφαρμογή σχετικής διάταξης της νομοθεσίας περί ΣτΕ, που αποδεικνύει την πραγματική βούληση της Επιτροπής να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση προστασίας του Λόφου Στρέφη από τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις.

Η απόφαση αυτή, ανοίγει τον δρόμο για τη δικαίωση των κατοίκων στην κανονική δίκη, αλλά και τον δρόμο για να ελεγχθούν συνολικότερα αντίστοιχες αποφάσεις της διοίκησης Μπακογιάννη, με τις οποίες παραχώρησε τον χωρικό σχεδιασμό ολόκληρων περιοχών της Αθήνας σε ιδιώτες (π.χ. Ομόνοια, Λόφος Αρδηττού), μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», χωρίς καμιά επίβλεψη από τον Δήμο και χωρίς να έχουν οιαδήποτε ευθύνη οι επενδυτές!

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν κάθε λόγο να ατενίζουν τη νέα χρονιά με αισιοδοξία, καθώς βλέπουν σταδιακά να δικαιώνεται ο μακρύς και ανυποχώρητος αγώνας τους για τη διάσωση του Στρέφη, με μεγάλο κόστος: στέρηση του Λόφου από τη γειτονιά, καταστροφή του μπροστά στα μάτια τους, διαρκής αστυνομική παρουσία και καταστολή, προσαγωγές, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί, εκφοβισμός των παιδιών της γειτονιάς και κατασυκοφάντηση του αγώνα τους από τους μηχανισμούς του Δήμου.

Δεν εφησυχάζουν όμως και υπόσχονται συνέχιση τον αγώνα για τη διάσωση του Λόφου Στρέφη και της κοινωνικής του χρήσης, ως ενός από τους ελάχιστους ελεύθερους, δημόσιους χώρους, όπου συναντιέται η γειτονιά για να παίξει, να βρεθεί με φίλους και συντρόφους, να αθληθεί, να βγάλει βόλτα τα σκυλιά της, να πολιτικοποιηθεί.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet