Την περασμένη βδομάδα έγινε στην Θεσσαλονίκη η ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς, με εισηγητή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καιρός ήταν να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, ώστε η Νέα Αριστερά να βρει τον πολιτικό της βηματισμό και να πάψει να εξαντλεί την εξωστρέφειά της σε αχρείαστες ανακοινώσεις, όπως αυτές για τον Βασίλη Καρρά και για το γλέντι στον Ερυθρό Σταυρό. Από αυτή την ανοιχτή συνέλευση, έχει ενδιαφέρον να δούμε σημαδιακά στιγμιότυπα και παραλειπόμενα και καθείς ας βγάλει τα συμπεράσματά του:

● Ο χώρος της συνάντησης είχε κι αυτός την σημασία του: ήταν στο εντευκτήριο του περιοδικού «Ένεκεν», ο εκδότης του οποίου κινείται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

● Ο κόσμος ήταν πολύς, με τον μέσο όρο ηλικίας, ως συνήθως, αρκετά υψηλό. Χαρακτηριστικές ήταν οι παρουσίες του, πάντα επί των επάλξεων, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, πολλών πανεπιστημιακών και του τέως γραμματέα της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Κώστα Αμπατζά ο οποίος από ότι φάνηκε θα συντονίσει τη νέα προσπάθεια στην Θεσσαλονίκη.

● Την εκδήλωσε συντόνιζε ο δημοσιογράφος Άκης Σακισλόγλου, που είχε σχεδόν ανακοινωθεί ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν αδειάστηκε μεγαλοπρεπώς.

● Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν, κατ’ ομολογία πολλών, ανέλπιστα καλός. Μετρημένος, εύστοχος και μαχητικός. Σε ερώτηση που του έγινε, μέσα στην ροή του λόγου του, για το τι θα γίνει αν φύγει ο Κασσελάκης, απάντησε σαφέστατα ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής μιας και η ηγετική ομάδα που έχει αναδειχτεί αποτελείται από χειρότερους του Κασσελάκη και ότι η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστρέφεται.

● Όπως έγινε κατανοητό από την πρώτη εμφάνιση της Νέας Αριστεράς και τον παιδαριώδη αποκλεισμό του ΜέΡΑ25 ως συμμαχική δύναμη, η συνεύρεση με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς δεν είναι στις άμεσες προθέσεις της. Αυτό διαπιστώθηκε και στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης όπου δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη εισηγητική αναφορά σε σχέση με τις συνεργασίες. Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως ως μικρομεγαλισμός, γιατί και να μην πιστεύεις ότι είναι εφικτή η συνεργασία στην Αριστερά πάντα αφήνεις ένα παραθυράκι ανοιχτό. Όπως φαίνεται, οι ιθύνοντες της Νέας Αριστεράς δεν έχουν σκοπό να μετακινηθούν ούτε χιλιοστό από τις δάφνες και της βεβαιότητες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία είχαν πρωταγωνιστική συμμετοχή.

● Στη συνέλευση της Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε το τοπίο και ως προς το μέλλον της Νέας Αριστεράς: δεν θα συγκροτηθεί ως φορέας αλλά ως κόμμα, με πανελλαδική συνδιάσκεψη που θα γίνει το πολύ ως τον Μάρτιο. Αυτή ήταν η είδηση της βραδιάς και αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι δύσκολα εγκαταλείπεται η πεπατημένη του κλασικού κομματικού σχηματισμού. Επίσης, αμέσως μετά θα συγκροτηθεί και η νεολαία του κόμματος για να στεγάσει το μεγάλο κομμάτι της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε.

● Χειροκροτήθηκε η τοποθέτηση συντρόφισσας η οποία έθεσε το θέμα της συλλογικής ηγεσίας στο νέο κόμμα. Πεδίο δόξης λαμπρό για τη Νέα Αριστερά, να αποδείξει στην πράξη ότι η ιδέα της συλλογικής ηγεσίας δεν είναι μόνο για την θεωρία.

● Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις για τοπικά ζητήματα, όπως το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, το οποίο κινδυνεύει άμεσα να θυσιαστεί στον βωμό του κέρδους όπως τόσοι άλλοι δημόσιοι χώροι.

● Στην «γαλαρία» της αίθουσας, υπήρχε σχεδόν αθέατη, μια μυστηριώδης παρουσία: ο τελευταίος επικοινωνιολόγος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Μαραντζίδης. «Επικηρυγμένος» για πολλά χρόνια στους αριστερούς χώρους, λόγω των αναθεωρητικών ιστορικών του πονημάτων για τον εμφύλιο, επιδιώκει τώρα να εμπλακεί ενεργά στην κυοφορία του κόμματος της Νέας Αριστεράς;

● Η παρουσία στην ανοιχτή συνέλευση συνδικαλιστικού στελέχους των εκπαιδευτικών του ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝΕΚ), που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύει ένα ακανθώδες θέμα: θα νομιμοποιήσει η Νέα Αριστερά συνδικαλιστικές πρακτικές των ΣΥΝΕΚ, όπως η συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές και η σύμπραξη με την ΔΑΚΕ στο συνέδριο και στο προεδρείο του ΔΣ της ΟΛΜΕ; Πώς μπορούν και συνυπάρχουν στις ΣΥΝΕΚ οι αποχωρήσαντες με τους παραμένοντες στον ΣΥΡΙΖΑ;

● Η Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς να παραστεί στην εκδήλωση, ήρθε μετά το τέλος για να συναντήσει τον σύντροφό της. Όλα καλά και διακριτικά, μόνο που κουβαλούσε τσουρέκια από τον Τερκενλή, κάτι που υποδηλώνει αθηναίικη άγνοια κι ας είναι από τα Γιαννιτσά.

 

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet