Σκίτσο: Βαγγέλης Χερουβείμ

 

 

 

Με μίνι ανασχηματισμό βρήκε την κυβέρνηση το νέο έτος, έξι μήνες μετά τις εκλογές. Το επιτελείο προσπαθεί με διαρροές να πείσει ότι πρόκειται για «διορθωτική κίνηση, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου». Ωστόσο, στα δύο από τα τρία υπουργεία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Υγείας, καθώς το υπουργείο Εργασίας ήταν θύμα «καραμπόλας»,  άλλαξε ηγεσία ώστε αυτοί που θα βρεθούν στο τιμόνι να μπορούν να κάνουν τη δουλεία.

 

Το πεδίο

 

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει να αντιμετωπίσει την οπαδική βία, ύστερα από δύο νεκρούς και ενώ αποδείχθηκε ότι η αστυνομία παρακολουθούσε τις εξελίξεις αλλά δεν παρενέβη, ενώ ανακοίνωσε μέτρα που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί και υποτίθεται ότι εφαρμόζονται. Έχει επίσης τις κρίσεις στην Αστυνομία στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ είναι σε εξέλιξη η αλλαγή ρόλων και συσχετισμών στη μαφία της νύχτας, υπάρχουν ανοιχτές δικογραφίες και εκκρεμούν δίκες για την εμπλοκή αστυνομικών σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ναρκωτικών και σωρεύονται τα περιστατικά με πυροβολισμούς σε καταδίωξη και θανάσιμους τραυματισμούς είτε από σφαίρες είτε από τροχαίο. Την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου δε ξεκινά η δίκη για τη 12χρονη στον Κολωνό που έπεσε θύμα σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης (πρόκειται για μια δίκη που συνδέεται με την greek police mafia). Παράλληλα αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σχολικού εκφοβισμού, οι γυναικοκτονίες, χωρίς να έχει το υπουργείο κανένα σχέδιο αντιμετώπισής τους. Την ίδια στιγμή το υπουργείο ΠροΠο δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές (φωτιές, πλημμύρες) το καλοκαίρι που μας πέρασε σπάζοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ 12ετίας σε κατεστραμμένες εκτάσεις (το προηγούμενο ρεκόρ είχε σπάσει όταν υπουργός ήταν πάλι ο κ. Χρυσοχοΐδης). Το υπουργείο Υγείας, στο τιμόνι του οποίου ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης, έχει να αντιμετωπίσει την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού, χωρίς να παίρνει μέτρα (εδώ οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται άδεια και πηγαίνουν στη δουλειά ενώ νοσούν), με το ΕΣΥ να έχει ούτως ή άλλως καταρρεύσει χωρίς καμία παρέμβαση (εδώ και μήνες κλείνουν νοσοκομεία ή πτέρυγες ή Κέντρα Υγείας διότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και το υπουργείο δεν παρεμβαίνει).

Η αλλαγή επομένως των υπουργών είναι κατόπιν «αξιολόγησης», καθώς οι πολίτες όπως δηλώνεται στις δημοσκοπήσεις κρίνουν το κυβερνητικό έργο αρνητικά σε αυτούς τους τομείς. Σύμφωνα με την Metron Analysis οι πιο χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης εντοπίζονται στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (67% αρνητικές), της εγκληματικότητας (70%), της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (68%).  Σύμφωνα με την Palmos Analysis το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας θεωρείται η ακρίβεια (63%), ακολουθεί η Υγεία (24%) και η εγκληματικότητα (23%).  Όμως, η αλλαγή δεν γίνεται, όπως διατείνεται η κυβέρνηση «διορθωτικά», αλλά όπως τονίζεται στην ίδια διαρροή «για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα για τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς». Η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις που θα προκαλέσουν την οργή των πολιτών. Χρειάζεται να μπορεί να αντιμετωπίσει κατασταλτικά τέτοιες κινητοποιήσεις αλλά και να μην έχει να αντιμετωπίσει κανέναν ενδοιασμό από τους αρμόδιους υπουργούς.

 

Η εντολή  

 

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός -στο οποίο προκλητικά αναφέρθηκε στο 2023 των Τεμπών, της Πύλου, των σκανδάλων ως «έναν κύκλο με στιγμές που κάποτε μας πλήγωσαν»- μας προετοιμάζει για όσα θα ακολουθήσουν: «Καθώς ο στρατηγικός σκοπός μας είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, γνωρίζω καλά ότι έχουμε να αναμετρηθούμε με ριζωμένες παθογένειες και με την αγκύλωση της γραφειοκρατίας. Με την αδράνεια και τον συντεχνιακό ωχαδερφισμό. Ή την υποτίμηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και απαιτείται ένα ορμητικό κύμα αλλαγών. Που σίγουρα θα ξεβολέψει μερικούς και όμως τελικά θα ευνοήσει τους πολλούς. Δεν αρνούμαι ούτε τις αντιστάσεις του χθες ούτε τις πιθανές αστοχίες του αύριο. Αλλά δεν θα υποταχθούμε σε αυτές.» Έρχεται μπόρα επομένως.

 

Το πυροβολικό

 

Και για να την αντιμετωπίσουν μπήκε στο κέντρο επιχειρήσεων επικεφαλής ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τον Αύγουστο του 2021 -στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης- βρέθηκε «με τη μάνικα στο χέρι», διότι όπως δήλωνε είναι «και πυροσβέστης και επιτελικός» και κατέληξε εκτός αξιώματος λίγες βδομάδες μετά αφού κατατάχθηκε το 2021 ως το μακράν χειρότερο έτος των τελευταίων 13 χρόνων σε καμένες εκτάσεις. Κάηκαν 1.3 εκατ. στρέμματα, με τη συνολική καμένη έκταση το 2021 να προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων της οκταετίας 2013-2020. Ήταν η πρώτη εφαρμογή των γενικευμένων εκκενώσεων. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης λοιπόν επιστρέφει για πέμπτη φορά στο υπουργικό γραφείο του Προστασίας του Πολίτη, ενώ είχε απομακρυνθεί ως μη αποτελεσματικός. Προφανώς είναι πρόθυμος να κάνει όσα έκανε το 2019 και το 2020 με την άκρατη καταστολή, με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό της οικογένειας Ινδαρέ και τον ξυλοδαρμό πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης και τη στημένη δικογραφία για τον λεγόμενο «Ινδιάνο», έναν άνθρωπο που είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί άδικα (επί επτά μήνες) με την κατηγορία ότι έριξε έναν αστυνομικό από τη μοτοσυκλέτα ενώ υπήρχε βίντεο ότι δεν βρισκόταν καν στην περιοχή τη στιγμή εκείνη. Να θυμίσουμε δε ότι κατά την τέταρτη θητεία του κ. Χρυσοχοΐδη έγιναν σημαντικές παραλείψεις με ευθύνη της αστυνομίας στην υπόθεση της Ηλιούπολης όπως και η δολοφονία Καραϊβάζ, παρακλάδια και αυτές οι υποθέσεις της greek mafia police.

Από την άλλη, ο Α. Γεωργιάδης επιστρέφει «στον τόπο του εγκλήματος» για δεύτερη φορά. Έρχεται να ολοκληρώσει το έργο του, για το οποίο στην προηγούμενη θητεία του έψεγε τους δημοσιογράφους ότι «του κλέβει τη δόξα η τρόικα» για τις απολύσεις. Πέντε νοσοκομεία έκλεισαν επί υπουργίας του και συγχωνεύθηκαν δεκάδες, ενώ ο ίδιος επέβαλλε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, καταργώντας την δημόσια και δωρεάν υγεία, όπως και τα νοσήλια των 20 ευρώ και το 1 ευρώ ανά συνταγή. Έβαλε πλαφόν στις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να στερούνται επαναληπτικές εξετάσεις οι ασθενείς, αποφάσισε να μην αποπληρωθούν οι εφημερίες και υποστελέχωσε το ΕΣΥ με σχέδιο, όρισε τις τιμές των φαρμάκων. Ήταν την περίοδο του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ και όταν έσκασε το σκάνδαλο Novartis. Τώρα δηλώνει και πάλι πρόθυμος να δώσει «τον καλύτερό του εαυτό, σε έναν χώρο γνώριμο σε εκείνον».  

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει θέση μάχης, βάζει μπροστά το βαρύ πυροβολικό της, για να ανοίξει δρόμο στις μεταρρυθμίσεις που εκείνη ονειρεύεται. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διάλυση του ΕΣΥ, όπως και να επιβληθεί το δόγμα «τάξη και ασφάλεια». Έβαλε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Εμείς;

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2025 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet