Με τον ερχομό του 2024 ξεκινά και η νέα αυτοδιοικητική περίοδος. Τα βλέμματα όλων είναι λογικό να συγκεντρώνει η δημοτική αρχή της Αθήνας. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για την πρωτεύουσα, αλλά και γιατί η εκλογική μάχη και η επικράτηση του συνδυασμού του Χάρη Δούκα έναντι του Κώστα Μπακογιάννη άνοιξαν μια ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση. Εξίσου ενδιαφέρουσες αναμένονται και οι συζητήσεις, οι αντιπαραθέσεις και οι συνθέσεις στο νέο δημοτικό συμβούλιο για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Η «Ε» φιλοξενεί τις πρώτες σκέψεις για τη νέα αυτή περίοδο των επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης στον δήμο της Αθήνας, Κ. Ζαχαριάδη, Ν. Σοφιανού και Κ. Παπαδάκη.

 

Κ. Ζαχαριάδης:
«Η Αθήνα μπορεί να γίνει πολιτικό και
αυτοδιοικητικό βαρόμετρο για τη χώρα»

 

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» δήλωσε:

Ήρθε η ώρα το προεκλογικό μας σύνθημα να πάρει υπόσταση. Η «Πρόκληση Αθήνα» γίνεται πρόκληση για όλους μας, για κάθε προοδευτικό και δημοκράτη πολίτη και πολιτικό όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη χώρα. Πρέπει να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να κινητοποιήσουν τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την πόλη τους.

Έτσι όπως εξελίχθηκε η εκλογική μάχη του Οκτώβρη, η Αθήνα μπορεί να γίνει πολιτικό και αυτοδιοικητικό βαρόμετρο για τη χώρα. Αν η διοίκηση πετύχει, η επιτυχία αντανακλά μια επιτυχία του προοδευτικού κόσμου στο σύνολό της, αν συμβεί το αντίστροφο κανείς δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Ένα μεγάλο στοίχημα ξεκινά. Το έχουμε ανάγκη οι κάτοικοι, οι επισκέπτες, οι εργαζόμενοι, οι τουρίστες αυτής της πόλης.

Η Αθήνα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τα όνειρα των δημοτών της. Τα ήδη μεγάλα της προβλήματα διογκώθηκαν. Τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα και γι’ αυτό ο πήχης είναι ψηλά, γιατί τον πιέζουν τα διογκούμενα προβλήματα.

Η Ανοιχτή Πόλη θα είναι παρούσα σε όλες τις πτυχές της ζωής πόλης τα επόμενα χρόνια, με προτάσεις, ιδέες και σχέδιο για την Αθήνα. Διαβάζουμε σωστά νομίζω το αποτέλεσμα και των δύο Κυριακών και βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. Μακάρι όλοι να διαβάσουν με ωριμότητα και ψυχραιμία το αποτέλεσμα. Ξέρουμε καλά ότι δεν είμαστε εμείς στη διοίκηση, ξέρουμε όμως επίσης καλά ποιους εκτοπίσαμε από το δημαρχείο με ένα ευρύ εκλογικό συνασπισμό στον δεύτερο γύρο. Βάλαμε κι εμείς το λιθαράκι μας την κρίσιμη στιγμή και δεν παραδοθήκαμε στην αντίληψη που κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος και του προοδευτικού κόσμου ότι η Αθήνα δεν αλλάζει, ότι ο Μπακογιάννης είναι άτρωτος και αήττητος, ότι είναι πολύ μεγάλο project για την ΝΔ η Αθήνα ώστε να αλλάξει χέρια.

Προσωπικά έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε μπροστά μας σε αυτή τη διαδρομή. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ήδη τις προθέσεις του. Η υπόθεση του μετρό στα Εξάρχεια και στο πάρκο Ριζάρη, η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας και την υπόθεση της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει τους Αθηναίους για την ψήφο της.

Δεν πήραν το μάθημα της κάλπης ότι η αλαζονεία, ο αυταρχισμός και η αμετροέπεια πληρώνονται, δεν έχουν καταλάβει ότι αν ενωθούμε, μπορούμε να πετύχουμε μικρότερες και μεγαλύτερες νίκες.

 

 

Ν. Σοφιανός:
«Με συνέπεια και μαχητικότητα θα διεκδικούμε
λύσεις στα προβλήματα του λαού της πόλης»

 

Ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήλωσε:

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο και στις κοινότητες δεσμευόμαστε ότι και σε αυτή τη νέα θητεία θα υπηρετούμε με συνέπεια και μαχητικότητα τον αγώνα απέναντι στα προβλήματα του λαού της πόλης μας. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά να αναδεικνύουμε διεκδικήσεις κατοίκων και φορέων της πόλης, Ενώσεων και Συλλόγων γονέων, αθλητικών συλλόγων κ.ά., στηρίζοντας τα αιτήματά τους με παρεμβάσεις στο δημοτικό και τα κοινοτικά Συμβούλια.

Θα αντιπαλεύουμε, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, επιλογές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων: των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, του real estate, των ξενοδόχων και του airbnb, προτείνοντας συγκεκριμένες παρεμβάσεις που υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών, όπως η ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου και να μπει φρένο στο πάρτι των εργολαβιών, νέο τεχνικό πρόγραμμα για να φτιαχτούν όλα τα σχολεία, νέοι παιδικοί σταθμοί, να υπάρχει παιδική χαρά σε κάθε γειτονιά, να κερδηθούν δεκάδες ελεύθεροι χώροι. Για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα με μεγάλη μείωση της δημοτικής φορολογίας, αλλά και να εισπράξει ο δήμος από τους ξενοδόχους τα εκατομμύρια που πρέπει, να φορολογηθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, για να μπορεί να νοικιάσει ο Αθηναίος ένα διαμέρισμα.

Είναι πιεστικά τα προβλήματα των συμπολιτών μας, Ελλήνων και μεταναστών, απαιτούν άμεσες λύσεις. Οι ανάγκες δεν αναγνωρίζουν περιόδους προσαρμογής.

Γιατί είναι άθλια η κατάσταση στις σχολικές υποδομές, τα ατυχήματα σε παιδικές χαρές είναι όλο και πιο συχνά, γιατί πολλοί κοινόχρηστοι χώροι κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν, όταν δεκάδες εκατομμύρια τρέχουν στη «Διπλή Ανάπλαση» του μπετόν στον Βοτανικό. Γιατί οι αθλητικές υποδομές είναι ελάχιστες και κακοσυντηρημένες, οι κοινωνικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες, θεωρούμε αναγκαίο να μεγαλώσει η πάλη απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων-περιφερειών-δήμων. Αλλά και απέναντι σε ευρύτερες συναινέσεις που ζήσαμε και την προηγούμενη 4ετία στην Αθήνα, όπου ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ που τώρα ανέλαβε τη δημοτική αρχή, έδωσε στήριξη στον κ. Μπακογιάννη –μαζί και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ– για κρίσιμες επιλογές και για έργα για τα συμφέροντα των λίγων. Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα ανταποκριθούμε στις αυξημένες ευθύνες που μας έδωσαν οι Αθηναίοι και Αθηναίες, με τις πολύ περισσότερες ψήφους και τα πολύ αυξημένα ποσοστά, στις πρόσφατες εκλογές. Θα δώσουμε τις δύσκολες μάχες του επόμενου διαστήματος με καλύτερες προϋποθέσεις και νέες δυνατότητες. Με συμπόρευση κι άλλων συναγωνιστών, ανεξάρτητα από επιμέρους μεγαλύτερες ή μικρότερες διαφορές, μέσα στο κίνημα, ώστε από κοινού να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αλλαγής ενός αρνητικού πολιτικού συσχετισμού.

 

 

Κ. Παπαδάκης:
«Δεν υπάρχει για κανέναν λευκή επιταγή ή περίοδος χάριτος»

 

Ο Κώστας Παπαδάκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» δήλωσε:

Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκινά με τη σφραγίδα του αντιφασιστικού κινήματος που έφραξε άλλη μια φορά τον δρόμο της νομιμοποίησης μέσω της συμμετοχής στην ορκωμοσία του ναζιστή κατάδικου. Η Αθήνα είναι πόλη αντιφασιστική, αντιρατσιστική, αλληλέγγυα. Η τοποθέτηση μνημείου στον τόπο δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, θα είναι μια από τις πρώτες μας προτάσεις.

Η νέα δημοτική πλειοψηφία θα κληθεί σύντομα να απαντήσει στο δίλημμα ποιον θα υπηρετήσει: Τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κατασκευαστικού, τουριστικού και όχι μόνο, στα οποία η κυβέρνηση και η προηγούμενη διοίκηση παρέδωσαν την πόλη και τους δημόσιους χώρους της, στερώντας από την αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, πόρους και ανεξαρτησία; Ή τους κατοίκους της πόλης, αυτούς που του προσέφεραν την απροσδόκητη εκλογή και τις αντιστάσεις τους ενάντια στις καταστροφικές ιδιωτικοποιήσεις, εργολαβίες, αναπλάσεις, ενάντια στη διάλυση και υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών, των παιδικών σταθμών, των δομών για τους άστεγους, τους εξαρτημένους και τους πρόσφυγες. Για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων ενάντια στις απολύσεις. Και πολλούς άλλους.

Δεν υπάρχει για κανέναν λευκή επιταγή ή περίοδος χάριτος. Το κίνημα που οδήγησε στην ήττα τον Μπακογιάννη απαιτεί την ανατροπή των αντιδραστικών και καταστροφικών επιλογών του.

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα θα αγωνισθεί μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για μια Αθήνα αντιφασιστική αντιρατσιστική, κοινωνικά αλληλέγγυα, βιώσιμη, φιλόξενη απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πόλη της ειρήνης και της φιλίας των λαών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το ΝΑΤΟ, αλληλέγγυα σε κάθε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, όπως ο αγώνας των Παλαιστινίων.

Για μια Αθήνα πόλη που σέβεται αντί να καταστρέφει το περιβάλλον, με ελεύθερους χώρους, πεζόδρομους, παιδικές χαρές, δημόσιες κρήνες, πλατείες και χώρους πρασίνου, λόφους και δάση δημόσια, πράσινα και ελεύθερα, ενάντια στις καταστροφές λόφων και πλατειών, στις ιδιωτικοποιήσεις και τις εργολαβίες, για ποιότητα ζωής, αντιπλημμυρικά έργα, για γειτονιές φιλικές για όλες και όλους, για να μπορούμε να ζούμε και να κυκλοφορούμε.

Για μια δημοτική αρχή διεκδικητική και μαχητική απέναντι στην κεντρική εξουσία, για την ανάκτηση των αρμοδιοτήτων, των πόρων και της ανεξαρτησίας που της αντιστοιχεί και που υπηρετεί τους κατοίκους και τους εργαζομένους της Αθήνας αγωνίζεται όχι για το κεφάλαιο, αλλά γι’ αυτούς απέναντι στη στεγαστική κρίση, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και την κλιματική κρίση.

Και για μια Αθήνα πόλη για τη δημοκρατία και την ελευθερία, που απαιτεί την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νόμων και στέκεται απέναντι στην κρατική καταστολή, την αστυνομική βία και τον αυταρχισμό, υπερασπίζεται δικαιώματα και ελευθερίες και σέβεται τις διαδηλώσεις και τις απεργίες.

Για μια Αθήνα που τιμά και αναδεικνύει την ιστορία των αγώνων της.

Για μια Αθήνα για τις ανάγκες των πολλών πάνω από τα κέρδη των λίγων.

 

Επιμέλεια: Μαρία Λυκούρα

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet