Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής

 

 

 

Μαζικές ήταν οι διαμαρτυρίες ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, σημαίνοντας έτσι και την εκκίνηση συνεχών κινητοποιήσεων για το ζήτημα (ήδη, βέβαια, είχαν σημειωθεί πορείες το προηγούμενο διάστημα έξω από το υπουργείο Παιδείας, αλλά και από το Μαξίμου). Ταυτόχρονα με τις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και φοιτητικές καταλήψεις σε διάφορες σχολές και πανεπιστήμια (ΑΣΟΕΕ, σχολές του ΕΜΠ, τμήματα του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΠΑΜΑΚ και αλλού).

Πιο συγκεκριμένα, 115 φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν σε πορεία διαμαρτυρίας, λέγοντας «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Ρόδο, Τρίκαλα, Βόλο, Λάρισα, Κοζάνη, Καβάλα, Φλώρινα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον δύο πρωτοβουλίες στα social media («Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια» και «Φοιτητές Μαζί») όπου ενημερώνουν τον κόσμο τόσο για τις κινητοποιήσεις, όσο και για την ουσία του ζητήματος, με τοποθετήσεις ανθρώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας όσον αφορά στην αντισυνταγματικότητα, την ταξική αδικία, τον κίνδυνο για την επιστήμη, την υποβάθμιση των πτυχίων και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν από τυχόν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αναδεικνύουν δε τους μύθους που επικρατούν για το πόσο «ελεύθερα» και προσβάσιμα στην πλειονότητα της κοινωνίας είναι αυτά τα πανεπιστήμια: πχ τα δίδακτρα στο πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, που φέρνει συχνά σαν παράδειγμα προς μίμηση η κυβέρνηση, ανέρχονται στα 36.000 ευρώ περίπου για τις μη περιζήτητες σχολές, ενώ οι ιατρικές σπουδές φθάνουν τα 120.000 ευρώ κόστος!

 

 

Πέραν των φοιτητών και φοιτητριών, θέση κατά του επικείμενου νομοσχεδίου έχει λάβει και το ερευνητικό–διδακτικό προσωπικό πολλών πανεπιστημίων, όπως και το διοικητικό. «Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου δεν είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία, επειδή φτιάχτηκαν ιδιωτικά, ούτε τα δημόσια νοσοκομεία επειδή υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σε αντίστοιχες καταδικαστικές ανακοινώσεις έχει προχωρήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, όπως και οι σύλλογοι διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των σχολών θετικών επιστημών και άλλων, όπως η Φιλοσοφική, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέχρι αυτή τη στιγμή, ενώ 6 σημεία διαφωνίας έχει δημοσιεύσει και η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ). Παράλληλα, έχει εκδοθεί ψήφισμα προς συλλογή υπογραφών ακαδημαϊκών υπό τον τίτλο «Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16».

Μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο έλαβε και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα, με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας την Πέμπτη, ώστε να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Ενώ αντίθεση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει εκφράσει και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, καλώντας όλους τους συλλόγους να παλέψουν για την προστασία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση πρόσβασης σε αυτή και της υψηλής ποιότητάς της. Παρόλ’ αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά τα αυτιά της κλειστά και να κάνει λόγο περί νομοθέτησης προς όφελος της κοινωνίας, που χαίρει της συναίνεσής της…

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet