Το 2023 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) έως τον Σεπτέμβριο 2023 είχαν καταγραφεί 135 νεκροί εργάτες και 229 τραυματίες σε όλη τη χώρα. Στοιχεία που επιδεινώθηκαν περαιτέρω έως το τέλος του έτους.

 

Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο είχαμε τον θάνατο εργολαβικού εργαζόμενου που εκτελούσε αντιπλημμυρικά έργα στον Πειραιά, εργάτη τεχνικής εταιρείας που σκοτώθηκε σε εργοτάξιο της Ειδομένης, νεκρό εργάτη όταν καταπλακώθηκε από τοίχο κτιρίου στην Κέρκυρα, νεκρό εργαζόμενο στο εργοτάξιο για την τοποθέτηση οπτικών ινών στη Βάρη, όταν έπεσε σε φρεάτιο. Ενώ και τον Δεκέμβριο, νεκρός κατέληξε εργαζόμενος χειριστής γερανού στη Θεσσαλονίκη, όταν καταπλακώθηκε από μαρμάρινη πλάκα.

 

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ, το 2022 οι νεκροί σε εργασιακούς χώρους ήταν 104. Η ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 αναφέρει 46 νεκρούς εν ώρα εργασίας, το 2019 καταγράφηκαν 51 εργατικά δυστυχήματα, το 2020 ήταν 41 και το ΣΕΠΕ, το 2021, ανέφερε 31 εργάτες νεκρούς. Ωστόσο, για να αξιολογήσουμε τα στοιχεία, πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τον περιορισμό του κύκλου εργασιών λόγω της πανδημίας.

 

Σε κάθε περίπτωση –και με δεδομένη την αδυναμία κρατικών στατιστικών αρχών να καταγράψουν όλα τα περιστατικά– παρουσιάζεται μία αδιαμφισβήτητη αύξηση των νεκρών εργατών για το 2023.

 

Την ίδια στιγμή, από 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Προς το παρόν, τουρισμός και εστίαση εξαιρούνται. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι να ενταχθούν στο μέτρο τον Οκτώβριο 2024, μετά το πέρας της τουριστικής σεζόν.

 

Με βάση τις έως τώρα οδηγίες, ο εργαζόμενος θα σκανάρει το ατομικό QR Code κατά την άφιξη και αποχώρηση σε τάμπλετ ή υπολογιστή της επιχείρησης. Θα καταγράφεται έτσι το ωράριο εργασίας του. Βέβαια, χρειάζεται ένα ενισχυμένο και λειτουργικό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για να εντοπίσει τις περιπτώσεις που η κάρτα τυπικά θα σκανάρεται στο 8ωρο, αλλά ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να δουλεύει…

 

Δυστυχώς, το μέτρο της ψηφιακής κάρτας δεν εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα εργασίας, ούτε διασφαλίζει επαρκώς την τήρηση των ωραρίων και την καταβολή των υπερωριών.

 

Με ένα κατακερματισμένο, υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ, απαξιωμένα συνδικαλιστικά όργανα και ξεχαρβαλωμένη νομοθεσία, δεν αρκεί μια ψηφιακή κάρτα για να ρυθμίσει τις συνθήκες εργασίας και να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα.

 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά την προηγούμενη θητεία (2019-2023), προχώρησε σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που ελαστικοποίησαν την αγορά εργασίας. Υπενθυμίζεται η νομοθέτηση του ευέλικτου ωραρίου που δίνει τη δυνατότητα ανεξέλεγκτων υπερωριών για μία χρονική περίοδο, με στόχο να λάβεις άδεια μετά «για να μαζέψεις τις ελιές», όπως είχε υποστηρίξει τότε ο Κωστής Χατζηδάκης. Νομοθετήθηκε η απελευθέρωση της Κυριακής, η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου καταστημάτων και η 24ωρη λειτουργία, όπως ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά τον Μάρτιο 2023.

 

Εξουθενωμένοι εργαζόμενοι με ωράρια λάστιχο, υπο-αμειβόμενοι σε συνθήκες επισφάλειας, δίχως μέτρα προστασίας. Οι ψηφιακές κάρτες μπορεί να παρουσιαστούν και ως «ψηφιακή επανάσταση» από το εξαιρετικό επικοινωνιακό επιτελείο. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

 

Στρατής Ηλιάκης Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet