«Δεν βλέπουμε την ώρα να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε με τις χώρες των BRICS και τις άλλες χώρες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο μπλοκ, για να πετύχουμε τους στόχους της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μας σε πολλά θέματα και να δυναμώσουμε την φωνή του Νότου του κόσμου και τις προκλήσεις της ανάπτυξης που αντιμετωπίζουμε για να προωθήσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των αναπτυσσομένων χωρών», τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι χαιρετίζοντας την είσοδο της χώρας του στους BRICS από τις αρχές του νέου έτους.  

Από τη Δευτέρα που πέρασε τα μέλη των BRICS διπλασιάστηκαν με την είσοδο της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, των Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου και της Αιθιοπίας, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι με επιστολή του στον ομόλογό του της Βραζιλίας Λούλα επισημοποίησε την άρνησή του για την είσοδο της χώρας του στο συγκεκριμένο μπλοκ.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία και η Κίνα στοιχηματίζουν στην περαιτέρω διεύρυνση των BRICS ή όπως μετονομαστεί το μπλοκ που συγκεντρώνει πλέον το 45,6% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 3,5 δισεκατομμύρια άτομα, το 28,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ ή οικονομίες 28,5 τρισ. δολαρίων, το 44,6% της παραγωγής πετρελαίου και το 46% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ βαδίζουν ολοταχώς προς την αποδολλαριοποίηση των οικονομιών των χωρών που συμμετέχουν.

 

Οι προκλήσεις της νέας προεδρίας

 

Όταν κάτω από την προεδρία του Πούτιν οι BRICS πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντησή τους στη Μόσχα στις 30 Ιανουαρίου και τη Σύνοδό τους τον Οκτώβριο στο Καζάν, στις όχθες του Βόλγα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας, μετά από 200 περίπου συναντήσεις και εκδηλώσεις σε διάφορες ρωσικές πόλεις, θα υπάρχει μια περισσότερο σαφής εικόνα του νέου πολυμερούς, πολυπολικού ή διαφορετικού κόσμου που προσπαθεί να επιταχύνει την ανάδειξή του από τις στάχτες και τα ερείπια της Γάζας και της Ουκρανίας, τις ανησυχίες για την ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο ή ακόμη και στις ακτές της Βενεζουέλας, τις τεράστιες ανισότητες και καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση στο Νότο και όχι μόνο του κόσμου.     

«Η ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια» και «η θετική και εποικοδομητική συνεργασία με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», τις περίπου 30 χώρες που χτυπούν την πόρτα των BRICS,  θα αποτελέσουν τις προκλήσεις της ρωσικής προεδρίας, σύμφωνα με τον Πούτιν, που στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας στις πολιτιστικές και ανθρωπιστικές επαφές, την προώθηση της συνεργασίας στην επιστήμη, την υψηλή τεχνολογία, την υγειονομική περίθαλψη, την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των ανταλλαγών νέων και την κοινωνία των πολιτών.

Στόχος του Πούτιν είναι το άνοιγμα των BRICS σε όσους «σέβονται την κυρίαρχη ισότητα, τους εθνικούς δρόμους ανάπτυξης, τα αμοιβαία συμφέροντα, τη διαφάνεια, τη συναίνεση, των φιλοδοξία δημιουργίας μια πολυπολικής διεθνούς τάξης, ένα δίκαιο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και εμπορικό σύστημα και την επιδίωξη συλλογικών λύσεων».

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των χωρών μελών και θα επιδιώξει να αναζητήσει από κοινού αποτελεσματικές απαντήσεις στις προκλήσεις και τις απειλές για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

 

Οικονομική συνεργασία

 

«Θα συμβάλουμε στην πρακτική εφαρμογή της Στρατηγικής για την Οικονομική Συνεργασία BRICS 2025 και του Σχεδίου Δράσης για τη Συνεργασία Καινοτομίας BRICS 2021-2024 για τη διασφάλιση της ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας, την ενίσχυση του ρόλου των BRICS στο διεθνές νομισματικό σύστημα, την επέκταση της διατραπεζικής συνεργασίας και την επέκταση τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στο αμοιβαίο εμπόριο», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αναρωτιέμαι κάθε βράδυ: γιατί όλες οι χώρες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το δολάριο για συναλλαγές; Γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας νομίσματα; Γιατί δεν δεσμευόμαστε να ανανεωθούμε;», είχε τονίζει πέρσι από το Πεκίνο ο πρόεδρος Λούλα. Παρόλο που οι BRICS φαινομενικά απέχουν αρκετά από τις φιλοδοξίες του Λούλα για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού νομίσματος στις διεθνείς συναλλαγές ή την αποδολλαριοποίηση των οικονομιών τους.  Οι περισσότερες όμως χώρες των BRICS έχουν κάνει μεγάλα βήματα στις εμπορικές τους σχέσεις υπολογίζοντας σε γουάν ή στα εθνικά τους νομίσματα τις όποιες συναλλαγές τους. Το γεγονός ότι η πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ ανέλαβε την προεδρία της Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS αποτελεί ένα άλλο στοιχείο της επιτάχυνσης της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μελών των BRICS και όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Οι χώρες των BRICS είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες και όχι μόνο δεν πτοούνται από τη ρωσοφοβία, την κινεζοφοβία ή την ιρανοφοβία και τις απειλές των διαρκών κυρώσεων που καλλιεργεί μεθοδικά η Δύση, αλλά αντίθετα μετατρέπουν την ενίσχυση των σχέσεών τους με τις χώρες αυτές ως μια προσπάθεια απεξάρτησης από την κηδεμονία των πρώην αποικιακών ή νεοαποκιακών δυτικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ.

 

Αιτήματα διεύρυνσης

 

Ο Πούτιν, παρά τις δυτικές κυρώσεις, υπερηφανεύεται ότι καμιά τριανταριά χώρες χτυπούν τον πόρτα των BRICS, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Νιγηρία, η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Αναφερόμενος στον πυρετό των χωρών αυτών o Πούτιν ήταν πολύ πειστικός και σαφής αναλαμβάνοντας την προεδρία του μπλοκ: «Πρόκειται για μια πειστική απόδειξη του γοήτρου που έφθασε το μπλοκ και του κεντρικού ρόλου που έχει στις διεθνείς υποθέσεις. Θα υιοθετήσουμε όλα τα δυνατά μέτρα μέχρι τη στιγμή, που διατηρώντας τις παραδόσεις και με οδηγό την εμπειρία που συσσωρεύσαμε στο μπλοκ τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε και να διευκολύνουμε την αρμονική ενσωμάτωση των νέων μελών σε όλες τις μορφές των δραστηριοτήτων μας».

Εκτός όμως από τη συνεργασία τους στους BRICS ο Νότος και οι αναδυόμενες χώρες ή όπως αλλιώς μπορούμε να αποκαλέσουμε σήμερα τον εκτός Δύσης κόσμο στοχεύει και στις μεγάλες περιφερειακές συνεργασίες και συμμαχίες που διαμορφώνονται, ενισχύοντας την έννοια της πολυπολικότητας και της απεξάρτησης από την αμερικανική μονοπολική κυριαρχία. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία και η Κίνα συμμετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, που συμμετέχει η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και άλλες 5 χώρες της Ασίας, άλλες τρεις είναι παρατηρητές, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν και η Λευκορωσία, και αρκετοί «εταίροι στο διάλογο», μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.

Οι BRICS γνωρίζουν ίσως από πρώτο χέρι ότι μια υπερχρεωμένη οικονομία, όσο μεγάλη και εάν είναι, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη. Έχοντας εμπεδώσει πλέον ότι η οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ δεν μπορεί να διατηρηθεί προσπαθούν να οδηγήσουν τον κόσμο σε μια επόμενη μέρα χωρίς μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις. Ακόμη και η Ευρώπη της φον ντερ Λάιεν και του Μακρόν αναγκάστηκε για παράδειγμα να εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας προσπαθώντας να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα.

Οι BRICS στην πράξη στρέφονται εναντίον της G7, που αποτελεί το έμβλημα του παλιού κόσμου, παρά εναντίον του ΟΗΕ, όπως αρέσκεται να υποστηρίζει η δυτική προπαγάνδα. Η ίδια προπαγάνδα προσπαθεί να υπερτονίζει τις οικονομικές και γεωπολιτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες των BRICS.

Ο Πούτιν πάντως θα έχει ως αντίπαλο δέος την ιταλίδα Μελόνι, που ανέλαβε την προεδρία της G7, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο κοντά στο Πρίντεζι. Σύμφωνα με τον ιταλό υπουργό Εξωτερικών Ταγιάνι «η G7 έχει έναν διαρκώς μεγαλύτερο ρόλο το τελευταίο διάστημα για την προστασία του διεθνούς συστήματος που στηρίζεται στις δημοκρατικές αξίες», ενώ σε συνεργασία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν καθόρισαν και την ατζέντα της G7, με άξονα «την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, την εφικτή ανάπτυξη, την τεχνολογία, ξεκινώντας από την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή μετάβαση, και τη μετανάστευση», χωρίς να παραλείψουν τη συνεργασία της Δύσης για τη στήριξη της Ουκρανίας και του Ισραήλ, ρίχνοντας και μια υποκριτική ματιά στα Βαλκάνια και την Αφρική. 

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet