Το 2024 μπήκε με μικρές αχτίδες φωτός για το συνεχιζόμενο δράμα του παλαιστινιακού λαού στη λωρίδα της Γάζας. Τη δεύτερη ημέρα του νέου χρόνου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όρισε τις πρώτες ημερομηνίες εξέτασης της προσφυγής της Νοτίου Αφρικής εναντίον του Ισραήλ για πράξεις γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα για τις 11 και 12 Ιανουαρίου 2024.

Η προσφυγή, η οποία υποστηρίζεται και από τη Μαλαισία, αναφέρεται στη δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα σε μεγάλους αριθμούς, ιδίως παιδιών (σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές ο αριθμός έχει ήδη υπερβεί τους 24.000 ανθρώπους), την καταστροφή των σπιτιών τους και την εκτόπισή τους (ήδη σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ έχει εκτοπιστεί πλέον του μισού του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων στη Γάζα), καθώς και την επιβολή αποκλεισμού σε τρόφιμα, νερό και ιατρική βοήθεια στη λωρίδα (σύμφωνα πάλι με τις ίδιες πηγές του ΟΗΕ ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι στα όρια της λιμοκτονίας). Περιλαμβάνει επίσης την επιβολή μέτρων για την πρόληψη των γεννήσεων στην Παλαιστίνη, καταστρέφοντας βασικές υπηρεσίες υγείας που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των εγκύων γυναικών και των μωρών (αναφέρεται ότι 28 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων όλα τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, έχουν καταστραφεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας). Σύμφωνα με την προσφυγή, όλες αυτές οι πράξεις που στοχεύουν στην εξόντωση των Παλαιστινίων ως ομάδα, συνιστούν το έγκλημα της γενοκτονίας, που προβλέπει η σχετική Σύμβαση του 1948, μία από τις βασικές συμβάσεις – παιδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του εγκλήματος που υπέστη ο ίδιος ο εβραϊκός λαός. Ο δε ακροδεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει προβεί σε ουκ ολίγες αιμοσταγείς δηλώσεις (ποιος δεν θυμάται τις δηλώσεις του στο Twitter – X, που κατέβασε σύντομα, ότι πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στα παιδιά του φωτός εναντίον των παιδιών του σκότους, ανάμεσα στην ανθρωπότητα και τη ζούγκλα) που μαρτυρούν τέτοιους σκοπούς.

 

Διευρυνόμενες αντιδράσεις

 

Το Ισραήλ την Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα αντικρούσει την προσφυγή στη Χάγη, μαρτυρώντας την ανησυχία του για τις διευρυνόμενες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα οποία προβαίνει συστηματικά ο ισραηλινός στρατός.

Και μπορεί δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ για εκεχειρία και ανακωχή (το τελευταίο μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, με την Αμερική και τη Ρωσία απούσες από την ψηφοφορία) να μην έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη, όμως ήδη η εναντίωση του κόσμου στις πράξεις του Ισραήλ συνεχώς διογκώνονται, παρά τη συστηματική επιβολή σιγής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις φωνές που καταδικάζουν το ανέμισμα παλαιστινιακών σημαιών, ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος. Η δε κυβέρνηση των ΗΠΑ, σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ, δεν κρύβει πλέον και αυτή τη δυσφορία της για τις παρενέργειες αυτής της επέμβασης που οδηγεί σε ανθρωπιστική καταστροφή έναν ολόκληρο λαό.

Κανείς δεν υποστηρίζει την επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών και άλλων πολιτών στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 (ακόμη και ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έθεσε υπό διερεύνηση σχετική προσφυγή οικογενειών θυμάτων), όμως η κλίμακα της επίθεσης του Ισραήλ, μας θυμίζει άλλες περιπτώσεις επιθέσεων, που η διεθνής κοινότητα οδήγησε σε Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, όπως αυτά για τη Ρουάντα και την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ήδη από το 2004, σε γνώμη του που είχε ζητηθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σχέση με το ανεγειρόμενο τείχος στη Γάζα, είχε δηλώσει ότι «το Ισραήλ πρέπει να θέσει άμεσο τέλος στην παραβίαση των διεθνών του υποχρεώσεων παύοντας τις εργασίες κατασκευής του τείχους». Ζήτησε δε «να ενθαρρυνθούν οι προσπάθειες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», κάτι το οποίο, παρά ακόμη και τις παραινέσεις των ΗΠΑ, έχει αποκλείσει η κυβέρνηση του Ισραήλ.

 

Καμία νομιμοποίηση

 

Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι ενέργειες του κράτους του Ισραήλ έναντι ενός ολόκληρου λαού, δεν μπορούν να νομιμοποιούνται από ό,τι υπέστη ο εβραϊκός λαός από το ναζισμό. Ακόμη δε ότι τέτοιες ενέργειες σε βάρος ενός έθνους, θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή ολόκληρου του κόσμου και είναι καθήκον μας να αντιδράσουμε σε αυτές.

Για το λόγο αυτό αναμένουμε τουλάχιστον, την απόσυρση του ελληνικού σκάφους που λέει για την περιοχή, όπως και ως ελάχιστο δείγμα, την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη θέα της ελληνικής σημαίας στη στολή ελληνικής καταγωγής ισραηλινού στρατιώτη, που συμμετέχει σε μαζικά εξευτελιστικά ξεγυμνώματα, μαζικές κρατήσεις και εξαφανίσεις εκατοντάδων Παλαιστίνιων που μαζεύονται σε στάδια της Γάζας.

Διαφορετικά συμμετέχουμε κι εμείς σε διαπραττόμενα εγκλήματα.

 

Βασίλης Παπαδόπουλος Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet