“Αυτό το ημερολόγιο, στα 40 χρόνια από την ίδρυση του EZLN και στα 30 χρόνια από την εξέγερση της 1ης Γενάρη του 1994, θα μπορούσε να έχει έναν χαρακτήρα επετειακό, να απαριθμεί τις σημαντικές στιγμές του ζαπατισμού, τα επιτεύγματα της αυτονομίας, τις μεγάλες τομές και τα όσα μας έμαθαν.

Επιλέγουμε ως ομάδα Calendario Zapatista, αντί γι’ αυτά, να μιλήσουμε με τα δικά τους τα λόγια και με εικόνες για την κινητήρια δύναμη αυτής της εξέγερσης που το βλέμμα της αγκαλιάζει τον ορίζοντα των γενεών που θα ‘ρθουν: να μιλήσουμε για τα παιδιά! (…)

Τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν πολέμους και αγάπες, συναντήσεις και παρεξηγήσεις. Απρόβλεπτοι και ακούσιοι μάγοι, τα παίζουν και δημιουργούν τον καθρέφτη που ο κόσμος των ενηλίκων αποφεύγει και απεχθάνεται. Έχουν τη δύναμη να μεταμορφώνουν το περιβάλλον τους και να μετατρέπουν, για παράδειγμα, μια παλιά κουρελιασμένη αιώρα σε ένα σύγχρονο αεροπλάνο, σε ένα μονόξυλο, σε ένα αυτοκίνητο για να πάνε στο Σαν Κριστόμπαλ ντε Λας Κάσας. Μια απλή μουτζούρα, χαραγμένη με το μολύβι τους, τα παρακινεί να διηγηθούν μια πολύπλοκη ιστορία όπου το «χθες βράδυ» αγκαλιάζει ώρες ή μήνες και το «σύντομα» μπορεί να σημαίνει τον επόμενο αιώνα»….

Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος, Φλεβάρης 2001

 

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet