Έπρεπε να το περιμένουμε. Όταν ένας υποψήφιος δήμαρχος αρχίζει να λέει «ναι σε όλα», όταν ένας κατά τεκμήριο συντηρητικός υποψήφιος αρχίζει να δείχνει ότι ενστερνίζεται τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες ανέξοδα και προεκλογικά, όταν ένας κλασικός πασόκος πολιτικάντης –πρώην στρατιωτικός με στενές σχέσεις με το τοπικό εκκλησιαστικό κατεστημένο– το παίζει αριστερίζων και υπερκομματικός, τότε να κρατάς μικρό καλάθι και να φοβάσαι για τα χειρότερα. Εκεί, βέβαια, που έσπασε το κοντέρ του πολιτικαντισμού, ήταν στους αγιασμούς των σχολείων, ένα περίπου μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ο Στέλιος Αγγελούδης έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ επισκέψεων και ομιλιών σε σχολεία, κατά τη διάρκεια του αγιασμού, συνοδευόμενος από «επαγγελματία» αιρετό, πασόκο δάσκαλο, ο οποίος μεσολαβούσε στους διευθυντές των σχολείων. Προνομιακός χώρος προεκλογικής παρέμβασης, με συγκεντρωμένους πολλούς γονείς και με τις ευλογίες της εκκλησίας. Από ό,τι έμαθα, μόνο ένας διευθυντής σχολείου, προς τιμή του, αρνήθηκε να παίξει σ’ αυτό το γελοίο προεκλογικό παιχνίδι, με το προφανές επιχείρημα ότι τότε ο Αγγελούδης δεν είχε κανέναν θεσμικό ρόλο.

Πριν τις γιορτές, η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ Μητροπολιτικό Πάρκο» διοργάνωσε μια ημερίδα, με θέμα τα σχέδια βιώσιμης ανάπτυξης των πόλεων και με έμφαση φυσικά στο θέμα της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στην εκδήλωση, ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δαπάνησε το σύνολο της παρέμβασής του για να δικαιολογήσει την αλλαγή της θέσης του γύρω από το θέμα του μητροπολιτικού πάρκου! Η δημοτική κίνηση «Πόλη Ανάποδα» μας περιγράφει την μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα του δημάρχου:

«Θυμίζουμε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Αγγελούδης και η παράταξή του υιοθέτησε ρητά την πρόταση για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στην περιαστική ζώνη και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στη θέση της, όπου θα παραμείνει κι ένα “εκθεσιακό κέντρο, ικανό να φιλοξενεί θεματικά εκθεσιακά γεγονότα περιορισμένης όχλησης και ήπιου περιβαλλοντικού αποτυπώματος”. Ήταν μια εξέλιξη που κινούνταν σε θετική κατεύθυνση: χάρη στην επιμονή των περιβαλλοντικών κινημάτων, όπως η Κίνηση Πολιτών, το αίτημα για μητροπολιτικό πάρκο είναι πια τόσο πλειοψηφικό στην κοινωνία της πόλης, που όποια παράταξη διεκδικούσε τον δήμο έπρεπε να το αποδεχθεί.

Πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά της, ωστόσο, φαίνεται ότι η νέα διοίκηση άρχισε να το γυρίζει. Και δυστυχώς, πράγματι, ο κ. Αγγελούδης και ο κ. Νικηφορίδης, επιβεβαίωσαν ότι δεν θα επιδιώξουν τη μετεγκατάσταση και θα συνταχθούν με το πλάνο της επιτόπου “ανάπλασης”, αφού αυτό είναι “το μόνο ρεαλιστικό”. Σε αντάλλαγμα, θα διεκδικήσουν να παραχωρηθεί από την κυβέρνηση ένα μέρος του Γ΄ Σώματος Στρατού και της Αγίας Φωτεινής –τα αυτονόητα δηλαδή– και να μειωθούν λίγο οι δομημένες επιφάνειες, ώστε να αυξηθεί κάπως η συνολική έκταση πρασίνου η οποία θα ονομαστεί παραπλανητικά «Μητροπολιτικό Πάρκο». Δεν προτίθενται να θέσουν θέμα ούτε καν για τις έξτρα εμπορικές χρήσεις και το 10όροφο ξενοδοχείο.

Ό,τι και να επικαλέστηκαν οι κκ. Αγγελούδης και Νικηφορίδης ως δικαιολογία για αυτή τη στροφή (ότι αυτή ήταν η απόφαση του δήμου επί διοίκησης Μπουτάρη, ότι μια αλλαγή “θα διχάσει εκ νέου την πόλη”, ότι η σύγκρουση με την κυβέρνηση θα είναι αδιέξοδη), είναι σαφές ότι ίσχυε και στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν –για να κερδίσουν τις εκλογές– υιοθέτησαν το αίτημα της μετεγκατάστασης. Μάλιστα είναι το δεύτερο θέμα για το οποίο η νέα διοίκηση αλλάζει τις θέσεις της πριν καν αναλάβει, μετά από αυτό του flyover –όπου ήδη ξέχασε τη δέσμευσή της να ζητήσει αναβολή των εργασιών ως την παράδοση τουλάχιστον του μετρό.

Μπορεί κάποιος να είναι υπέρ του flyover ή της επιτόπου ανάπλασης της ΔΕΘ –κι ας διαφωνούμε εμείς μαζί του. Είναι όμως πολύ θλιβερό και βαθιά αντιδημοκρατικό μια παράταξη να διεκδικεί την ψήφο των πολιτών με μια θέση και λίγες ημέρες μετά, χωρίς να αλλάξει τίποτα, να υιοθετεί την αντίθετη. Αυτά είναι τα φαινόμενα που κάνουν τους ανθρώπους να αποστρέφονται την πολιτική.

Προς το παρόν, δεν θα ρωτήσουμε ποιες πιέσεις και ποια συμφέροντα επιβάλλουν στην παράταξη Αγγελούδη μια τέτοια δραματική μεταστροφή. Συνειδητοποιούν όμως η νέα διοίκηση και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας το θέμα δημοκρατίας που τίθεται αν ολοκληρωθεί αυτή η μεταστροφή; Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, για το πραγματικό Μητροπολιτικό Πάρκο που τόσο χρειαζόμαστε».

 

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet