Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το τεράστιο κτίριο που στεγάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φιλοξένησε εκδήλωση με παρόντες τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο πουργό, και επίσημη καλεσμένη την ευρωπαία επίτροπο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ίλβα Γιόχανσον.
Από τα ξημερώματα της Δευτέρας έως αργά το απόγευμα απαγορεύθηκε η στάθμευση οχημάτων σε μια ακτίνα εκατοντάδων μέτρων και, προς αυτό, κορδέλες και τρικάκια -ναι τρικάκια- της ΕΛΑΣ σε αυστηρό τόνο, γέμισαν τους γύρω δρόμους! Η κυκλοφορία επί της οδού Θηβών διεκόπη για ένα μεγάλο διάστημα κατά την ώρα της προσέλευσης αλλά και της εκδήλωσης. Εκατοντάδες αστυνομικοί κάθε είδους (ΜΑΤ, Ασφαλίτες, χακί, μπλε, γαλάζιοι των διαδηλώσεων κ.λπ.) κατέλαβαν δρόμους γωνίες και πεζοδρόμια σταματώντας για έλεγχο ταυτοτήτων περαστικούς. Για ώρες η βιοτεχνική και κυρίως κατοικημένη από μετανάστες φτωχογειτονιά του Ρέντη θύμιζε κατεχόμενη ζώνη.

 


Στο εσωτερικό του κτιρίου τώρα, με παρόντα τον «ηγεμόνα» κύριο Μητσοτάκη, να μιλά ξανά για τα ασφαλή σύνορά της Ελλάδας και της Ευρώπης και την κυρία Γιόχανσον να διαπιστώνει πόσο «αξιοσημείωτα βήματα στη μοντέρνα διαχείριση του μεταναστευτικού έχει κάνει η Ελλάδα», παρουσιάζοντας το νέο αντιμεταναστευτικής κατεύθυνσης Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, η Επίτροπος διαβεβαιώνει πως «με τη συμφωνία αυτή πήρε σάρκα και οστά η Ευρώπη των λύσεων»..!
Τις μέρες που το Ανατολικό Αιγαίο και οι ακτές των νησιών γεμίζουν πάλι πνιγμένα κορμιά και αναρίθμητους αγνοούμενους, ενώ έγκυρες ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν με τεκμήρια εκατοντάδες επαναπροωθήσεις, στο διάστημα των εορτών, η κυρία Γιόχανσον κατονομάζει στην ουσία το είδος των λύσεων που η επίσημη Ευρώπη υπόσχεται.

Κι όμως στην αστυνομοκρατούμενη Θηβών κάτι κινήθηκε. Με κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Νέας Αριστεράς, δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν εκεί. Τα πανό άνοιξαν, οι φωτογραφίες των θυμάτων της Πύλου ξαναθύμισαν το έγκλημα. Οι τραγικοί επιζήσαντες του ναυαγίου και ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας ήταν εκεί. Η ολλανδή δημοσιογράφος Ίγκεμποργκ Μπέουχελ, με απαγόρευση εισόδου στην αίθουσα της εκδήλωσης, βρέθηκε και μίλησε στον δρόμο.
Παρά την προκλητική αστυνομική απαγόρευση, εκπρόσωποι της συγκέντρωσης βρέθηκαν έξω από την είσοδο του υπουργείου. Η αφίσα-κάλεσμα στις 17 Ιανουαρίου στα Πετράλωνα ημέρα της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, άνοιξε μπροστά στους φακούς και τις κάμερες. Το συμπαγές τείχος της βαρβαρότητας και της υποκρισίας υπέστη μια, μικρή έστω, ρωγμή.

 

 

Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Νέας Αριστεράς

 

Η επίσκεψη της ευρωπαίας επιτρόπου κυρίας Γιόχανσον στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσία και του έλληνα πρωθυπουργού φέρνει ξανά στο προσκήνιο την προβληματική, αδιέξοδη και απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Μια πολιτική που αντηχεί ακροδεξιές και ρατσιστικές κραυγές περί μηδενικών δικαιωμάτων και μηδενικής μετανάστευσης και οδηγεί σε βίαιες επαναπροωθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς και πολύνεκρα ναυάγια, όπως αυτό της Πύλου, ένα έγκλημα που περιμένει ακόμη την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών.

Σε μια Ευρώπη που ενώ γερνά ανησυχητικά, υψώνει εμπόδια θανάτου σε μια μετανάστευση η οποία εκτός από αναπόδραστη είναι και αναγκαία για την ευημερία των κοινωνιών της, όσο και για τη διατήρηση και τον σεβασμό αρχών και κανόνων δικαίου με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Η αναγκαία αλλά δειλή πρόσφατη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης με την εξαγγελθείσα περιορισμένη νομιμοποίηση μεταναστών, παρότι απαραίτητη, φαίνεται αδύνατο να σημάνει μια αλλαγή πολιτικής με στόχο τόσο τον σεβασμό στον άνθρωπο, όσο και τις ανάγκες των μεταναστών, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Την ίδια στιγμή το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προϊόν μιας πολιτικής εχθρικής προς τη μετανάστευση, φαίνεται πως καταλήγει να αποτελέσει ένα σύμφωνο ακροδεξιών πολιτικών, που ενώ έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές, όπως το Brexit, θα απειλήσουν ακόμη πιο έντονα την συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Το πρωί της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου ήμασταν έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να ζητήσουμε αλλαγή πολιτικής. Για να ζητήσουμε από την Ελλάδα και την Ευρώπη να σέβονται τις αρχές και τις αξίες του ανθρώπου, να μάχονται εναντίον του ρατσισμού, να μάχονται για την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των μεταναστών όσο και του κάθε ανθρώπου που απειλείται από μια ακροδεξιά που φουντώνει επικίνδυνα παντού.

Ήμασταν εκεί για να θυμίσουμε ότι όσοι υμνούν φράκτες και τείχη, όσοι μιλούν για υβριδικούς πολέμους, κράτη ασπίδες και ανθρώπους εργαλεία παίζουν με την φωτιά και θα θερίσουν θύελλες.

Και πως όσοι αγωνίζονται για την ειρήνη, για τα δικαιώματα, για την αλληλεγγύη είναι αυτοί που φωτίζουν το μέλλον.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet